רבי יוסף אירגס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יוסף אירגס
לידה 1685
פטירה 1730 (בגיל 45 בערך)
ג' בסיוון ה'ת"ץ
מקום פעילות האימפריה הרומית הקדושההאימפריה הרומית הקדושה ליוורנו, טוסקנה
תחומי עיסוק רב ומקובל איטלקי
תלמידיו הרב יד מלאכי

רבי יוסף בן עמנואל אירגאס (אירגאז) (ה'תמ"ה 1685ג' בסיוון ה'ת"ץ 1730), רב ומקובל איטלקי, מגדולי הלוחמים בנחמיה חיון ובשבתאות בכלל.

קורות חייו

נולד בליוורנו בשנת תמ"ה (1685), לרבי עמנואל רב הקהילה. למד תורה בעיר בישיבתו של רבי שמואל די פאס והתפרסם בגאונותו בגיל צעיר. את חכמת הקבלה למד בריגיו אצל רבי בנימין הכהן ויטאלי, תלמיד רבי משה זכות, במשך שבעה שבועות.[1] לאחר מכן נדד בין הערים, כאשר בכל מקום ״דרש והתקין מנהגים ותקנות״[2],‏ ‏התיישב בעיר פיזה והקים בה ישיבה בשם "נוה שלום". כן יסד בעיר זו שתי קרנות צדקה: "מוהר הבתולות" ו"מלביש ערומים". בשובו לליוורנו מונה לרב הקהילה.  

התפרסם בגדלותו בתורה ורבנים רבים מאיטליה וצרפת היו מריצים אליו שאלותיהם והוא היה משיב להם בלשון ברורה ובקיצור נמרץ. החשוב שבתלמידיו היה רבי מלאכי הכהן, מחבר הספר האנציקלופדי יד מלאכי. רבי יהודה רוזאניס כותב עליו:‏ "ומי כמוהו מורה צדק?‏ לא יטו ממנו ימין ושמאל״.[3]

התפרסם בשל ספרו הקבלי החשוב שומר אמונים, בו הוא מברר את אמיתות הקבלה. הספר בנוי כדיאלוג בין שאלתיאל, חכם תלמודי, ליהוידע, מקובל. בספר זה מתווכח רבי יוסף עם רבי עמנואל חי ריקי שהיה ממצדדי ה"צמצום כפשוטו". רבי עמנואל עצמו מכבדו וקורא לו "‏הרב חביבי.‏ גדול ועצום בתורה ובמעשים‏"[4]. ספרו של רבי יוסף אירגאס נחשב ספר יסוד בקבלה ולמייצג הבולט ביותר של מצדדי ה"צמצום שלא כפשוטו".[5] כדי להבדיל בין ספר זה לבין ספר "שומר אמונים" שחיבר הרב אהרן ראטה, נהוג לכנות את הראשון בשם "שומר אמונים הקדמון".  

כמו כן חיבר שו״ת בהלכה בשם דברי יוסף.  

הלך לעולמו בליוורנו בג' בסיוון ה'ת"ץ (1730) בגיל ארבעים וחמש.

משפחתו

בהיותו בגיל שמונה עשרה נשא לאישה את בת אחות אמו, ממנה נולדו לו שלשה בנים ושלש בנות, ביניהם בניו רבי אברהם ורבי עמנואל.

מלחמתו בשבתאות

בשנת ה'ת"ע 1710 הגיע לליוורנו השבתאי המפורסם נחמיה חייא חיון וכיון שגיסו של רבי יוסף בשם משה פינהיירו היה שבתאי, חשב חיון שרבי יוסף הושפע ממנו ויוכל לקבל ממנו הסכמה על ספרו, אך רבי יוסף שהיה אז כבן 25 עמד על טיבו וגרשו מהעיר. חיון הגיע לאמסטרדם והדפיס שם ספרי התקפה חריפה נגדו. רבי יוסף השיב לו בשני ספרי פולמוס בשם תוכחת מגולה והצד נחש שהדפיס בלונדון בשנת 1715.

בשנת 1730, בעת הפולמוס נגד רבי משה חיים לוצאטו שלח מכתבים לרבי ישעיה בסאן, רבו של רמח"ל, על מנת לתהות על קנקנו, אך לא הספיק להכריע בעניין לפני מותו.

חיבוריו

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ והרב המופלא מהר"י אירגז ז"ל ישב עם מהרב"ך הנזכר שבעה שבועות ללמוד ממנו חכמת הקבלה" - שם הגדולים.
  2. ^ כך כותב תלמידו ר' מלאכי בהקדמה לספר דברי יוסף ראה דברי יוסף, באתר היברובוקס
  3. ^ מרדכי מרגליות, אנציקלופדיה לתולדות גדולי ישראל חלק ג, באתר היברובוקס
  4. ^ יושר לבב, באתר היברובוקס
  5. ^ ספרו זה יצא לאור מחדש על פי כתיבת ידי מחברו, בהוצאת מכון אהבת שלום, ירושלים תש"ע, ובתרגום לאנגלית על ידי אבינועם פרנקל הוצאת אורים ירושלים - ניו יורק תשפ"א, על מהדורה זו ראו עודד ישראלי, ‏התרגום החדש לאנגלית של ספר 'שומר אמונים' לרבי יוסף אירגס, המעין תמוז תשפ"ב
  6. ^ ראה כאן, באתר היברובוקס מהדורת שמואל אבא הורודצקי עם מבוא, ברלין תרפ"ז
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0