שמן מקדמיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שמן מקדמיה

שמן מקדמיה הוא שמן לא נדיף המופק מהאגוזים של עץ המקדמיה. בקולינריה, שמן זה משמש כשמן לטיגון או לסלט. כמו כן, השמן מופיע במוצרי קוסמטיקה בעיקר בשל תכונותיו המרגיעות והיותו חומר מקבע ריח.

תיאור

הרכב השומנים של שמן מקדמיה[1][2]
פרמטר ערך
חומצה אולאית עד 1.5%
חומצה מיריסטית (אנ') 0.7–1.6%
חומצה פלמיטית 9.3–13.1%
חומצה פלמיטולאית (אנ') 24–36%
חומצה סטארית 4.6–6.1%
חומצה אולאית 40–51%
חומצה לינולאית 1.6–3.7%
חומצה ארכידית (אנ') 2.9–4%
חומצה גדולית (אנ') 2.3–3.7%
חומצה בהנית (אנ') 0.6–1.7%

תכולת השומנים של שמן מקדמיה הוא כ-65–75% ותכולת הסוכר של שמן זה הוא כ-6–8%.‏[3] השמן צלול בצבע ענברי קל עם ריח מעט אגוזי. המשקל הסגולי שלו הוא 900–920, ונקודת ההבזק שלו נמצאת מעל 300 מעלות צלזיוס (572 מעלות פרנהייט).[4]

שימושים

לשמן אגוזי מקדמיה יש תכונות המועילות לבישול בחום גבוה, כגון נקודת עשן גבוהה ועמידות בפני פירוק חמצוני. תכונות אלו מעידות על התאמתו לטכניקות קולינריות הכרוכות בחום. במחקר שבדק את ההבדלים בין ביצועי שמן דקלים מעודן ומפושט ריח לבין שמן מקדמיה מהמין Macadamia integrifolia (אנ'), נמצא כי שמן מקדמיה זה הפגין יציבות מוגברת וחמצון מופחת לעומת שמן הדקלים.[5]

השימוש העיקרי של שמן מקדמיה הוא כרוטב.[6] בעוד שסבילות החום של שמן מקדמיה נתמכת בבישול, לרוב הוא מועדף ביישומים גולמיים כדי למנף באופן מלא את פרופיל הטעמים הייחודי של השמן.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שמן מקדמיה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Aquino-Bolaños, Elia N.; Mapel-Velazco, Laura; Martín-Del-Campo, Sandra T.; Chávez-Servia, José L.; Martínez, Armando J.; Verdalet-Guzmán, Iñigo (2017). "Fatty acids profile of oil from nine varieties of Macadamia nut". International Journal of Food Properties. 20 (6): 1262–1269. doi:10.1080/10942912.2016.1206125.
  2. ^ "Macadamia Nut Oil" (PDF). McKinley Resources, Inc. אורכב מ-המקור (PDF) ב-2018-04-17. נבדק ב-31 בדצמבר 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ "Macadamia". California Rare Fruit Growers. 1999. ארכיון מ-2023-12-29. נבדק ב-18 בדצמבר 2023. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ "MSDS Macadamia Nut Oil". AAKO. אורכב מ-המקור ב-28 בינואר 2016. נבדק ב-1 בינואר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ Koohikamali, Sara; Alam, Mohammad S. (2019-11-01). "Improvement in nutritional quality and thermal stability of palm olein blended with macadamia oil for deep-fat frying application". Journal of Food Science and Technology (באנגלית). 56 (11): 5063–5073. doi:10.1007/s13197-019-03979-0. ISSN 0975-8402. PMC 6828893. PMID 31741531. ארכיון מ-2024-01-26. נבדק ב-2024-01-26.
  6. ^ Godman, Heidi (2021-06-01). "Expand your healthy cooking oil choices". Harvard Health (באנגלית). ארכיון מ-2023-12-29. נבדק ב-2023-12-29.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0