קולות בנגב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קולות בנגב
לוגו קולות בנגב
  • תאריך הקמה: 1995
  • סוג: עמותה לשינוי חברתי
  • יו"ר: אלון גייר- דיקן הסטודנטים של מכללת ספיר
  • מנהלת: ניבה ראם
  • מיקום: קמפוס מכללת ספיר
  • דף הבית: collot.org.il

קולות בנגב הוא מרכז הכשרה והנחייה הפועל לשינוי חברתי. המרכז הוקם בשנת 1995.

העמותה מפעילה קבוצות וסדנאות בקרב קהילת הדרום המגוונת, במטרה לקדם דמוקרטיה ושוויון ולפתח מנהיגות מקומית בנגב, כאשר דגש הפעילות הוא בהובלת יחידים וקבוצות לשינוי חברתי אקטיבי.

קולות בנגב מכשירה מנחים – באמצעות מיקודים שונים של תרבות ואוכלוסייה, על מנת לענות לצרכים הייחודיים של כל קבוצה, להתמחות בזיהויים, לאפשר קיומן של זהויות שונות ועל מנת לקדם פיתוח והנהגה בכל קבוצה ומתוך כל קבוצה- לכלל האוכלוסייה.

קולות בנגב מאמינה שיצירת שינוי במעגל הפרטי של האדם, מוביל לשינוי משמעותי במעגל הקהילתי. באמצעות הכשרת מנחי קבוצות בגישה ייחודית שפיתחה, העמותה זורעת זרעים של שינוי בכל הנגב, שמובילים לשיח חברתי אחר.[1]

חזון

קולות בנגב הוא מרכז הכשרה והנחייה לשינוי חברתי - ארגון פלורליסטי ללמידה, מפגש וחינוך. פעילותנו מתבטאת לקידום הדמוקרטיה והשוויון וצמצום האפליה באשר היא. קולות בנגב פועלת לקידום ההידברות והקריבה בין קבוצות שונות בחברה.

התפתחות

קולות בנגב הוקמה בשנת 1995 כמדרשה פלורליסטית ללמידה, מפגש וחינוך בנגב על-מנת לתת מענה לצורך בשיח מעמיק ומחבר בין היחיד והחברה: בין המרחב האישי למרחב הקהילתי, בין המעשה החברתי לעשייה הפוליטית ובין קבוצות בקונפליקט.

קולות בנגב היא עמותה רשומה משנת 2001 ועם השנים, התפתחה והפכה למובילה בתחום של הכשרת מנחי קבוצות עם התמחות בסביבה של קונפליקטים ורב-תרבותיות. שבשנת 2006 הקימה את בית הספר להכשרת מנחי קבוצות בשיתוף עם המכללה האקדמית ספיר. ב 15 שנות פעילות, קולות בנגב התמקדה בעשייתה בשאלות על פי הצרכים השונים שעלו במהלך השנים כמו קליטה חברתית ותרבותית של עולים, סדנאות ימין-שמאל בתקופת ההתנתקות ואירועים רבים אחרים.

אופי פעולה זו מאפשר ל"קולות בנגב" לחזק, להעצים ולהעניק כלים לתושבי הדרום, כך שייצרו שיח הידברות מאפשר שישפיע לטובה על החברה בישראל. כמו כן, קולות בנגב פעילה ומפעילה פרויקטים במכללות הדרום השונות, מרכזי צעירים ובישובים שונים ברחבי הנגב.

מטרות

  • חיזוק יכולות ההנהגה, ההנחיה והעבודה האנושית בקרב תושבי הדרום.
  • פיתוח וטיפוח הקידום החברתי של קהילות מקומיות, יחידים וקבוצות, המחויבים לשינוי חברתי בישראל.
  • מתן אפשרות שווה לתושבי הנגב לקחת חלק בסדנאות וקורסים ולהגדיל את אפשרויות הפרנסה שלהם באמצעות ההכשרה כמנחי קבוצות.

פעילות

בית הספר להכשרת מנחי קבוצות

"בית הספר להכשרת מנחי קבוצות לשינוי חברתי", המוביל באזור הדרום, ובין 5 המובילים בתחום הנחיית קבוצות בארץ, הוקם במטרה להקנות למנהיגים - משתתפי הקורסים להנחיה, כלים לצמיחה אישית ולחיזוק יכולותיהם ליזום תהליכים חברתיים שיובילו שינוי אמיתי בקהילה. במסגרת בית הספר מתקיימים ארבעה קורסים:

  • התוכנית להכשרת מנחי קבוצות – בדגש על פיתוח תודעה חברתית ועידוד לעשייה לשינוי חברתי.
  • מנחי קבוצות לשלום – קבוצה דו-לאומית בדגש על הסכסוך היהודי-ערבי.
  • מנחי קבוצות למנהיגות יהודית חברתית – בדגש על בתי מדרש פלורליסטיים.
  • מנחי קבוצות לרב-תרבותיות – בדגש על השתלבות של ישראלים יוצאי אתיופיה בחברה הישראלית.

הפעלת מרכזי צעירים

בתחום זה, "קולות בנגב" תורמת את הניסיון ואת הידע בהפעלת קבוצות מגוונות, על ידי ליווי והכשרת צוות מרכזי צעירים האלה, הנחיית סדנאות הכנת חיילים לקראת שחרור משירות צבאי בערי הפריפריה וגם הנחיית קבוצות מנהיגות נוספות. קולות בנגב מפעילה את מרכזי הצעירים באופקים, קריית גת, מצפה רמון, אילת, רהט, ערד, באר-שבע וירוחם.

הנחיית קבוצות מנהיגות צעירה והעצמה בקהילה

"קולות בנגב" מהווה מקור הכשרה וליווי מקצועי עבור צעירים והסטודנטים הפעילים בפרויקטים רבים המתקיימים באזור הדרום. מערך הכשרה ופיתוח הדרכה זה מאפשר ליצור אצל הצעירים והסטודנטים תודעה ומחויבות חברתית ארוכת טווח שתלווה אותם בחייהם כבוגרים בחברה הישראלית.

בנוסף להכשרה וליווי סטודנטים הפעילים בפרויקטים השונים, צוות המנחים של "קולות בנגב" גם מטפח ומפתח מנהיגות לקידום חברתי של קהילות מקומיות, יחידים וקבוצות המחויבים לשינוי החברה בישראל על ידי העצמתם ומתן כלים מתחום הנחיית קבוצות.

קולות בנגב במחאה החברתית 2011

ההתעוררות של החברה האזרחית בישראל בקיץ 2011 עם המחאה החברתית 2011 בישראל הביאה יחד איתה גם רגעי משבר כגון שסע במנהיגות של נציגי המחאה החברתית בכל רחבי הארץ. צוות מנחי קולות בנגב פעלו במספר מוקדים כמו בשדרות, אופקים, אשקלון, באר-שבע ובתל אביב כדי לסייע בהכוונה והנחיה כיצד לעבוד בקבוצות, בהתחשבות בשוני האנושי בכל קבוצה ובין הקבוצות. בעקבות המחאה החברית, מנחי קבוצות של "קולות בנגב" הוזמנו להוביל שולחנות עגולים במסגרות חברתיות השונות ותרמו מניסיונם באזור הדרום ובאזור המרכז.

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים