קבוצות מזון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דגנים, קבוצת המזון הגדולה ביותר במדריכי תזונה רבים, כוללת שיבולת שועל, שעורה ולחם. עוגיות, לעומת זאת, מסווגים כמאכלים עתירי סוכר.
ירקות, קבוצת המזון השנייה בגודלה במדריכי תזונה רבים, מגיעים במגוון רחב של צורות, צבעים וגדלים.

קבוצות מזון הן אוסף של מזונות בעלי מאפיינים תזונתיים דומים או סיווג ביולוגי דומה. מדריכי תזונה בדרך כלל מחלקים את פריטי המזון לקבוצות שונות, וממליצים להקפיד לאכול מדי יום מנות שכוללות כל קבוצה ורכיבי תזונה חיוניים על מנת לצרוך תזונה בריאה.

קבוצות המזון הנפוצות ביותר במדריכי תזונה

  • פירות, לפעמים מסווגים יחד עם ירקות. דוגמאות לפירות כוללות בין היתר תפוחים, תפוזים, בננות, פירות יער ולימונים. פירות מכילים פחמימות, בעיקר בצורת סוכר כמו גם ויטמינים ומינרלים חשובים.
  • דגנים, שעועית, וקטניות, מסווגים לעיתים כדגנים. זו לעיתים קרובות הקטגוריה הגדולה ביותר במדריכי התזונה.[1][2][3] דוגמאות לפריטים בקטגוריה זו כוללות חיטה, אורז, שיבולת שועל, שעורה, לחם ופסטה. דוגמאות לסוגים שונים של שעועית כוללים שעועית אפויה ופולי סויה, ואילו דוגמאות לקטניות כוללות עדשים וחומוס. גרגרים הם מקור טוב לעמילן נמצאים לעיתים רבות באותה הקטגוריה יחד עם פריטי מזון אחרים שעשירים בעמילן כמו תפוחי אדמה.
  • בשר, מסווג לעיתים כקטגוריית חלבון. במדריכי תזונה לרוב מומלץ להקפיד שלא לאכול יותר מדי בשר.[1][2][3] דוגמאות לפריטים בקטגוריה זו כוללות בשר עוף, דגים, בשר הודו, ובשר בקר.
  • ממתקים, מסווגים לעיתים כקטגוריית מאכלים עתירי סוכר ולעיתים מסווגים יחד עם שומנים ושמנים. במדיריכ תזונה לרוב מומלץ להקפיד שלא לאכול מעט מאכלים עתירי סוכר, אם בכלל, ולעיתים רבות קטגוריה זו מופיעה בנפרד מקבוצות מזון אחרות.[1][2] דוגמאות לפריטים בקטגוריה זו כוללות סוכריות, משקאות קלים, שוקולד, וכו'.
  • ירקות, מסווגים במדריכי תזונה לעיתים יחד עם פירות. במדריכי תזונה בדרך כלל מומלץ במיוחד לצרוך מזון בקבוצת מזון זו.[1][2][3] דוגמאות לפריטים בקבוצת מזון זו כוללות תרד, גזר, בצל, וברוקולי.
  • מוצרי חלב בדרך כלל נכללים בקטגוריה משנית במדריכי תזונה,[1][2][3] אם הם קיימים בכלל. לעיתים הם מופיעים בנפרד מיתר קבוצות המזון.[1][2] דוגמאות למוצרי חלב כוללות בין היתר חלב, חמאה, יוגורט, גבינה, שמנת וגלידה.
  • מים מסווגים באופן שונה במדריכי התזונה השונים - בחלקם ממדריכי התזונה לא מוזכרת בכלל קטגוריית מים,[3] במדריכי תזונה אחרים מציינים קטגוריה זו בנפרד מקבוצות מזון אחרות,[1] ובמדריכי תזונה אחרים קטגוריה זו מוצגת במרכז[4] או כבסיס[5]. דוגמאות לפריטים בקטגוריה זו כוללות תה, מיץ פירות, מיץ ירקות ואפילו מרק,[6] ובמרבית מדריכי התזונה מומלץ לצרוך מים בשפע.

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 "The Australian Guide to Healthy Eating - Enjoy a Variety of Foods Every Day". Australian Government Department of Health and Ageing. אורכב מ-המקור ב-19 במרץ 2011. נבדק ב-3 ביוני 2011. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 "The eatwell plate". National Health Service. נבדק ב-3 ביוני 2011. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 3.3 3.4 "USDA's MyPlate". United States Department of Agriculture. נבדק ב-2 ביוני 2011. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ "Eine runde Sache: Der neue DGE-Ernährungskreis". Deutsche Gesellschaft für Ernährung (בגרמנית). אורכב מ-המקור ב-2011-06-23. נבדק ב-11 ביוני 2011. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ "Healing Foods Pyramid™ 2010". University of Michigan Health System. אורכב מ-המקור ב-5 ביוני 2011. נבדק ב-3 ביוני 2011. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ "Recommendations for healthy, tasty eating and drinking for adults" (PDF). Swiss Society for Nutrition. אורכב מ-המקור (PDF) ב-2 בנובמבר 2011. נבדק ב-12 ביוני 2011. {{cite web}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0