תות שחור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןתות שחור
תות שחור
תות שחור
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: ורדנאים
משפחה: תותיים
סוג: תות עץ
מין: תות שחור
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Morus nigra

תּוּת שחור (שם מדעי: Morus nigra, שם נפוץ: Black mulberry) הוא מין עץ פרי, נשיר, בינוני-גדול, חד-ביתי או דו-ביתי, אחד מ-17 מינים של הסוג תות (Morus) ממשפחת התותיים (Moraceae)[1]. מוצאו במערב אסיה, מהקווקז, איראן וארמניה. המין הובא לצפון אמריקה, אירופה וסין, שם הוא תורבת וגדל בר. בנוסף הוא בוית בעת העתיקה באגן הים התיכון בשביל פירותיו. מוצא השם השם העברי קדום. העץ נזכר במשנה, במסכת מעשרות. ביוון גידלו אותו כבר במאה השישית לספירה[2].

תיאור

תות שחור הוא עץ חד-ביתי או דו-ביתי, ענף ורחב נוף שיכול להגיע לגובה של 10 מטר. תות שחור אוהב אור מלא, עמיד בקרה, בשרב, במליחות ובגיר. הוא גדל בכל אזורי הארץ ובקרעטות שונות. הריבוי באמצעות זרעים בעונת הסתיו.

מאפיינים

הענפים חומים כהים, הענפים הצעירים שעירים. הלוואים חופשיים, ממוקמים בצדי בסיס הפטוטרת, שעירים ונושרים בקלות או בהקדם.

הניצנים, הרדומים בחורף, עטופים ב-3–6 קשקשים רעופים.

העלים מסורגים והטרף שלהם פשוט עד מאונה עמוקות ככף יד והשוליים משוננים. הם עבים ובעלי 3–5 עורקים ראשיים שיוצאים מבסיסם ועורקים משניים מנוצים. העלים סגלגלים ורחבים אורכם 5–20 ס"מ ורוחבם מעט קטן מאורכם. בסיס העלה דמוי-לב עמוק, שפתם משוננת או בעלות אונות. העלים ירוקים, לא מבריקים. צדם העליון מחוספס וצבעם ירוק כהה וצדם התחתון שעיר וצבעם ירוק בהיר.

התפרחות הזכריות חיקיות, בדרך כלל בזוגות, שיבוליות, מרובות פרחים, בעלי עוקץ קצר.

תפרחות הנקבה הן משיבולת קצרה ועד כדורית.

הפרחים חד-מיניים וקטנים, העטיף פשוט ללא כותרת עם 4 עלי גביע.

הפרחים הזכריים: אונות הגביע חופפות; אבקנים מתכופפים בניצן; עמוד עלי ראשוני ומנוון בדרך כלל קיים.

פרחי נקבה: יושבים; אונות הגביע חופפות, משתיירות בפרי; השחלה עלית עם מגורה אחת או שתיים; עמוד עלי קיים או לא; צלקת מפצלת לשתי חלקים, פלומה או מעין יבלות זעירות בהיקף.

הפרי פרי מדומה עסיסי שנושר כיחידה אחת. אחרי הַאֲבָקָה והפריה מתפתחת מכל עלה שחלה אגוזית (פרי יבש שאינו נפתח בהבשילו) קטנה וקשה. במהלך ההבשלה מתאחים ארבעת עלי העטיף, מתמלאים מוהל עסיסי ומתוק, תופחים, ומתערים בדופן עלה השחלה ובאגוזית. וכך, הופך מקבץ האגוזיות לפרי מדומה.

הזרע פחות או יותר כדורי בעל אנדוספרם; העובר מעוקל ושטוח; והטבורית אליפיסית.

הבדלים בין תות לבן לתות שחור

בניגוד לשמם, התותים לא תמיד מובדלים בצבעם. אמנם התות השחור צבעו סגול כהה או שחור, אך תות לבן יכול להיות בצבע לבן, צהוב, ורוד, סגול או שחור.

  • טעמו של התות הלבן לפני ההבשלה הוא עדין ולאחר מכן הוא הופך להיות מתוק אך תפל; לעומתו טעם התות השחור לפני הבשלה מר ולאחר מכן הוא מתקתק על גבול החמצמץ, בעל טעם עשיר.
  • לתות הלבן יש גבעול (Peduncle) בין הפרי לגבעול שיכול להגיע עד לאורך הפרי, לעומת זאת לתות השחור אין כלל גבעול.
תות עץ שחור
ערך תזונתי ל-100 גרם
מים 88% ג'
קלוריות 43 קק"ל קק"ל
חלבונים 1.4 גר ג'
פחמימות 9.8 גר ג'
שומן 0.39 גר ג'
כולסטרול 0 מ"ג
ויטמינים
 ‑ ויטמין A 25 IU מק"ג
 ‑ ויטמין B2 0.101 מג מ"ג
 ‑ ויטמין B3 0.620 מג מ"ג
 ‑ ויטמין B6 0.050 מג מ"ג
 ‑ ויטמין B9 6 מק"ג
 ‑ ויטמין C 36.4 מג מ"ג
 ‑ ויטמין E 0.87 מג מ"ג
 ‑ ויטמין K 7.8 מק"ג
ברזל 1.85 מג מ"ג
סידן 39 מג מ"ג
מגנזיום 18 מג מ"ג
אשלגן 194 מג מ"ג
נתרן 10 מג מ"ג
נחושת 60 מיקרוגרם מ"ג
אבץ 0.12 מג מ"ג
בטא-קרוטן 9 מיקרוגרם מק"ג
סיבים תזונתיים 1.7 גר ג'
מקור:

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תות שחור בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Morus nigra L., World Flora Online, ‏6-4-2022 (באנגלית)
  2. ^ עזריה א., צמחים ובעלי חיים במשק האדם, החי והצומח של ארץ ישראל, כרך12, משרד הבטחון-ההוצאה לאור והחברה להגנת הטבע, 1988, עמ' 120
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0