רועי פולקמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רועי פולקמן
חכ רועי פולקמן בנאום בתיכון בליך.jpeg
לידה כ"ח באב ה'תשל"ה (גיל: 48)
מדינה ישראלישראל ישראל
חבר הכנסת
31 במרץ 20153 באוקטובר 2019
(4 שנים ו־26 שבועות)
כנסות ה־2021
תפקידים נוספים

רועי שמואל פולקמן (נולד ב-5 באוגוסט 1975, כ"ח באב ה'תשל"ה) הוא פוליטיקאי שהיה חבר הכנסת העשרים מטעם מפלגת "כולנו". לפני כן היה פעיל חברתי ויועץ אסטרטגי למגזר הציבורי, ממקימי הארגון הירושלמי ”רוח חדשה”.

ראשית חייו

נולד בתל אביב כבן יחיד לאנדריי אמנון פולקמן, יליד רומניה, ולנעמי לבית ליב, ילידת ישראל. בזמן שירותו הסדיר היה חובש קרבי בנח"ל, ובמילואים משרת בגדוד חי"ר בפיקוד דרום. בסיום שירותו הסדיר הקים וניהל את מחלקת "דור ההמשך" בחברה להגנת הטבע, ובשנים 2008–2012 שימש כיועץ מדיניות לראש העיר ירושלים, ניר ברקת, ועמד בראש האגף למדיניות ותכנון אסטרטגי בעיריית ירושלים.

ח"כ פולקמן בוגר לימודי תואר ראשון בכלכלה ובלימודי האסלאם והמזרח התיכון באוניברסיטה העברית. בנוסף סיים תואר שני בממשל בבית-הספר ע"ש קנדי באוניברסיטת הרווארד (במסגרת תוכנית קרן וקסנר) וכן בוגר תואר שני בתוכנית המצטיינים במדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית בירושלים, בוגר תוכנית המנהיגות בבית-הספר למנהל עסקים בהרווארד, ארצות הברית ובוגר תוכנית מעוז[1] – SEAL –ליזמות חברתית ומנהיגות בישראל. כמו כן, פולקמן הוא בוגר תוכנית "קרן וקסנר", כיתה 24.

פעילות ציבורית ופוליטית

פולקמן היה מנכ”ל אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית, נמנה עם מקימי הארגון הירושלמי ”רוח חדשה” וניהל את מחלקת ”דור ההמשך” בחברה להגנת הטבע. במשך שנתיים נמנה עם הרכב חברי המועצה הארצית לתכנון ובנייה כנציג הדור הצעיר מטעם התאחדות הסטודנטים הארצית. כמו כן, היה חבר הנהלה ביד יצחק בן-צבי, בחברה לפיתוח מזרח ירושלים, בחברת הדיור הציבורי פרזות ובמכון ירושלים לחקר ישראל וכן בארגונים עסקים וציבוריים נוספים.

בין השנים 2013–2015 היה בעל עסק לייעוץ אסטרטגי לשלטון המקומי לארגוני המגזר השלישי ולגופי אקדמיה. פולקמן כותב ומרצה על תפקידו של הימין הליברלי בפוליטיקה הישראלית.

בספטמבר 2020 מונה כיו״ר הוועדה לאסדרת העל בתחום השידורים. הוועדה הגישה המלצותיה ביולי 2021.

ביולי 2021 פורסם גם מודל ליישום תהליכי פיתוח כלכלי אזוריים אותו כתב עבור ג’וינט אלכא וקרן ראסל ברי.

באוקטובר 2021 יצא לאור ספרו "עדכון גרסה - כללים חדשים לדמוקרטיה" (הוצאת "ידיעות ספרים"). הספר המקיף הראשון בעברית שסוקר את תופעת הפופוליזם בגרסתה הישראלית ואת התופעות שהובילו למשבר הפוליטי הקשה שהחל ב 2019. השפעת התקשורת על ההקצנה, מימון זר והשיח בין שמרנים וליברלים, השפעת המנהיגות. כל זאת תוך התבוננות על אירועים מרכזיים בפוליטיקה הישראלית בשנים האחרונות – מתווה הגז, חוק הלאום, הקמת תאגיד השידור הציבורי, מחאת יוקר המחיה ועוד.

בעיריית ירושלים

בשנת 2008 ניהל את מטה הצעירים בקמפיין של ניר ברקת לראשות העיר. לאחר ניצחון ברקת בבחירות, שימש פולקמן כיועץ מדיניות לראש עיריית ירושלים ובהמשך ניהל את אגף המדיניות והאסטרטגיה בעיריית ירושלים.

