רוברט רוקאווי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רוברט רוקאווי
רוברט רוקאווי, מרץ 2008
רוברט רוקאווי, מרץ 2008
לידה 27 בינואר 1939 (גיל: 85)
ענף מדעי היסטוריה

רוברט א' רוקאוויאנגלית: Robert A. Rockaway; נולד ב-27 בינואר 1939) הוא פרופסור אמריטוס בחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת תל אביב.

חייו ופועלו

רוברט רוקאווי נולד וגדל בדטרויט. בגיל 5 החל ללמוד בבית הספר היסודי "ישיבת חכמי לובלין" בעיר [1]. בגיל 11 עבר רוקאווי ללמוד בבית ספר ציבורי.

רוקאווי למד לתואר הראשון בספרות אנגלית, היסטוריה כללית והיסטוריה של ארצות הברית באוניברסיטת המדינה של ויין. את התואר השני השלים בהיסטוריה וארכאולוגיה באוניברסיטת מישיגן. הוא עשה שנה אחת בלימודי משפטים אך לאחר שנה פרש כדי לכתוב דוקטורט באוניברסיטת מישיגן. התזה עסקה ביהודי דטרויט, הפעם הראשונה בה נכתבה עבודה אקדמית על האוכלוסייה היהודית בעיר הזו; העבודה עסקה בהיסטוריה של יהודי דטרויט עד מלחמת העולם הראשונה. לאחר סיום הדוקטורט ב-1970 לימד שנה אחת באוניברסיטת טקסס, ולאחריה עלה לישראל.

מ-1971 לימד באוניברסיטת תל אביב עד פרישתו לגמלאות באוקטובר 2007 כפרופסור חבר. במהלך הקריירה האקדמית שלו שהה בשבתונים באוניברסיטת קליפורניה, באוניברסיטת סן דייגו, שם עזר להקים את החוג ליהדות, באוניברסיטת טקסס, באוניברסיטת בוסטון ובאוניברסיטת ברנדייס. בין המקומות שבהם הרצה היו אוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, אוניברסיטת סירקיוז, אוניברסיטת ניו יורק, אוניברסיטת מלבורן, אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, אוניברסיטת מיזורי, אוניברסיטת קנזס, אוניברסיטת מינסוטה, אוניברסיטת ויסקונסין, אוניברסיטת מיאמי ועוד.

בשנת 1976 היה חבר במפלגת ד"ש וכתב חלק ממצעה העוסק בקשר בין היהודים לתפוצה.

חייו האישיים

בעבר היה נשוי לאשת האופנה בטי רוקאווי, השניים חיו ביחד 18 שנים עד שהתגרשו באמצע שנות התשעים של המאה ה-20 ובשנת 2000 חזרו לחיות יחד. לזוג יש שני ילדים.

מחקריו

תיאור מחקריו

עיקר מחקריו של רוברט רוקאווי עניינם יהדות ארצות הברית מראשיתה ועד ימינו.

היהודים בדטרויט 1914-1762

ספר זה (The Jews of Detroit: from the Beginning, 1762-1914) עוסק בכלכלה, בדת, בניידות גאוגרפית, אנטישמיות, יחסים בין יהודים ולא-יהודים ובפוליטיקה היהודית בעיר דטרויט. בין האישים המרכזיים שסיפוריהם מתוארים בספר היה סאם גולדווטר היהודי, שהיה המועמד לראש העיר של דטרויט ב-1890, היה דוד של בארי גולדווטר, שהיה מועמד מול לינדון ג'ונסון לנשיאות ארצות הברית ב-1964. סבא והאבא של שניהם היו אחים ונולדו בפוזן שבפולין.

הגנגסטר היהודי בארצות הברית

הספר ראה אור בשפה האנגלית ב-1993, תורגם מאנגלית לשפות עברית, גרמנית ורוסית, והתפרסם בעשר מהדורות באנגלית. המהדורה החדשה המוערת, מורחבת ומתוקנת יצאה בשנת 2000 בשפה האנגלית תחת הכותר But He Was Good to His Mother (אבל הוא היה טוב לאמו). הספר מספר על גנגסטרים יהודים מן המאה ה-19 עד שנות החמישים של המאה העשרים. הוא מספר על הגנגסטרים מכל מיני זוויות: קשריהם עם משפחתם, קשריהם עם הקהילה היהודית, בודק מי מהגנגסטרים הגן על הקהילה היהודית, מי עזר לישראל, מי הרג את מי, קשריהם עם המאפיה האיטלקית, מה הם עשו. הוא מתאר מי היו הגנגסטרים הגדולים במזרח, מי הגנגסטרים הגדולים במערב, מי היו הגנגסטרים הגדולים ביותר באופן כללי, אילו כנופיות שלטו, קשריהם עם המשטרה, קשריהם עם השופטים. לצורך הספר נפגש רוקאווי עם חלק מהגנגסטרים, שרבים היו בשנות השמונים לחייהם ושוחח איתם בראיונות אישיים ובדק את תיקי המשטרה ותיקי האף. בי. איי וקרא מכתבים ששלחו גנגסטרים אסורים בבתי סוהר.

