קנטו (סיציליה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קנטו
Canneto
מדינה איטליהאיטליה איטליה
מחוז סיציליהסיציליה סיציליה
נפה מסינה
גובה 35 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בכפר 154 (2010)
אזור זמן UTC +1

קַנטוֹאיטלקית: Canneto, או לעיתים גם Canneto di Caronia) הוא כפר קטן בן פחות מ-200 תושבים (נכון ל-2017) הנמצא ליד העיירה קרוניה (Caronia) שבמחוז מסינה, בצפון סיציליה. פירוש השם "קנטו" באיטלקית הוא "סבך קנים".

הכפר התפרסם בשל שורת בעירות ספונטניות מסתוריות שאירעו בו החל מדצמבר 2003.

גאוגרפיה

הכפר ממוקם בצפונה של סיציליה, לחוף הים הטירני, על הכביש המהיר 113, מסינה - פלרמו - טרפאני. הוא מרוחק כ-10 ק"מ מן העיירה קרוניה, כ-105 ק"מ מפלרמו וכ-125 ק"מ ממסינה. מסילת הברזל מסינה - פלרמו חוצה את הכפר, אך הרכבת אינה עוצרת בו.

הבעירות הספונטניות

אירועי סוף 2003 ותחילת 2004

הכפר התפרסם בשל סדרה של כ-400 בעירות ספונטניות לכאורה, שהתרחשו בו ללא הסבר נראה לעין, במהלך מספר חודשים, מסוף דצמבר 2003 עד מרץ 2004.[1] בין השאר דווח על 92 התלקחויות של מכשירי חשמל ביתיים, שגרמו לשריפות בבתים. חלק מהמכשירים התלקחו גם כאשר לא היו מחוברים לרשת החשמל. לאחר מכן, החלו לעלות באש גם מזרנים שהיו בהם קפיצי מתכת, כיסאות, מעטה הבידוד של צנרת החשמל, צנרת המים, מכוניות, ושורה ארוכה של חפצים נוספים, בדרך כלל, אף כי לא תמיד, כאלה שחלק לפחות ממרכיביהם, מתכתי. בשל חשש כי השריפות אירעו כתוצאה מבעיות ברשת החשמל נותק הכפר מן הרשת, אך השריפות לא פסקו. ב-5 בפברואר 2004 הורה ראש עיריית קורונה, בתיאום עם גופי ההגנה האזרחית על פינוי תושבי הכפר למלון בסמוך לעיירה. השריפות שככו לזמן מה, אך ב-16 במרץ החלו שוב, כאשר הפעם נוספו להן גם תופעות כמו "השתוללות" פתאומית של מצפנים, התרוקנות פתאומית של מצברים וסוללות, הפעלה פתאומית ספונטנית של מערכת הנעילה המרכזית של כלי רכב, צלצולי טלפון נייד ללא שיחה, ועוד. חלק מהתופעות אירעו לנגד עיני הכבאים, השוטרים ושאר הגורמים הרשמיים, כמו גם עיתונאים ומדענים שהגיעו לכפר לצורך בדיקת וסיקור האירועים. חלקן צולמו ממש בעת התרחשותן.

חקירה והשערות

ב-11 בפברואר הורה התובע המחוזי על פתיחת חקירה פלילית סביב אירועי השריפות, שבחנה כיוונים שונים. קנטו נמצאת במרחק של 55 קילומטרים ממערב להר הגעש אטנה, השוכן במזרח סיציליה, וכן מדרום מערב להרי הגעש סטרומבולי ווולקנו באיים הליפאריים, עובדה שהעלתה את החשד שמקורן של השריפות בפעילות געשית או סיסמית. סיציליה חוותה רעידת אדמה במגניטודה של 5.6 בשנת 2002 שגרמה לנזק כבד בפלרמו, ולפיכך הועלה החשד שזהו המקור גם לשריפות הללו. ואולם לא נמצא קשר כזה. טכנאים של חברת האנרגיה אנל (ENEL) המספקת את החשמל לכפר, יחד עם טכנאי תקשורת בחנו את כבלי החשמל והתקשורת בכפר, אך לא מצאו ממצאים שיסבירו את ההתלקחויות. הממצאים הראו שהכבלים נחרכו מן החוץ פנימה, ולא מבפנים החוצה כפי שהיה קורה אילו מקור ההתלקחות היה הכבלים עצמם.

השריפות עוררו עניין רב, ומכתבים רבים הגיעו לעיריית קרוניה מאנשים שונים ברחבי העולם, ובהם הצעות שונות להסבר התופעה. היו שטענו שמדובר במעשי שטן,[2] ואחרים הציעו שירותי הגדת עתידות כדי למצוא את סיבת השריפות והסברים מיסטיים נוספים. היו שטענו שהשריפות כלל לא אירעו, וכי מדובר בהזיה קבוצתית. מכתב נוסף הגיע מויצ'נצה, ליד ונציה. לדברי הכותב אירעו בעיר ב-1989 אירועים דומים, כמו התלקחויות של לוחות חשמל והבהובים של אורות מכוניות, תופעות שמקורן - לדעת הכותב - במחנה צבאי של נאט"ו הנמצא ליד העיר. לטענת הכותב במחנה צבאי נעשה שימוש בתדר שהשפיע על הסביבה. מהנדס ממיסיסיפי, בארצות הברית, הציע שמקור התופעות ב"סתימה" בהר הגעש אטנה, הגורמת לזעזועים ולתופעות שאירעו בקנטו. על פי ההסבר, כשנה לפני האירועים בכפר, נסתם לוע הר הגעש בגוש לבה מוצק, דבר שגרם ללבה שבתוכו לזרום לכיוונים שונים, קילומטרים רבים מתחת לפני האדמה, לרבות מתחת לכפר. הלבה שזרמה מתחת לכפר פלטה גזים בעירים שונים, או אולי "ענן חשמלי", אשר גרמו לבעירות הספונטניות של חומרים דליקים בכפר.[3] הועלו השערות נוספות. השערה אחת תלתה את הסיבה לאירועים בהצטלבות של קווי שבר גאולוגיים המצויה מתחת לכפר. הוכחה אפשרית לכך הוצעה מהימצאותן של בועות מים המשתחררות על קרקע הים סמוך לכפר, לדברי צוללים באזור. השערה אחרת הזכירה מאמר שהתפרסם ב-1932 בכתב עת מדעי איטלקי, ובו ראיה לכאורה לקשר בין האירועים בקנטו לישויות חוצניות, אך למעשה המאמר מזכיר תופעות של שדות מגנטיים וגיאומגנטיים באיטליה ותו לא. הסבר אפשרי נוסף תלה את התרחשותן של השריפות באירועים אלקטרומגנטיים, והומלץ להרחיק מסביבת הכפר את פסי הרכבת, להחליף את מיקומם של כבלי החשמל ולתקן כל המערכות החשמליות מעל ומתחת לקרקע באזור הכפר.

חקירת הצוות הבין-תחומי

קנטו, קרוניה

ההמלצות לא התקבלו, ואולם אירועי השריפות שככו למשך מספר חודשים וביוני 2004 שבו התושבים לבתיהם. באוקטובר 2004 החלו שוב אירועי שריפות, שהיו מלווים גם בפיצוצי צינורות מים ביתיים. התושבים פונו שוב מבתיהם, והפעם נמשכה היעדרותם עד יוני 2005. באפריל מינתה ממשלת איטליה צוות מחקר רב תחומי חדש לבחינת התופעות בקנטו. הצוות כלל כימאים, פיזיקאים ומומחים לגיאומגנטיקה, ופעל בשיתוף פעולה עם חיל האוויר האיטלקי, הצי האיטלקי, המשטרה האיטלקית, חברת האנרגיה ENEL, משרד התקשורת האיטלקי, חברות הרכבת והמוסד הלאומי לגיאופיזיקה ווולקנולוגיה של איטליה. את פעולת הוועדה ריכז נציג של גוף ההגנה האזרחית של סיציליה.