בשנת 2013, לקראת הבחירות לרשויות המקומיות, הוצב במקום השישי ברשימתו של ניר ברקת כנציג הצעירים למועצת העיר ירושלים, אך לא נכנס למועצה, כאשר רשימתו של ברקת קיבלה ארבעה מושבים בלבד במועצת העיר.

פעילות כחבר הכנסת

במהלך שנת 2015, הצטרף למפלגת "כולנו" בראשות משה כחלון, שובץ במקום התשיעי ברשימתה לכנסת העשרים ולאחר הבחירות מונה ליושב ראש הסיעה.

בכנסת העשרים היה חבר בוועדת הכנסת, ועדת הכספים, ועדת הרפורמות וועדת הכלכלה. בנוסף, עמד בראש ועדת המשנה לקידום עסקים קטנים ובינוניים, היה חבר בוועדת החקירה הפרלמנטרית להתנהלות המערכת הפיננסית בהסדרי אשראי ללווים עסקיים גדולים ("ועדת פישמן")[2], כיהן כיושב-ראש הוועדה המיוחדת לדיון בהצעה לסדר היום בנושא קשיים ברפורמה בשירות המדינה[3] וכן שימש כיו"ר שדולת הצעירים בכנסת ויו"ר השדולה למען עסקים קטנים ובינוניים.

בפעילותו בכנסת עסק ח"כ פולקמן בחקיקה וקידום יוזמות בעיקר סביב דיור בר-השגה ושכירות מוסדית, קידום עסקים קטנים וקידום איכות המנהל הציבורי וטוהר המידות[3].

במהלך הקדנציה קידם את היוזמה לשינוי המודל הקיים בנושא הדיור לסטודנטים, וכך קידם בנייה של מעונות סטודנטים במודל חדש ובאמצעות קול קורא לרשויות המקומיות דרך חברה ממשלתית ולא בדרך המקובלת עד קבלת הרפורמה, קרי המועצה להשכלה גבוהה. במקביל, קידם הצעת חוק שתגדיר מהו מתחם מעונות סטודנטים, וזאת במטרה למנוע מצב בו ייבנו מעונות סטודנטים אשר יוסבו אחרי מספר שנים לדירות להשכרה. בנוסף, מקדם ח"כ פולקמן שינוי בגישה הממשלתית ביחס לשלטון המקומי, מהסתכלות על כל רשות בנפרד לראייה אזורית, ובמסגרת זו קידם את חוק האשכולות אזוריים[4]. בנוסף, קידם שורה של הצעות חוק, בהן מתן סמכות לאדריכלים להעניק היתרי בנייה, במטרה לקצר את זמני הרישוי ולהקל על הבירוקרטיה בהליכי התכנון לטובת הגדלה של יחידות דיור והגדלת ההיצע[5]. עוד בתחום הנדל"ן, קודמה הצעת חוק המחייבת קבלני שיפוצים לשאת באחריות על עבודות של 20 אלף שקלים ומעלה, וכן הקמה של רשם שכירויות – מאגר בו נתונים על שוק השכירות בישראל[6]. בנוסף קידם ח"כ פולקמן פרסום תקנות שיקבעו כי כאשר מתבצעת עסקת שכירות יידרשו מתווכי הדירות לכלול בהזמנה לביצוע התיווך גם את הסכום המוסכם או שיעור דמי התיווך המוסכם בנוגע לכל אחד מהצדדים – השוכר והמשכיר. מטרת התקנות היא לחייב את המתווכים לפעול בשקיפות ולא להטיל את תשלום התיווך רק על צד אחד, אשר לרוב הוא המשכיר, למרות שלא הזמין את השירות[7].

במהלך פעילות הכנסת העשרים קידם ח"כ פולקמן חקיקה נגד קמפיינים אנונימיים ברשתות החברתיות (חוק הבוטים)[8] וכן חוק שימנע התערבות של גורמים מחוץ לישראל במערכת הבחירות.

במסגרת הניסיון להגביר את טוהר המידות בתפקידי שלטון, קודמה הצעת חוק אשר קובעת כי ראש רשות בשלטון המקומי, אשר מושעה מתפקידו, לא יוכל למנות לתפקיד את מספר 2 ברשימה שלו, וכך למנוע מצב בו ראשי רשויות חשודים בפלילים יציבו בתפקיד "אנשי קש" מטעמם. הצעות חוק נוספת שקידם עסקה בהגדלת עצמאות חברות האשראי בעקבות הפרדות החברות מהבנקים – הצעת החוק קובעת כי חברות אשראי יוכלו לגייס הון בניירות ערך ולהקטין התלות שלהם בבנקים[9].

