רבי יעקב קופיל מליקווא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יעקב קופיל מליקווא
לידה בערך ה'ת"ן
פטירה ט"ו באדר א' ה'תקכ"ט (בגיל 79 בערך)
מקום קבורה טרנוגרוד (טארניגארד)
מקום מגורים לוקוב
אב רבי קלונימוס

רבי יעקב קופיל אלבוים[1] מליקווא (בערך בשנת ה'ת"ן - ט"ו באדר א' ה'תקכ"ט) היה צדיק מפורסם שהתגורר בלוקוב הסמוכה לטרנוגרוד (טארניגארד), סבו של החוזה מלובלין, וראש משפחת רבני פרנקל חסידי 'אשוואר'.

ביוגרפיה

נולד לרבי קלונימוס. כבר בצעירותו נתפרסם כגאון בתורה. ואף הוצע לו משרת הרבנות באמסטרדם, אך הוא דחה זאת בשל רצונו להנות מיגיע כפיו בניהול הפונדק בכפר ליקווא[2]. רבי יעקב קופל התפרנס מפונדק ובית מזיגה בבעלותו שהופעלו על ידי אחרים. הוא עצמו היה יושב יומם ולילה בלימוד ושמו נודע באזור כתלמיד חכם ובעל חסד.

על אף שכמה מגדולי החסידות נמנים על צאצאיו, הוא עצמו התנגד לחסידות. מסופר, כי הבעל שם טוב ניסה להשפיע על עליו שיצטרף אף הוא לעדת החסידים, אך ללא הצלחה[3]. אז התבטא הבעל שם טוב שאמנם עליו אף לא הצליח להשפיע, אך צאצאיו כבר יהיו חסידים. ואכן על נכדיו נמנים כמה מגדולי אדמו"רי החסידות.

על גדולתו העיד נכדו החוזה מלובלין בעת שהיה לו ויכוח עם רבי ברוך ממז'יבוז' ”וכי מפני מה הנכם מחשיבים את עצמכם לגדול ממני, הן אמנם הנכם מיוחסים כנכדו של מרן הבעש"ט זי"ע, אולם אף אני הנני נכדו של רבי קאפיל לוקעווער זי"ע”[4].

היה מפורסם במצות הכנסת אורחים, וכעדות נכדו רבי יצחק אייזיק ספרין מקומרנא, שבזכות מצוה זו זכה שיצאו ממנו כמה דורות של צדיקי הדור ותלמידי חכמים[5].

נפטר ביום שושן פורים קטן תקכ"ט ונקבר בטארניגארד. על מצבתו נכתב: ”ויצא יעקב מבאר שבע - שהיה משביע לכל עובר ושב, והלך לדרכו בקדושה - קדוש יאמר לו, בשנת תקכ"ט לפ"ק - בשושן פורים קטן - יום ד' - נטלו המאורות ונשבה ארון הקודש, ונתבקש בישיבה של מעלה, התורני הרבני המופלג בתורה ובגמ"ח, המפורסם לשבח מו"ה יעקב קאפיל בה"מ קלונימוס”.

מתולדותיו ותולדות צאצאיו, ולקט מדברי תורתו, נאספו בספר "קדוש יעקב", ברוקלין תשס"ז.

משפחתו

רבי יעקב קופיל היה נשוי למרים אלבוים[6].

על בניו נמנים:

קישורים חיצוניים

אשכול על רבי יעקב קופיל מליקווא באתר אייוועלט

הערות שוליים

  1. ^ אתר GENI; אהל שמעון – מאיר וונדר.
  2. ^ תרס"ה, פני יצחק, בהקדמה
  3. ^ מסופר שהוא ברח מהחלון מחשש שיושפע מהבעש"ט באותה הזדמנות בירך הבעש"ט את כלתו שהייתה בהריון עם רבי שמעון מירוסלב, שבנה יצא גדול בחסידות.
  4. ^ נפלאות הרבי, עמ' 5
  5. ^ רבי יצחק אייזיק סאפרין, זקן ביתו על מסכת אבות (פ"א, משנה ד)
  6. ^ אתר GENI