ראאד ערפאת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. ראאד ערפאתרומנית: Raed Arafat, בערבית: رائد عرفات, ‏ נולד בדמשק ב-24 במאי 1964) הוא רופא רומני ממוצא ערבי פלסטיני, יליד סוריה, מומחה בהרדמה וטיפול נמרץ, כיהן כשר הבריאות של רומניה בנובמבר-דצמבר 2012. ערפאת הצטיין כמייסד "שירות החירום הנייד להחיאה וחילוץ" (SMURD) ברומניה. כיהן במשך מספר שנים ושוב אחרי דצמבר 2012 כתת-מזכיר מדינה לענייני בריאות במשרד הבריאות הרומני.

רקע משפחתי ושנותיו המוקדמות

נולד בשנת 1964 בדמשק כבן לזוג ערבים פלסטינים. גדל בשכם ומגיל 14 התנדב בשרותי הכבאים ובשרותי העזרה הראשונה בעיר הזאת. ערפאת התקבל ללימודי רפואה בארצות הברית וביוון אך הוריו העדיפו שילמד ברומניה, ממנה סברו שיהיו יותר סיכויים שישוב הביתה. בשנת 1981 הגיע לרומניה והתגורר תחילה בעיר פיטשט, בה למד את השפה הרומנית. בהמשך למד רפואה בשנים 19821989 במכון (כיום אוניברסיטה) לרפואה ולרוקחות בעיר קלוז'-נפוקה. מאוחר יותר, בשנים 1997-1991 התמחה ברפואת חירום באוניברסיטה לרפואה של טרגו מורש. עשה אחר כך השתלמויות במסגרת הרשות לכבאי האש של פריז, המשמר הלאומי של ארצות הברית ובאמבולנסי האוויר של נורווגיה.

קריירה

אחרי המהפכה הרומנית מ-1989 שקל להתיישב בצרפת אך התשובה לבקשתו התעכבה. בסופו של דבר נשאר ברומניה ועסק בהקמת שרות לרפואת חירום בעיר טרגו מורש, אותו מימן בהתחלה מכספיו. נעזר למחייתו ובתוכניותיו בכסף שירש מאביו. בשנת 1990 נסע לרגנסבורג בגרמניה כדי להביא לרומניה ניידת עזרה ראשונה משומשת עם ערכת הנשמה והחאייה. בשנת 1991 הקים ד"ר ערפאת את שרות החירום הנייד להחיאה וחילוץ ברמה ארצית, בשיתוף פעולה עם רשות כבאי האש הרומנית ועם רשות כבאי האש של סקוטלנד. שרות עזרה ראשונה זה התפתח במשך השנים וכלל בשנת 2012 170 צוותים מיומנים, 12 מרכזי הדרכה, ארבעה מסוקים, והפך אחד מהמרכיבים המוצלחים ביותר שבמערכת הבריאות הרומנית, הסובלת מקשיים רבים. ערפאת עצמו עובד בהתנדבות על אחד ממסוקי החילוץ. החל מיולי 1994 כיהן כמנהל מחלקת רפואת חירום בבית החולים המחוזי בטרגו מורש. בשנת 1998 שקיבל את האזרחות הרומנית. כמומחה ברפואת חירום פעל ערפאת בארגון הרצאות בינלאומיות בנושא מומחיותו באוסטריה, דנמרק, יוון, הולנד, ניו זילנד, אירלנד, בריטניה, ארצות הבריות וכו'. הוא נבחר ליושב ראש החברה הרומנית לרפואת חירום

בממשלה

בשלהי שנת 2005 הפרויקט של ערפאת להפעיל את השרות SMURD שהוקם על ידו, כשרות חירום נוסף בכל מחוז של רומניה תורגם לחקיקה. הוא נתקל בהתנגדות רופא ופוליטיקאי מהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית בשם סורין אופרסקו שהציג הצעה חלופית. בהדגישו את המוצא של ערפאת ועל ידי שימושו לגביו בכינוי "האייתולה של רפואת החירום הרומנית", אופרסקו עורר את בקורתה של "המועצה הלאומית למאבק באפליה" באוגוסט 2007 התמנה ד"ר ראאד ערפאת בתפקיד של תת-מזכיר מדינה לענייני בריאות בממשלתו של קלין פופסקו-טריצ'אנו. ב-10 בינואר 2012 הופיע ערפאת בתוכנית טלוויזיה ומתח בקורת על הרפורמה במערכת הבריאות ברומניה שכללה הפרטת השרות שהקים והייתה לדבריו עלולה לגרום להריסתו. הנשיא טראיאן בססקו התערב בשידור חי ונזף בערפאת על הבקורת שהשמיע וטען שהוא משקר. בנסיבות אלה התפטר ערפאת מתפקידו. הדבר עורר גל הפגנות סוער. הנשיא בססקו נאלץ לחזור מעמדתו בנימוק שהוטעה לגבי היבטים של הרפורמה המתוכננת והממשלה נדרשה לערוך שינויים בתוכנית. ערפאת הוחזר לתפקידו אולם גל המחאה החברתית המשיך והביא להתפטרות ראש הממשלה אמיל בוק.

ב־7 בנובמבר 2012 הושבע ראאד ערפאת כשר הבריאות בממשלת ויקטור פונטה, במקום השר וסילה צ'פוי שנחשד בשחיתות. בטקס ההשבעה העמיד הנשיא בססקו לרשותו ספרי "ביבליה" נוצרית וקוראן, אך ערפאת נשבע על חוקת רומניה. החזיק את תפקיד שר הבריאות של רומניה כחודש וחצי עד 22 בנובמבר 2012 הוחלף על ידי אאוג'ן ניקולאסקו והוחזר לתפקידו הקודם של תת-מזכיר במשרד הבריאות.

ד"ר ראאד ערפאת אינו נשוי. הוא מדבר פרט לערבית ורומנית, אנגלית, צרפתית, גרמנית, יוונית ואיטלקית.

פרסים ואותות כבוד

  • 2003 - העיטור הלאומי להצטיינות של רומניה בדרגת אביר
  • 2005 - העיטור הלאומי להצטיינות של רומניה בדרגת קצין
  • 2012 -חבר ב"אקדמיה האמריקאית לרפואת חירום"
  • 2013 - אות מטעם מיכאי הראשון, מלך רומניה לשעבר.

ספרים

  • Ghidul pentru acordarea primului ajutor 2000, (מדריך לעזרה ראשונה)

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ראאד ערפאת בוויקישיתוף

Ana Todea,Fülöp Mária,Monica AVRAM ,Oameni de ştiinţă mureşeni, Dicţionar biobibliografic, Biblioteca judeţeană Mureş 2002

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0