בפעילותו למען העסקים הקטנים והעצמאיים קודמה הצעת חוק לפיה יזכו גם עצמאים לקבל גמלה אם חברה איתה עבדו פשטה את הרגל או הגיעה להליכי פירוק. בנוסף קודם מתווה בין נציגי ארגוני היוצרים וארגוני העסקים הקטנים להסדרת תשלומי תמלוגים על יצירות המושמעות בבתי עסק. בשיתוף השלטון המקומי נקבע גובה אחיד לתשלום ערבויות למכרזים, אותו יגבו הרשויות במכרזי התקשורת עם ספקים, וזאת במטרה למנוע מצב בו בכל רשות גובה הערבויות הוא שונה, וכך לאפשר לעסקים קטנים ועצמאים לגשת לאותם המכרזים ולא לשלם סכומים שונים בכל רשות.

ח"כ פולקמן הוביל בנוכחות ובפעילות בין כלל חברי הכנסת העשרים. הוא היה חבר הכנסת בעל היקף החקיקה הנרחב ביותר בין חברי הכנסת, להם זו הקדנציה הראשונה, וכן נמצא בראש רשימת המחוקקים בקרב כלל חברי הכנסת. במהלך עבודתו בכנסת זכה באות הפרלמנטר המצטיין לשנת 2017[10] של המכון הישראלי לדמוקרטיה וכן הוענק לו אות לה"ב לעסקים קטנים לשנת 2017.

נבחר, במסגרת "כולנו", גם לכנסת העשרים ואחת.

ב-28 ביולי 2019 הודיע פולקמן כי לא יתמודד בבחירות לכנסת העשרים ושתיים[11].

חקיקה

במהלך פעילות הכנסת העשרים אושרו למעלה מ-20 חוקים אותם קידם ח"כ פולקמן, ובהם בין היתר:

  • חוק הגרייס (מתן דחייה בתשלומי משכנתא) – הצעת החוק קובעת כי בנקים למשכנתאות יחויבו להציע מסלול המאפשר דחייה במועדי תשלומי המשכנתא למינימום של שלושה חודשים, אם הלווים לא מסוגלים לעמוד בתשלומי המשכנתא, במצבי אבטלה, מחלה או חופשת לידה[12].
  • חוק המרשמים – בעבר צרכנים יכלו לבחור היכן לממש את המרשם אותו קיבלו בקופת החולים, ובתי המרקחת פעלו בהסכמים מול כלל קופות החולים. עם שינוי המדיניות בשנים האחרונות, ניתן לרכוש תרופות רק בבתי מרקחת שיש להם הסדר עם קופת החולים בה חבר הלקוח. הצעת החוק קובעת כי בתי מרקחת יהיו מחויבים לכבד כל מרשם, וכי קופות החולים יאפשרו לבתי המרקחת להתחבר למערכות הממחושבות שלהן, עבור מימוש מרשמים דיגיטליים.
  • חוק מכון התקנים – החוק מאפשר למעבדות תקנים פרטיות לערוך בדיקות תקניות למוצרים וכך להתחרות במכון התקנים. ההצעה מבקשת ליצור תחרות בתחום אישור מוצרים המיובאים לארץ, מתוך מטרה להוזילם לציבור הצרכנים[13].
  • חוק מוסר תשלומים (חוק "שוטף 30+") – החוק מבקש לשפר ולהסדיר את מוסר התשלומים במשק על ידי כך שהוא מחייב גופים ציבוריים כולל משרדי ממשלה לשלם לספקים בתוך 30–45 יום, לכל היותר, מאז קבלת שירות או מוצר[14].
  • חוק שכירות הוגנת מסדיר את מערכת היחסים בין השוכר והמשכיר ומגדיר מהי דירה ראויה למגורים, החוק קובע על איזה צד מוטלים תשלומים שונים וכן, מהו גובה הערבות המקסימלי שניתן לדרוש, וחוקיות סעיפים הפוטרים את השוכר ממחויבותו כלפי המשכיר.
  • חוק דיור בהישג יד – תיקון לחוק התכנון והבניה (תשכ"ה-1965) ומאפשר לוועדות התכנון להקצות תוספת שטחי בנייה של עד כ-25% מסך השטח המותר לבנייה במגרש, בתנאי שהיזמים יקצו רבע מהדירות שנבנו במסגרת תוספת הבניה לטובת שכירות מוזלת ארוכת טווח, והדירות הללו ישווקו לזכאים במחיר מוזל בכ-20% ממחירי השוק באותו אזור[15].
  • חוק פנסיה לעצמאים – החוק הוגש יחד עם שר הכלכלה, אלי כהן, וקובע כי החל מינואר 2017 יחויבו עצמאים להפריש סכום העומד על כ-8.5% מהכנסתם לפנסיה, כאשר במקביל יופחתו שיעורי הביטוח הלאומי לעצמאים בדרגות ההכנסה הנמוכות ויועלו תשלומי הביטוח לעצמאים המשתכרים מעל 21 אלף שקל[16].
  • חוק הסדר ההימורים בספורט – החוק מסמיך את שר האוצר לבטל את ההימורים על מרוצי סוסים, וכן קובע כי תקרת הצמיחה בהיקף המכירות של הטוטו לא תעלה על 2.7% לשנה, בדומה לגידול בהוצאות הממשלה. עוד קובעת ההצעה כי התמריץ למוכרי כרטיסי הגרלות יקטן, וכי תיקבע תקרת הכנסה חודשית ממוצעת שתהיה פי ארבעה מהשכר הממוצע במשק[17].

