תחנת האוטובוסים המרכזית של מוסקבה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תחנת האוטובוסים המרכזית של מוסקבה
תקופת הפעילות 1971; המבנה הנוכחי מ-2020 – הווה
מיקום כביש שצ'לקובסקי 75, מחוז מזרח, מוסקבה
שירות אוטובוסים לכל מערב רוסיה וליעדים במזרח אירופה
http://mosoblvokzaly.ru
(למפת מוסקבה רגילה)
Msk blank.svg
 
תחנת האוטובוס המרכזית
תחנת האוטובוס המרכזית

תחנת האוטובוס המרכזית במוסקבה (Московский автобусный вокзал, הידוע בעיקר כמרכז המסחר והבידור שצ'לקובסקי, ТРЦ «Щелковский») היא תחנת אוטובוסים מרכזית הממוקמת על כביש שצ'לקובסקי, סמוך לתחנת מטרו באותו שם במזרח העיר מוסקבה ומשרתת קווי אוטובוס היוצאים ל-54 ערים (15 מתוכם בינלאומיים). התחנה נמצאת בבעלות חברת "תחנות האוטובוס של מחוז מוסקבה" ומופעלת על ידי חברת "מוסטרנסאבטו" (ברוסית: Мострансавто)[1] ובשיאה עברו בה מדי יום 30,000 איש ו-1,667 אוטובוסים ביממה והיא נחשבה לאחת מתחנות האוטובוס הגדולות ברוסיה.

היסטוריה

מבנה התחנה נחנך לראשונה ב-1971 ונבנה על פי פרויקט של האדריכלים רוצ'גוב, נסטרוב וגינזבורג. המבנה הורכב משלוש קומות: בקומה הראשונה אולם ההמתנה, היכל הכרטיסים, בית קפה ומסופים, בקומה השנייה אולמי המתנה ובקומה השלישית מסעדה. בתחנה 11 מסופים, 3 מהם בינעירוניים והשאר בינלאומיים. בשנת 1997 שופץ מבנה התחנה.

בשנת 2015 תוכנן לסגור את התחנה לצורך שיפוצים נרחבים והעברת כל קווי האוטובוס לתחנת האוטובוס "שערי הדרום" שנחנכה באפריל 2015 (ומשמשת בעיקר קווי אוטובוס בינלאומיים)[2]. השלמת השיפוץ תוכננה לשנים 2017-2018[3]. במסגרת התוכנית תוכנן לבנות על מתחם התחנה מבנה חדש ובו מסופים מודרניים וקומות מסחר ובידור בתחנה, כשעלות השיפוץ מוערכת ב-7 מיליארד רובלים. שיפוץ המבנה החל ב-14 ביוני 2017, עם הריסת המבנה הישן כאשר כבר ב-25 באפריל 2017 נחנך מסוף אוטובוסים זמני ששימש קווים בינעירוניים, עד להשלמת השיפוץ[4].

פתיחת התחנה מחדש תוכננה ליוני 2020[5] והיא כוללת 11 קומות.[6] אך הפתיחה נדחתה בעקבות מגפת הקורונה ברוסיה ובסופו של דבר היא נפתחה ב-29 באוקטובר 2020, בנוכחות ראש עיריית מוסקבה סרגיי סוביאנין, מושל מחוז מוסקבה אנדריי וורוביוב ובכירים בעיריית מוסקבה[7][8][9]. תחנת האוטובוס החדשה מורכבת מ-11 קומות, מתוכן חמש מתחת לאדמה. בקומת הקרקע יש כספומטים, דלפק מודיעין ומחסן. אזור בילוי, בית קפה וקולנוע ל־500 מושבים נמצאים בקומה החמישית. הקומה השישית שמורה לחדרי המתנה, חדרים לאמהות ולילדים ומשרד רפואי. חמש קומות תת-קרקעיות מאוכלסות בחנויות ומוסכים לתיקוני אוטובוסים, כמו גם מלוניות לנהגים. שמונה מסופים מסופקים לאוטובוסים פרבריים בתחנה, ומתוכננת גישה לקווים בי-אזוריים ובינלאומיים בקומה השישית: רמפות מיוחדות לאוטובוסים מוקמו בגובה 32 מטר. כמו כן בבניין החדש יש חניה תת-קרקעית ל-955 מכוניות, חנויות, בתי קפה. לתקשורת בין הקומות, ישנן ארבע מעליות שקופות, שיכולות לשמש גם אנשים עם מוגבלות בניידות. החלק החיצוני של הבניין החדש מזכיר ספינת זכוכית עם גאמוטריה גלית שקופה שחלקו העליון מרופד בלוחות אלומיניום.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0