חומרי ריח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אדם מריח ורדים

חומרי ריחאנגלית: Aroma compounds) הם תרכובות כימיות בעלות ריח. רוב חומרי הריח הידועים הן תרכובות אורגניות קטנות עם מסה מולקולרית של עד 300 גרם למול.

חומרי הריח עשויים להיווצר באופן טבעי על ידי אורגניזמים שונים (צמחים, בעלי חיים, פטריות וחיידקיים), והם עשויים להתקבל באופן מלאכותי (סינתטי) או מלאכותי-למחצה (חצי סינתטי) בתהליכי ייצור המבוססים על עקרונות של הכימיה האורגנית.

חלק מחומרי הריח עשויים להיות נעימים לאדם, וחלקם עשויים להיות מצחינים ומעוררי בחילה.

שימושים

חומרי ריח משמשים כתוספים בתעשיית המזון והמשקאות, בייצור של חומרי ניקוי והיגיינה (בייצור של סבונים, בשמים, קרמים ומשחות). כמו כן, הם משמשים גם כחומרי מילוי בהתקנים המשמשים להרחקת בעלי חיים מסוימים או למשיכתם (פרומונים), ובייצור של כלי נשק מסוג אל הרג המשמשים לצורכי פיזור הפגנות (כגון בואש - משאית המפזרת סילוני מים עם חומרי ריח מבחילים).

חומרי ריח מוספים למכלי גז בישול לצורך זיהוי בעת דליפה (כגון מתאנתיול).

חומרי ריח נעימים

מבחר תרכובות אורגניות בעלות ריח נעים[1][2][3]
שם התרכובת ניחוח מקור טבעי מבנה החומר
מתיל אצטט לק ציפורניים
מתיל פרופאנואט רום פירות
Methyl propionate.svg
מתיל בוטאנואט אננס ותפוח אננס
Buttersauremethylester.svg
אתיל אצטט יין מתוק מיץ ענבים שעבר תסיסה
Ethyl acetate2.svg
איזואמיל אצטט אגס ובננה בננה
Isoamyl acetate.png
פנתיל פנטנואט תפוח
Pentyl pentanoate.png
אוקטיל אצטט תפוז
Octyl acetate.svg
בנזיל אצטט תות שדה תות שדה
גרניול ורדים גרניון ולימון
Geraniol structure.png
לימונל לימון עשב לימון
Geranial structure.png
לימונין תפוז לימונים ותפוזים
Limonene-2D-skeletal.svg
קמפור קמפור
Camphor structure.png
מנתול מנטה מנטה
Menthol skeletal.svg
בנזאלדהיד שקדים שקד מצוי
Benzaldehyde.png
אוגינול ציפורן ציפורן
Eugenol acsv.svg
סינאמאלדהיד קינמון קינמון
Zimtaldehyd - cinnamaldehyde.svg
ונילין וניל וניל
Vanillin2.svg
אניסול אניסול כַּמְנוֹן האניס
Anisol.svg
אסטרגול טרגון טרגון (לענה דרקונית)
Estragole acsv.svg
תימול תימול קורנית
Thymol2.svg

חומרי ריח מצחינים

תרכובות אורגניות המבוססות על חנקן או גופרית, עשויות להיות בעלות ריח רע מאוד ואף להוות סכנה של ממש במקרה של שאיפה. תרכובות האורגנו-גופרית בעלות הריח הרע, הן אלו שבהן הגופרית נמצאת במצב חמצון נמוך, כגון תיולים (תרכובות המקבילות לכהלים - אלא שבהן אטום גופרית מחליף את אטום החמצן), הן בעלות ריח מבחיל של ביצים רקובות ומזון מקולקל. לעומתן, התרכובות המבוססות על חנקן, עשויות להיות בעלות ריח רע של דגים מקולקלים (פירידין) או בשר רקוב.

נטרול של חומרי ריח המבוססים על גופרית יכול להיעשות על ידי חמצון של התרכובת בנוכחות מחמצנים חזקים כגון: אקונומיקה ומי חמצן. נטרול של תרכובות אורגניות המבוססות על חנקן, יכולות להתבצע גם על ידי הוספה של חומצה לקבלת מלחים שאינם נדיפים - מלחי אמוניום (לדוגמה, הוספה של מיץ לימון לדג מנטרלת במקצת את ריחו).

מבחר תרכובות אורגניות בעלות ריח רע מאוד
שם התרכובת ניחוח מקור טבעי מבנה החומר
טרימתיל אמין אמוניה
Trimethylamin.svg
דו-אמין בוטאן בשר מרקיב בשר מרקיב
Diaminobutane.png
פירידין דג רקוב
Pyridin.svg
אתאנתיול ביצים רקובות
Ethanethiol2.svg
תיואצטון
Thioacetone2.svg
מימן גופרתי
Hydrogen sulfide.svg
2-בוטן-1-תיאול בואש[4]
Skunk-Spray-Thiols.png
3-מתיל-1-בוטאנתיאול
קינולין-2-מתאנותיאול

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חומרי ריח בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ H.-D. Belitz · W. Grosch · P. Schieberle, Food Chemistry, 2009, Aroma Compounds (ארכיון)
  2. ^ Nigel Deacon, Apple Flavour Compounds
  3. ^ Dr. Karen, 2016, The Science of Smells (הקישור אינו פעיל, 23 ביוני 2017)
  4. ^ William F. Wood, Department of Chemistry Humboldt State University, Arcata, CA 95521, Chemistry of Skunk Spray
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0