הצוות בחן לא רק את קנטו אלא את כל האזור, במטרה לגלות גורמים טבעיים או מלאכותיים שעלולים להשפיע על האזור. הופעלו טיסות צילום במטוסים צבאיים מעל האזור, וכן טיסות מסוקים שנשאו ציוד לגילוי שדות אלקטרומגנטיים, מכשירי מכ"ם לסריקת האזור, ומיכשור לגילוי אותות רדיו. ספינת מחקר הפליגה לאורך החוף, ונשאה ציוד לבדיקת ההרכב הכימי של מי הים והשדה המגנטי. בתוך זמן קצר הסתבר שאין סיבות טבעיות שניתן לייחס להן את סיבת השריפות, וכי מקורן כנראה מלאכותי. במהלך עבודת הצוות לא התרחשו שריפות בעיירה, אך מחוץ לכפר, על ההרים הסמוכים, נמצאו שתי חלקות עשב שרופות, שנראו בצילום אווירי כאילו הן מחוברות בקו ישר מהים, דרך הכפר אל ההרים. השערת החוקים הייתה כי פרץ של גלים אלקטרומגנטיים עבר דרך הים, עבר העיירה והמשיך אל ההרים הסמוכים.

הצוות דיווח על תופעות מוזרות בהן נתקל: להבי רוטור שנפגעו מסיבה לא ברורה; גופים לא מזוהים שנראו בשמיים; אורות מעל הים ואורות שנעו במבנה מן הים ליבשה. תצפיות אלה זכו לכיסוי נרחב בכלי התקשורת, שכינו אותן עב"מים. על פי דיווח בגרדיאן כל האירועים התמקדו בשטח מלבני של 350 מטר על 70 מטר, המשתרע בתוך הכפר, בין קו החוף לבין מסילת הברזל ממסינה לפלרמו, העוברת במרכז הכפר (בכפר עצמו אין תחנה)[4].

באביב 2007 הופסקה עבודת הצוות, מסיבות ביורוקרטיות ותקציביות. עבודת הצוות חודשה למשך זמן קצר בחורף שלאחר מכן, לצורך גיבוש המסקנות. הצוות העלה את הנחת העבודה שלו, על פיה השריפות ושאר התופעות נגרמו על ידי פעימות אלקטרומגנטיות רבות עוצמה, שהגיעו מהים. הצוות האמין שהגורם לפעימות הללו הייתה מערכת טכנולוגית תעשייתית כלשהי, וטען שאין להוציא מכלל אפשרות שהמדובר במערכת נשק אלקטרומגנטית, אם כי הדו"ח אינו מפרט מה מקורה של מערכת כזו ומי עומד מאחוריה. עם זאת, אנשי אקדמיה טענו שהטענה חסרת משמעות, שכן ישנם מקורות רבים לקרינה אלקטרומגנטית, אך קרינה בעוצמה שתוכל ליצור שריפות יכולה לנבוע רק מקרינת לייזר רבת עוצמה. גם במקרה כזה, טענו המבקרים, היה הגיוני יותר שהשריפות תהיינה מחוץ לבתים ולא בתוכם, כפי שאירע. הצוות לא פרסם דו"ח מלא, לטענתם כדי למנוע ספקולציות ומניפולציות בתקשורת. הדו"ח המלא לא פורסם, אך ב-2007 פרסם עיתון באיטליה חלק מהדו"ח שהודלף. על פי פרסום זה הייתה מסקנת הוועדה כי ההסבר הסביר היחיד הוא שהשריפות נגרמו על ידי חוצנים, מכיוון שהשריפות נגרמו, על פי הדו"ח, על ידי פליטות אלקטרומגנטיות רבות עוצמה שלא נגרמו בידי אדם והגיעו לרמה של 12 עד 15 ג'יגה ואט.[5] מסקנה לכאורה זו זכתה לפרסום רב.[6]