פעילות ככותב

עם סיום כהונתו החל בכתיבת הספר "עדכון גרסה - כללים חדשים לדמוקרטיה", הכולל בין היתר תובנות ולקחים מתוך ניסיונו בפוליטיקה הישראלית. הספר יצא לאור בהוצאת "ידיעות ספרים" במהלך חודש אוקטובר 2021.

חיים אישיים

פולקמן נשוי לקים פולקמן מורה בתיכון הראל במבשרת ציון ואב לשלושה. הם תושבי נס הרים.

אמו של פולקמן, נעמי, נדרסה למוות על ידי נהג משאית, כשהייתה בדרכה ממטה מפלגתו לביתה[18].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רועי פולקמן בוויקישיתוף

ספר:

נאומים והרצאות:

מאמרים:

.

הערות שוליים

  1. ^ פולקמן ברשימת הבוגרים של תוכנית מעוז
  2. ^ ועדת פישמן, התנועה לאיכות השלטון, ‏4 במרץ 2019
  3. ^ 3.0 3.1 אגף דוברות הכנסת, הוועדה המיוחדת לנושא הרפורמה בשירות המדינה, באתר הכנסת, ‏יולי 2016
  4. ^ רועי פולקמן (2016-02-13), מינוף הפריפרייה - אשכולות אזוריים / יו"ר סיעת 'כולנו' - חה"כ רועי פולקמן, נבדק ב-2018-06-04
  5. ^ שלומית צור, ‏מחר בכנסת: הצעת חוק שתסמיך אדריכלים לאשר היתרי בנייה, באתר גלובס, 18 בנובמבר 2018
  6. ^ אורי חודי, ‏בגלל טעות בהצבעה על התקציב: אושרה הקמת רשם שכירויות, באתר גלובס, 22 בדצמבר 2016
  7. ^ בילי פרנקל, בגלל המתווכים: בישראל יותר יקר לשכור דירה, באתר ynet, 22 בדצמבר 2018
  8. ^ שירית אביטן כהן, ‏הצעת חוק: תוסר תעמולת בחירות שמומנה בידי מי שאינם זכאים להצביע בישראל, בעיתון מקור ראשון, 9 בדצמבר 2018
  9. ^ איציק וולף, השרים אישרו: תוקטן תלות חברות האשראי בבנקים, באתר News1 מחלקה ראשונה‏, 14 באוקטובר 2018
  10. ^ אות הפרלמנטר המצטיין לשנת 2017, באתר המכון הישראלי לדמוקרטיה, ‏17 ביולי 2017
  11. ^ רועי פולקמן פורש מהכנסת; מוותר על השריון בליכוד, באתר סרוגים, ‏2019-07-28
  12. ^ ענת דניאלי, אושר לקריאה שנייה ושלישית: בנקים יחויבו לאפשר דחיית תשלומי המשכנתא בנסיבות מיוחדות, באתר כלכליסט, 29 באוקטובר 2018
  13. ^ נורית קדוש, אושר חוק התקנים שנועד לפשט את היבוא ולהקל על הרגולציה, באתר כלכליסט, 18 בדצמבר 2017
  14. ^ אושר חוק מוסר התשלומים: עוברים לשוטף + 30, באתר גלובס, 22 במרץ 2017
  15. ^ אורי חודי, ‏חוק "דיור בהישג יד" אושר סופית במליאת הכנסת, באתר גלובס, 5 בפברואר 2018
  16. ^ חזי שטרנליכט, ‏חוק פנסיה חובה לעצמאיים אושר בועדת העבודה והרווחה לקריאה שנייה ושלישית, באתר ישראל היום, 7 בדצמבר 2016
  17. ^ שחר אילן, אושרה הרפורמה בטוטו: מירוצי הסוסים יופסקו, רשת ביטחון לתקציב הספורט, באתר כלכליסט, 6 בפברואר 2017
  18. ^ איתי בלומנטל ומורן אזולאי, אמו של ח"כ רועי פולקמן נהרגה מפגיעת משאית בדרכה ממטה מפלגתו לביתה, באתר ynet, 6 בפברואר 2019
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0