רבי אפרים פישל הורוביץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רבי אפרים פישל הורוביץ (תק"נ/תקס"ב - י"ח בכסלו תרכ"א) היה רבן של מריומפול (אנ'), לינסק, מונקאטש וגלילותיה.

ביוגרפיה

נולד לרבי ישראל יעקב יוקל הורוביץ[1], רבה של בולחוב. אמו הייתה בתו של רבי מנחם נחום צוזמיר מסטריא[2].

נשא את בתו של רבי דוד אב"ד לשנוב ודיין בברודי. לאחר פטירתה נשא את טויבא עלקא מורצקי.

נפטר בי"ח בכסלו תרכ"א ונקבר בבית הקברות הישן במונקאטש.

רבנותו

בצעירותו היה רבה של מריומפול (אנ') שבמחוז איוונו-פרנקיבסק באוקראינה. לאחר כמה שנים התפטר מהרבנות ועסק במסחר, אך לאחר שירד מנכסיו חיפש משרת רבנית חדשה. בשנת תקצ"א לאחר פטירת בן דודו רבי אברהם חיים הורוביץ מלינסק, רצו החסידים (שהיו הרוב בעיר) למנות את בנו רבי מנחם מנדל במקומו, אך המתנגדים הזמינו את רבי אפרים פישל למלא את מקום בן-דודו וזקינו. על רקע התנגדותו לחסידות, נוצרו חיכוכים רבים בינו לבין החסידים שבעיר, ולאחר כשנה נאלץ להתפטר בין היתר בעקבות השתדלותו של רבי צבי הירש מרימנוב הסמוכה ללינסק למנות את רבי מנחם מנדל, רבי צבי הירש אף שלח מכתב לרבי אפרים פישל[3] בו הוא מגדיר את רבנותו הסגת גבול[4].

בהשתדלות דודו - אחי אמו מהריא"ז ענזיל, הוא מונה בשנת תר"ג לרב העיר מונקאטש והגלילות, כולל הערים ברגסז, קוסון, סוואליווע, ורצקי, אורשיווא, בילקא ועוד. רבי אפרים פישל ארגן את מוסדות הקהילה, ובשנת תר"ה ייסד בית חולים יהודי בעיר, ישב גם בראשות בית הדין.

היה נערץ בעיני גדולי דורו. כאשר שאחד מחסידי צאנז במונקאטש לא רצה לציית לדינו של הרב שלח אליו רבי חיים מצאנז מכתב, ובו כתב: ”יעשה ככל אשר יצווה עליו הרב הגאון הנ"ל, ובאם לא ישמע בודאי יתחרט מאד, ואל יקל בעיניו, ואקוה כי ישמע לדברי אלה ואז טוב לו”[5].

כשממלא מקומו ברבנות העיר מונקאטש - רבי יצחק אייזיק וייס רצה לפקפק בפסק דין של רבי אפרים פישל, שלח לו רבי אברהם יהודה שוורץ בעל ה"קול אריה" מברגסז: ”הרב הגאון המנוח ז"ל היה מפורסם לגאון ולתפארת ומוסמך להוראה בין גדולי הדור, ובוודאי לא יצא מתחת ידו פסק דין וכתב שהוא על פי דתוה"ק אם לא שהיה לו מקור לפסקו מגדולי הפוסקים, ועתה נגלה המקור... ויפה כתב, יפה דן, ויפה הורה, ואין להרהר עליו, ובאתי רק לקיים דברי חכמים הפס"ד מהרב הגאון המנוח מו"ה פישל הורוויץ ז"ל שהיה אב"ד דקהילתכם וקיבלתם עליכם הוראותיו ופסקיו וחלילה לו לסתור הפסק דין אשר נובע ממקור באר מים חיים”[6].

צאצאיו

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בן רבי מנחם מנדל מלינסק ואחיו של רבי נפתלי צבי מרופשיץ.
  2. ^ אבי מהרי"א ענזיל, רבן של פשמישל וסטריא
  3. ^ בו הוא מתארהו "ידידי וחביבי כנפשי כבוד הרב המאור הגאון הגדול מעוז ומגדל חכם הכולל החריף הבקי משנתו זך ונקי ע"ה פ"ה שלשלת היוחסין כבוד קדושת שמו מפארים ומהללים מו"ה אפרים פישיל נ"י הורוויץ אב"ד דק' ליסקא ישבע בצחצחות נעימות נצח". (כרם שלמה אייר תשמ"א עמ' ט"ז).
  4. ^ ראה בכל זה: ספר זרעא קדישא, עמוד קנ"ב ושם בהערה י"ז, באתר היברובוקס
  5. ^ שו"ת דברי חיים, תשובות נוספות, סימן כ"ח.
  6. ^ שו"ת קול אריה, חושן משפט סימן קל"ד, באתר היברובוקס