תוצאתנות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תוצאתנות (באנגלית: Consequentialism) היא שם מאגד לתאוריות פילוסופיות בתחום האתיקה הנורמטיבית הגורסת כי ערכה של פעולה מוסרית נקבע אך ורק על פי התוצאות שלה, ובכך היא מפרידה בין המעשה לבין תוצאתו. על פי תורה זו, מטרת המוסר היא להפיק את התוצאות הטובות ביותר מתוך מעשי המוסר (כולל המעשים עצמם); להבדיל מתורות מוסר דאונטולוגיות שרואות ערך במעשים עצמם ולא רק בתוצאות שלהם.[1]

בפילוסופיה התוצאתנית, אבן הבוחן לשאלה האם מעשה נחשב מוסרי תלוי אך ורק בתוצאותיו של המעשה או בדברים הקשורים למעשה כמו הסיבה לעשיית המעשה.[2]

סוגי תוצאתנות

תועלתנות

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – תועלתנות

תועלתנות היא תורה פילוסופית, הנוגעת לתחום האתיקה וקובעת כי ערכה של פעולה נקבע על פי תרומתה לתועלת הכללית. על פי תורה זו, מעשה ייחשב מוסרי אם הוא מפיק את האושר הרב ביותר לכמות מקסימלית של אנשים.

נהנתנות

נהנתנות היא תורה פילוספית, הנוגעת לתחום האתיקה וההתנהגות האנושית וקובעת כי המטרה העליונה של האדם היא ההנאה, ושעל כל יחיד לשאוף להגדיל סך העונג שלו.

אגואיזם

אגואיזם היא תורה פילוסופית, הנוגעת לתחום האתיקה וקובעת כי ערכה המוסרי של פעולה נמדד על פי התועלת שלה ליחיד המבצע אותה. אבן הבוחן לשאלה האם המעשה X נחשב טוב, על פי שיטה זו, היא האם המעשה מגדיל את סך הטוב בשביל מבצע הפעולה.

סיגוף

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – סיגוף

סיגוף הוא הימנעות מהנאות פיזיות וצרכים שונים או הכאבה או פגיעה בגוף המסתגף. לרוב, פעולת הסיגוף היא למטרות רוחניות שונות: מצווה דתית או ככפרה על עבירות.

זולתנות

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – זולתנות

זולתנות (אלטרואיזם) היא כאשר אדם מבצע פעולה אשר תוצאותיה יהיו הטובות ביותר עבור כולם חוץ מעצמו, מבצע הפעולה. לפיכך, על פי תורה המבוססת על זולתנות, לאדם יש חובה מוסרית לעזור לאחרים, אף במחיר של ויתור על אינטרסים עצמאיים או הקרבה.

תוצאתנות חוקית

תוצאתנות חוקית היא תאוריה בתחום האתיקה הנורמטיבית הקובעת כי יש התנהגות מוסרית ראויה כוללת שמירה על חוקים מסוימים כאשר חוקים אלו נקבעים על פי התוצאות של הבחירה באותם החוקים. יש הרואים בתורה זו ניסיון ליישב בין תוצאתנות לתורות מוסר דאונטולוגיות.

תוצאתנות שלילית

תוצאתנות שלילית היא תורת מוסר טלאולוגית המאמינה שמעשה ייחשב מוסרי אם הוא תוצאתו היא שהוא מצמצם את כמות הרע בעולם, לעומת תורות אחרות המתמקדות בהגדלת הטוב בעולם. על פי תורה זו, לעיתים יצטרך האדם להתערב באופן אקטיבי כדי למנוע מעשה שתוצאתו תהיה רוע, ולעיתים יצטרך לקבוע גדר פאסיבי על מנת למנוע תוצאה עתידית של רוע.

לקריאה נוספת

  • תוצאתנות באנציקלופדיה של אוניברסיטת סטנפורד לפילוסופיה. (אנגלית)
  • תוצאתנות באנציקלופדיה האינטרנטית לפילוסופיה. (אנגלית)

הערות שוליים

  1. ^ אלעזר וינריב, האוניברסיטה הפתוחה, בעיות בפילוסופיה של המוסר, Open University of Israel, 2008, עמ' 176. (בעברית)
  2. ^ Walter Sinnott-Armstrong, The Stanford Encyclopedia of Philosophy, Winter 2015, Metaphysics Research Lab, Stanford University, 2015
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0