רבי אברהם יהושע השיל רובין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי אברהם יהושע השיל רובין
לידה ט"ו סיון, ה'תקצ"ו
סוקולוב פודלסקי
פטירה ל' תשרי ה'תרס"ט
צפת, ארץ ישראל
מקום פעילות סוקולוב, יאסלא, צפת
אב רבי אלימלך רובין מסוקולוב
חותנים רבי צבי יוסף אב"ד רודניק

רבי אברהם יהושע העשיל רובין מיאסלא (ט"ו סיון ה'תקצ"ו - ל' תשרי ה'תרס"ט), היה רב חסידי וראש ישיבה בסוקולוב פודלסקי וביאסלא, ומאוחר יותר רב הקהילה האוסטרו-הונגרית בצפת.

ביוגרפיה

נולד בסוקולוב בט"ו סיון ה'תקצ"ו, לרב העיר רבי אלימלך רובין בן רבי אשר ישעיה רובין מרופשיץ, ולדינה, נכדת רבי אברהם יהושע העשיל מאפטא. בילדותו התייתם מאביו וגדל אצל אחיו רבי יצחק רובין בברודי. נשא את חנה בת רבי צבי יוסף אב"ד רודניק.

בשנת ה'תרי"א, בגיל 15, כבר מונה לממלא מקום אביו ברבנות בסוקולוב, שם כיהן למשך 19 שנה. בשנת ה'תר"ל סבלה העיר ממגפות ומחלות, ולכן עזב את העיר יחד עם רוב אנשי העיר. הוא השתכן ביאסלו שהיתה אז עיר צעירה, ופתח בה בית כנסת ומוסדות יהודיים נוספים, וכך כיהן כרבה הראשון של העיר.

בשנת ה'תרמ"ג עם התפתחות הקהילה והתרבות תושביה היהודים בעיר יאסלא, עלה צורך לבנות בית הכנסת חדש גדול ומרווח, אך מאחר שקופת הקהילה היתה ריקה החליטו ראשי הקהילה לקחת הלוואה מהבנק של 40 אלף גילדן, והם משכנו את שטח בית המדרש הישן. בשנת תרמ"ט, כאשר לא הצליחו לפרוע את החוב, עיקל הבנק את בית הכנסת ומכרו לכנסיה. ראי"ה נשבר מכך והחליט לעזוב את העיר. הוא מינה את בנו רבי צבי יוסף לרב במקומו, תוך הוראה לפדות את בית הכנסת[1]. לפי אחת הגרסאות, סיכם ראי"ה עוד קודם העיקול עם מחותנו הנגיד רבי אביש'ל קנר (חותן בנו רבי צבי יוסף) שהוא יפרע את החוב לבנק, ותמורת זאת ימסור את הרבנות לרבי צבי יוסף[דרוש מקור].

רבי אברהם נסע לגור בעיר ריישא לתקופה קצרה, ובשנת ה'תרמ"ח עלה לארץ ישראל והתיישב בירושלים. בשנת ה'תר"ן עבר לצפת, שם היתה קהילה אשכנזית גדולה, והוא מונה לרב הקהילה האוסטרו-הונגרית בצפת, כשהיחס אליו היה כאל אדמו"ר. בצפת כיהן 19 ברבנות עד לפטירתו בל' תשרי ה'תרס"ט, ונקבר בבית הקברות היהודי העתיק בצפת בסמוך לציונו של האר"י הקדוש.

צאצאיו

  • רבי צבי יוסף, ממלא מקום אביו ברבנות יאסלא (ה'תרט"ו - חנוכה ה'תרפ"ט).
  • רבי אשר מרוזבודוב.
  • דינה, אשת רבי שלמה ישראל רמר"ז.
  • רייזל, בזיווג ראשון אשת רבי ישכר דוב ליברמן, רבה של טופרוב. ובזיווג שני אשת רבי אברהם זרח אריה יהודה ליבוש הלפרין מברז'אן בעל אמרי יהודה.
  • פֿרומט אשת רבי מנחם מענדל באראן, רב ביאסלו.
  • רבי יצחק, דיין בבית דינו של הרידב"ז, ורב הקהילה האוסטרו-הונגרית בצפת (ה'תר"ם - ה'תרע"ו)[2].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים