שוקולטין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שוקולטין
Chocolatine
Pain au chocolat
Pain au chocolat Luc Viatour.jpg
שוקולטין לפני האפייה

שוקולטין או לחמניית שוקולד או לחם שוקולדצרפתית: Pain au chocolat או Chocolatine), כאמור שוקולטין בחלק הדרום-מערבי של צרפת ובחלקים דוברי הצרפתית של קנדה, או koek au chocolat בבלגיה.

מאפיינים

השוקולטין הוא סוג של מאפה מגדנאות ממקור וינאי המורכב מחתיכה בצק בצורת קובייה של "בצק שמרים – בצק עלים", הדומה במרקם לבצק עלים. זהו מאפה, עם פיסת בצק מקופלת ועם חתיכה אחת או שתיים של שוקולד מריר בין הקפלים. לשוקולד יש בדרך כלל נגיסות קלה במרקם.

שוקולטין עשוי מאותם בצקי שכבות כמו קרואסון. לעיתים קרובות הם נמכרים עדיין חמים או רותחים ממש מהתנור, הם נמכרים בדרך כלל לצד קרואסונים במאפיות ובמרכולים צרפתיים.

השם

בצרפת, שם ה-pain au chocolat משתנה לפי אזור:

  • באו-דה-פראנס ובאלזס, המילים petit pain au chocolat או petit pain בשימוש.
  • במרכז צרפת, בדרום צרפת ובפריז, pain au chocolat בשימוש.
  • בדרום מערב צרפת (אקיטן החדשה, אוקסיטניה) ובקנדה, המילה chocolatine בשימוש.
  • בבלגיה, המילים koek au chocolat משמשים גם. הם נמכרים לרוב באריזות בסופרמרקטים ובחנויות נוחות, או עשויים טריים בקונדיטוריות.
  • במרוקו, לבנון, תוניסיה, אלג'יריה, הולנד, בלגיה, נורווגיה, אירלנד, דנמרק, שוודיה ובריטניה, הם נמכרים ברוב המאפיות, הסופרמרקטים ובתי הקפה.
  • בגרמניה, הם נמכרים בתדירות נמוכה יותר מאשר קרואסוני שוקולד, אך שניהם מכונים Schokoladencroissant
  • בארצות הברית ולפעמים בקנדה האנגלית, הם ידועים בדרך כלל כ-"pain au chocolat" או "קרואסוני שוקולד".[1]
  • בהולנד, הם נמכרים ברוב בתי הקפה, הסופרמרקטים והמאפיות ומוכרים בדרך כלל כ-chocoladebroodje.
  • באזור פלנדריה של בלגיה, הם נמכרים ברוב המאפיות, ומכונה chocoladekoek או chocoladebroodje.
  • בפורטוגל ובספרד, הם נמכרים במאפיות ובסופרמרקטים בשם napolitanas (כלומר, "נפוליטנים").
  • במקסיקו, הם נמצאים לרוב במאפיות ובסופרמרקטים, וידועים בתור שוקולטינים.
  • באל סלוודור ובברזיל, הם מכונים croissant de chocolate.
  • באוסטרליה ובניו זילנד, הם מכונים בדרך כלל "קרואסוני שוקולד", ונמכרים אפויים טריים ברוב המאפיות והסופרמרקטים.
  • בקולומביה, הם מכונים בדרך כלל "Cruasan de Chocolate", והם ידועים בתור המענגים מכולם.
  • בישראל הם נמכרים במאפיות מרכולים ובבתי קפה תחת שמות שונים.

מקורות והיסטוריה

האגדה מספרת שמארי אנטואנט הציגה את הקרואסון לצרפת, אבל קרואסונים ושוקולדים הם המצאה מודרנית יחסית.[2] המילה קרואסון, המתייחסת למאפה בצורת חצי ירח או "סהר", נכנסה למילון הצרפתי בשנת 1863.[3] סוג המאפה, שנקרא בצרפתית viennoiserie, (בסגנון וינאי) הוצג בתחילת המאה ה-19, כאשר אוגוסט זאנג, קצין אוסטרי, וארנסט שוורצר, אריסטוקרט אוסטרי, הקימו מאפייה וינאית בפריז שהייתה הממוקמת ברחוב רישלייה 92.

במקור, קרואסונים ושוקולטינים יוצרו מבסיס בריוש, אך מאוחר יותר החליפו האופים הצרפתים את בצק הבריוש לבצק עלים (pâte feuilletée levée) וזה הפך למוצר המוכר כיום.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שוקולטין בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Tuesday's Tasting - Trader Joe's Chocolate Croissants
  2. ^ "History of the Croissant". 1-800-Bakery.com. 16 באפריל 2013. אורכב מ-המקור ב-8 ביולי 2016. נבדק ב-16 ביוני 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ "D'ou viennent les sacrosaints Croissants et Pains au Chocolat?" (בצרפתית). Club Doctissimo. נבדק ב-16 ביוני 2017. {{cite web}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0