הגנגסטרים הבולטים שכיכבו בספרו היו: לפקה בוכהלטר, מאיר לנסקי, אבנר זווילמן בניו ג'רזי, האחים בלומנפלד במינסוטה ששלטו על העיר מיניאפוליס, בן "בגסי" סיגל בקליפורניה שבנה את מלון פלמינגו, מו דליץ בקליבלנד שעבר ללאס וגאס והרוויח כסף רב יותר כשהיה לגאלי ובנה בתי מלון ובתי חולים מהכסף. ארנולד רוטשטיין שהיה מהמר מאוד מפורסם בהיסטוריה האמריקאית, נולד במשפחה יהודית דתית בניו יורק ומופיע בכמה סרטים על התקופה. לנסקי, לאקי לוצ'יאנו, בגסי סיגל ובוכהולטר ראו את רוטשטין כאבא, מעין סנדק שלימד אותם לעבוד יחדיו ושכולם יכולים להרוויח.

מהגרים יהודים ממזרח אירופה 1920-1901

ספר זה Words of the Uprooted: Jewish Immigrants in Early 20th) Century America) ראה אור בהוצאת אוניברסיטת קורנל בשנת 1998. הוא עוסק במוסד שהקימו יהודים אמריקאים ממוצא גרמני על מנת להוציא יהודים מובטלים מניו יורק ולפזר אותם בכל מיני מקומות בארצות הברית, היכן שהייתה קהילה יהודית ועבודה. הרעיון היה שיהיה כתוצאה מכך יותר טוב בניו יורק ופחות פשע. הארגון שלח 75,000 יהודים ל-1500 מקומות שונים בארצות הברית, ערים ועיירות בהם גרו יהודים. הרבה מהם כתבו למשרד בניו יורק על הצלחותיהם, מה הם עושים ומה דרישותיהם, איך הסתדרו, תחושותיהם: שמחה, געגועים וכדומה. רוקאווי תרגם מכתבים רבים שלהם שפורסמו בספר.

לואיס פרחאן

רוקאווי כתב מונוגרפיה על השייח׳ האנטישמי לואיס פרחאן, ממנהיגי הארגון אומת האסלאם, ועל הקמפיין האנטישמי שלו.

מהגרים, פועלים וגנגסטרים: פרקים בתולדות יהודי ארצות הברית

זוהי סדרה של מאמרים שפרסם רוקאווי באנגלית, והיא תורגמה לעברית, במתכונת ספר לימוד הסוקר את תולדות היהודים בארצות הברית. כעת הוא עובד על מהדורה חדשה עם מאמרים חדשים על אנטישמיות, גנגסטרים, מאבק בין מהגרים ממזרח אירופה למהגרים אמריקאים, ועל התנועה הסוציאליסטית היהודית בארצות הברית.

ספריו

  • Rockaway, Robert A., World of Their Children: Second Generation New York Jews. Sage Publication, 1986
  • Rockaway, Robert A., The Jews of Detroit: from the beginning, 1762-1914. Detroit: Wayne State University Press, 1986
  • מהגרים, פועלים וגנגסטרים: פרקים בתולדות היהודים בארצות הברית. תל אביב, המכון לחקר התפוצות, אוניברסיטת תל אביב, תש"ן 1990.
  • הגנגסטר היהודי בארצות הברית: חייו ופשעיו בראשית המאה העשרים. ירושלים: גפן, תשנ"א 1994.

יצא במהדורה שביעית מורחבת ומעודכנת במקור האנגלי:

Rockaway, Robert A. But He was Good to his Mother: The Lives and Crimes of Jewish Gangsters. Revised Edition. Jerusalem: Gefen, 2000

  • לואיס פאראקן, אומת האסלאם והיהודים, רוברט א. רוקאווי, אלי כרמון, ירושלים: הוועד היהודי האמריקני, משרד ישראל והמזרח התיכון, 1996.
  • Rockaway Robert A. (compiled by), Words of Uprooted: Jewish Immigrants in Early 20th Century America. Ithaca, NY.Cornell University Press, 1998.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ישיבת חכמי לובלין היה שמו של בית הספר היסודי הדתי בדטרויט לאחר מלחמת העולם השנייה. המוסד נוסד על ידי מספר רבנים מאירופה, אולם היו בה גם רבנים ומורים ילידי ארצות הברית. היה זה בית ספר יום לילדים בגילאי חמש עד שתים עשרה. תוכנית הלימודים בבית הספר כללה לימודי חול (מתמטיקה, אנגלית, היסטוריה) במשך חצי יום, ונושאי יהדות (עברית, מקרא) בחצי יום השני. שמו של המוסד נלקח משמה של ישיבת חכמי לובלין המפורסמת. בית הספר היסודי נקרא "ישיבה", כמקובל בחינוך היהודי בארצות הברית.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0