קורינתוס (עיר)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קורינתוס
Κόρινθος
מקדש אפולו בקורינתוס
מקדש אפולו בקורינתוס
מדינה יווןיוון יוון
שטח 102.20 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 58,220 (2011)
 ‑ צפיפות 570 נפש לקמ"ר (2011)
http://www.korinthos.gr
מפרץ קורינתוס כפי שנראה מעתיקות העיר

קורינתוסיוונית: Κόρινθος, להאזנה (מידעעזרה)) – עיר נמל יוונית בקצה המערבי של תעלת קורינתוס, בצפון מזרח הפלופונסוס.

קורינתוס - העיר השנייה בגודלה בפלופונסוס ובירת היחידה האזורית של קורינתוס - משמשת צומת תחבורה בין צפון יוון ודרומה.

העיר החדשה הוקמה בשנת 1858 במרחק 7 קילומטר מן העיר הישנה שנהרסה ברעידת אדמה, ושוקמה בשנת 1928 בשנית לאחר רעידת אדמה נוספת.

היסטוריה

קורינתוס העתיקה שכנה כ-300 מטר מהים, מצודת העיר במרכזה, וממוקמת על גוש סלעים. לעיר היו שני נמלים, אחד במפרץ סרוני שחיבר אותם לים האגאי, והשני במפרץ קורינתוס. במאה ה-7 לפנה"ס תושבי קורינתוס היו דורים אולם סביר להניח שהייתה קיימת מושבה, או מצודה מיקנית בתקופה מוקדמת יותר.

בתקופה הארכאית נשלטה העיר בשלטון אוליגרכיה שהונהג על ידי משפחת הבקכיאדים. בשנת 657 לפנה"ס הושלטה טירניה של קיפסלוס, ולאחריו בנו פריאנדרוס. פריאנדרוס הודח, ובמקומו השתלטו על העיר האצילים, שהקימו בשנית אוליגרכיה, אם כי מתונה יותר מהראשונה.

במאה ה-8 לפנה"ס הקימה העיר מושבות על קורפו, את סירקוזה בסיציליה. במאה ה-6 לפנה"ס הקימה את פוטידאיה. קורינתוס נטלה חלק חשוב במלחמה נגד פרס.

למרות היותה חברה בליגה הפלופונסית שמרה קורינתוס על יחסים טובים עם אתונה, אך המדיניות של אתונה והתחרות המסחרית בין שתי הערים, גרמה לקורינתוס להימנות עם יוזמי המלחמה הפלופונסית, והעילה לחלקה הראשון של המלחמה הייתה פעילות מלחמתית של אתונה נגד קורינתוס, סביב האי קורפו, שהכיל מושבה קורינתית. הצי האתונאי הביס והשמיד את הצי הקורינתי ליד האי בקרב סיבוטה. גם המלחמה השנייה נערכה סביב מושבה של קורינתוס, סירקוזה.

בראשית המאה ה-4 לפנה"ס חתמה קורינתוס ברית עם אתונה, והתאחדה עם ארגוס. לאחר ניצחון פיליפוס השני את יוון הוא הקים בעיר את מרכז הברית ההלנית (או הליגה הקורינתית) בחורף שנת 338/337 לפנה"ס.

הרומאים הרסו ושרפו את העיר בקרב קורינתוס בשנת 146 לפנה"ס, ואף על פי שישנן עדויות ארכאולוגיות לקיום של יישוב כלשהו אחרי כן, נחשבה העיר הרוסה עד הקמתה מחדש על ידי יוליוס קיסר בשנת 44 לפנה"ס.

לפי אפיאנוס יושבה העיר החדשה בעבדים משוחררים רומאים. הרומאים הפכו את העיר לבירת הפרובינציה אכאיה.

פאולוס השליח הנוצרי ביקר בעיר בשנת 51 או 52 לספירה, ובשנית בשנת 58 לספירה, וכתב את האגרת אל הקורינתים.

בפלישתו של אלאריק ליוון בשנת 365 נבזזה העיר. בשנת 521 נהרסה קורינתוס ברעידת אדמה, והצטמצמה למשך ימי הביניים למצודתה.

העיר נכללה בנסיכות אכאיה ומ-1421 נשלטה על ידי ונציה.

ב-1458 נפלה לידי הטורקים, ולא חזרה לידי היוונים עד לתקופה המודרנית.

מיתולוגיה

לפי האגדה קורינתוס נוסדה על ידי סיזיפוס, ובעיר זו הסתיים סיפורם של יאסון ומדיאה באופן טראגי.

המקדש הגדול של קורינתוס היה לכבוד אפרודיטה אלת האהבה והיופי היוונית.

המשחקים האיסתמים לכבוד פוסידון אל הים נערכו במצר קורינתוס.

יהודים

ידוע על הימצאות יהודים בקורינתוס כבר משנת 40 לספירה על פי עדות פילון. לפי ספרות נוצרית מוקדמת ידוע על הימצאות בתי כנסת וקהילה יהודית במאה הראשונה לספירה, שמצבה הכלכלי לא היה טוב. כמו כן, ידוע שנעשתה בה פעילות מיסיונרית נוצרית (לפי האגרת אל הקורינתים).

בסוף 67 נשלחו מהגליל הכבוש 6,000 שבוי מלחמה יהודים לעבודות פרך בחפירת תעלת קורינתוס ויכול להיות שהקהילה המקומית פדתה חלק מהם.

יהודי העיר ברחו זמנית לאיים סמוכים, עקב פלישת הויזיגותים במאה ה-4.

תחת השלטון הביזנטי, ובייחוד במאות ה-9 וה-10, נרדפו וסבלו היהודים. צבעים יהודים מקורינתוס יסדו את תעשיית המשי בסיציליה. בנימין מטודלה מצא קהילה של כ-300 יהודים בעיר, ב-1175, שעסקו בתעשיית המשי.

ב-1923 ידוע על קהילה של 400 איש, סביר מאד שכל האוכלוסייה היהודית של העיר הושמדה בשואה, ולאחר מלחמת העולם השנייה לא נותרו יהודים בעיר.

ערים תאומות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קורינתוס בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0