קופראי

מתוך המכלול
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
קופראי
Kouprey 2.png
השוואה בין זכר ונקבה של קופראי לאדם ממוצע
מיון מדעי
ממלכה בעלי חיים
מערכה מיתרניים
מחלקה יונקים
סדרה מכפילי פרסה
משפחה פריים
תת-משפחה פרים
סוג פר
מין קופראי
שם מדעי
Bos sauveli
תחום תפוצה
Bos sauveli distribution.svg

קופראי (שם מדעי: Bos sauveli), הוא מין בקר בר שוכן יער הנמצא בעיקר בצפון קמבודיה, אך גם סביר להניח שנמצא בדרום לאוס, וייטנאם המערבית, ובמזרח תאילנד. מין זה נודע לזואולוגים בשנת 1937, ונחשב מאז לאחד מהגילויים הגדולים ביותר של הזואולוגיה עד גילויה של הסאולה בשנת 1993 (אף היא סוג של בקר נדיר מאוד).

תיאור

הקופראי נחשב כקרובם של שור הבר והגאור. בין הפרסתנים הגדולים, הקופראי יכול להתקרב לגודל דומה של תאו אסייתי. מידות בקר זה הוא 2.1-2.3 מטר לאורך הראש והגוף, לא כולל זנב באורך של מטר נוסף, ו-1.7-1.9 מטר בגובה הכתף. משקל המין נע בין 680–910 ק"ג. דיווחים לא מאומתים של משקל של כ-1,700 ק"ג מווייטנאם נחשבים למפוקפקים, שכן הם עולים בהרבה על המשקל המצוי עבור המין.

לקופראי יש גוף גבוה אך צר, רגליים ארוכות וגב קמור. צבע המין הוא אפור, חום כהה או שחור. קרני הנקבה הן בצורת נבל ובעלי התפתלות כלפי מעלה, כמו לאנטילופה. קרני הזכר הן רחבות ומקומרות קדימה ולמעלה, והן מתחילות להישחק בקצוות בגיל שלוש שנים. לשני המינים יש נחיריים מחורצות וזנבות ארוכים.

הקופראי חי בגבעות נמוכות, ומיוערות באופן חלקי, וניזון בעיקר עשבים. הוא פעיל יום, אוכל בשטח הפתוח בלילה ותחת מעטה היער במשך היום. הם חיים בעדרים של עד 20 פרטים, בדרך כלל רק של פרות ועגלים, אך גם שוורים במהלך העונה היבשה.

מצב

הערכה היא שישנם פחות מ-250 קופראי שנותרו בעולם. מספרים נמוכים אלה מיוחסים לציד בלתי מבוקר על ידי מקומיים וחיילים, בשיתוף עם מחלות שעברו מבקר ואובדן בית הגידול.

קופראי לא נצפה מאז 1983, ומספר חיפושים אחר בעלי החיים העלה חרס.[1] דו"ח IUCN של שנת 2008 מסווג את הקופראי כמין הנמצא בסכנת הכחדה (וייתכן שנכחד מהעולם).[2][3][4]

אין אוכלוסייה בשבי. הפרט היחיד שהיה בגן חיות מערבי נשלח לגן החיות בווינסן שבפריז בשנת 1937; הוא שימש כהולוטייפ עבור אשיל אורבן.[5] הפרט מת בתחילת מלחמת העולם השנייה.

קשר למינים אחרים

מחקר שפורסם על ידי אוניברסיטת נורת'ווסטרן ב-Journal of Zoology הלונדוני הצביע על כך כי השוואת רצפים של המיטוכונדריה מראה כי הקופראי יכול להיות הכלאה בין זבו ובנטנג[6], אך מחברי המחקר ביטלו את השערתם[7], לאחר שגולגולת קופראי מסוף הפליסטקון או תחילת ההולוקן נמצאה. מחקר גנטי מאוחר יותר תומך במסקנה זו שהקופראי איננו בן-כלאיים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. חיפוש אחר החיה הלאומית של וייטנאם, 4 במאי 2006 כתבה באתר http://www.wildcattleconservation.org
  2. [1]
  3. קופראי, באתר הרשימה האדומה של IUCN
  4. http://www.wildlifeextra.com/go/news/news-kouprey.html#cr
  5. תמונה של הפרט בגן החיות, באתר ויקיפדיה האנגלית
  6. http://www.eurekalert.org/pub_releases/2006-09/nu-nbd091506.php
  7. G. J. Galbreath, J. C. Mordacq, F. H. Weiler (2007) An evolutionary conundrum involving kouprey and banteng: A response from Galbreath, Mordacq and Weiler. Journal of Zoology 271 (3), 253–254.


סמל המכלול גמרא 2.PNG
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רישיון cc-by-sa 3.0