רניביזומאב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רניביזומאב, לוסנטיס, (Lucentis, Genentech/Novartis) הינו נוגדן חד שבטי אשר נקשר ומעכב את הפקטור: (Vascular Endothelial Growth Factor A (VEGF-A ופועל כנגד כלי דם חדשים ומפחית דלף מכלי דם ברשתית. רניביזומאב פותח לטיפול במחלות רשתית הגורמות לאובדן ראייה בשל דלף של נוזלים מכלי הדם במרכז הראיה.

התוויות ואופן שימוש

  • ניוון מקולרי גילי רטוב (wet AMD)
  • בצקת מקולרית סוכרתית DME) Diabetic Macular Edema)
  • בצקת מקולרית על רקע חסימת וריד ברשתית - RVO) Retinal Vein Occlusion)
  • צמיחת כלי דם כורואידליים לא תקינים במרכז הראיה עקב קוצר ראייה Myopic CNV) Myopic Choroidal Neovascularization)

רניביזומאב ניתן בזריקה לחלל הזגוגית של העין במינון של 0.5 מ"ג אחת לחודש. בדרך כלל נדרשות הזרקות מרובות על מנת להשיג שיפור בראיה או ייצוב של המחלה. לרוב, ההזרקות אינן מרפאות את המחלה אך יכולות להשיג שיפור בראיה ולמנוע החמרה.

מנגנון פעולה

רניביזומאב נקשר לכל האיזופורמים של VEGF-A וחוסם את הקישור שלו לרצפטורים שלו. באופן הזה נמנעים שגשוג ונדידה של תאי האנדותל ברשתית ונעצרים תהליכי צמיחה של כלי דם חדשים (נאווזקולריזציה) ודלף מכלי הדם שעלול להוביל להרס תאים קולטי אור (פוטורצפטורים) ברשתית ובסופו של דבר לפגיעה בחדות הראייה.

אישורים

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר בארצות הברית את הטיפול ברניביזומאב בשנת 2006 לניוון מקולרי גילי רטוב, לטיפול בבצקת מקולרית על רקע חסימת וריד הרשתית המרכזי בשנת 2010 ובצקת מקולרית סוכרתית בשנת 2012. לאחרונה אישר ה-FDA גם את הטיפול ל CNV עקב קוצר ראייה (בשנת 2013).

תופעות לוואי

רוב תופעות הלוואי המדווחות אחרי טיפול ברניביזומאב קשורות לתהליך ההזרקה לתוך העין וכוללות: דימום זגוגיתי, כאב או אי נוחות, תחושת חלקיקים צפים בחלל הזגוגית, עלית לחץ תוך עיני וזיהום תוך עיני. תרופות נוגדות VEGF עלולות לגרום לעליה בלחץ הדם, אירועים מוחיים או התקפי לב. במחקרים גדולים שנערכו, לא נמצא קשר בין עיכוב ה-VEGF בהזרקה תוך עינית לבין תופעות אלו.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.