ב-2005 שבו בני הכפר לבתיהם, ושלוש שנים מאוחר יותר החליט התובע המחוזי על סגירת התיק בנושא השריפות, ויסבתן יוחסה באופן סתמי ל"קרינה אלקטרומגנטית לא ידועה".[5]

השערות נוספות

חוקרים ואנשי תקשורת המשיכו לגלות עניין בפרשה. היו שטענו שמקור השריפות הוא אכן בניסויים סודיים של צבאות באזור, מכיוון שאוניות של ברית נאט"ו ושל צי ארצות הברית נוהגות לקיים אימונים נרחבים בים הטירני. לטענתם, ממשלת איטליה טייחה את הפרשה, ומכיוון שהדו"ח המלא לא נחשף לא ניתן לגלות את האמת. אחת מן הראיות לכאורה לכך שמקורן של השריפות בפעילות צבאית היא בתקרית שבה התרסק מטוס נוסעים אל הים הטירני ביוני 1980, וכל נוסעיו נהרגו. בית המשפט העליון באיטליה פסק שסיבת ההתרסקות הייתה טיל שנורה ממטוס צרפתי, אם כי חוקרים בריטיים טענו שהסיבה הייתה פצצה שהוטמנה במטוס. הטענה האיטלקית, על פיה סיבת ההתרסקות הייתה פעילות צבאית, תומכת לכאורה בטענה שמקורן של השריפות בקנטו הוא מפעילות צבאית שהתרחשה באזור.

אירועי 2014

קרוב לעשר שנים לא התרחשו בכפר אירועים חריגים, אך ביולי 2014 התחדשו השריפות, ובעוצמה רבה יותר. בתוך 18 שעות היו 48 התלקחויות בתוך הבתים, והתושבים נאלצו לישון בחוץ. נציגי חברת האנרגיה האזורים חשדו שהמדובר באירועים של קצר חשמלי, אך חשד זה נראה לא סביר מכיוון שלאחר האירועים ב-2004 הוחלפה כל תשתית החשמל בכפר. בסוף אוגוסט שוב פונו התושבים מהכפר. אירועי השריפה נמשכו: ב-24 וב-25 בספטמבר תועדו 50 שריפות בכל לילה, ויחידת כיבוי האש המקומית נאלצה לפנות לרשויות סמוכות בבקשת תגבור. רשות ההגנה האזרחית הודיעה על הקמת צוות חדש לבחינת אירועי השריפה, בתיאום עם משרדי הפנים, ההגנה, הבריאות והסביבה.

גם הקרביניירי, כוח המשטרה הצבאית האיטלקי (המבצע גם תפקידי שיטור אזרחיים) החל לבחון את העניין. כצעד ראשון הציבו קציני המשטרה ארבע מצלמות זעירות ברחבי הכפר, שצילמו את הרחוב היחיד בכפר ואת הבתים שסביבו 24 שעות ביממה, למשך שמונה חודשים. הצילומים הראו בבירור שניים מתושבי הכפר, אב ובנו, המבצעים מעשי הצתה - בסך הכל תיעדו המצלמות יותר מ-40 אירועים כאלה. לדעת חוקרי הקרביניירי מטרת ההצתות הייתה פרסום: למשוך תשומת לב תקשורתית לכפר. חוקרי המשטרה גם הקליטו בסתר שיחות טלפון בין המציתים, שבהן שוחחו על ניסיון לקבל פיצוי על השריפות ולהעלות את העניין התקשורתי, כמו גם על דרכים להצית את השריפות.[7]

בין תושבי הכפר נותרו הדעות חלוקות: היו שסברו שאכן היו הצתות ב-2014, אך הסיבה לשריפות ב-2004 שונה; אחרים סברו שהמציתים אחראים לכל השריפות בכל השנים; ואחרים סברו שסיבת הבעירות שונה לגמרי.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0