תמונת טוביה גרוסמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
התמונה עם הכיתוב השגוי כפי שפורסמה בניו יורק טיימס

תמונתו של טוביה גרוסמן היא צילום עיתונות מה-29 בספטמבר 2000 המתעד את טוביה גרוסמן, תלמיד ישיבה יהודי אמריקאי, המדמם לאחר שהותקף על ידי פלסטינים ומולו שוטר ישראלי מניף אלה בניסיון להרתיע את התוקפים הפלסטינים. התצלום הופץ על ידי סוכנות הידיעות AP, עם מידע מוטעה לפיו הפצוע הוא פלסטיני בהר הבית, וכך פורסם התצלום במספר כלי תקשורת, בהם העיתונים וול סטריט ג'ורנל והניו יורק טיימס. סוכנות הידיעות AP הודתה בשגיאה ופעלה לתיקון הכיתוב המוטעה יחד עם רוב העיתונים שהדפיסו את התצלום.

ההתקפה

ב-29 בספטמבר 2000, ערב ראש השנה, נסע גרוסמן, יהודי אמריקאי תושב שיקגו, תלמיד בישיבת בית ישראל בשכונת נווה יעקב הירושלמית, עם שני חברים במונית שעברה דרך השכונה הערבית ואדי אל-ג'וז. תקופה זו הייתה ראשית האינתיפאדה השנייה במהלכה היו עימותים רבים בין מתפרעים פלסטינים לאנשי כוחות הביטחון הישראליים. מספר ערבים הקיפו את המונית, ניפצו את שמשותיה וגררו את גרוסמן ושני חבריו החוצה, בעודם מכים אותם. גרוסמן נדקר ברגלו וסלעים הוטחו בראשו, אך הוא הצליח לנוס אל תחנת דלק סמוכה, ושוטר משמר הגבול ישראלי שהיה סמוך למקום הגן עליו מפני ההמון[1]. חמש שנים לאחר מכן עלה ארצה[2].

הסיקור החדשותי

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – הטיות פוליטיות בתקשורת#הטיה תקשורתית בסיקור הבינלאומי של הסכסוך הישראלי-פלסטיני

צלמים עצמאיים ששהו בסמוך לאזור צילמו את השוטר מנופף באלה ומגן על גרוסמן, בעוד זה זב דם. התמונה פורסמה לאחר מכן בכלי תקשורת שונים ברחבי העולם עם ביאור מטעה, לפיו גרוסמן הפצוע הוא פלסטיני. בחלק מהמקרים אף נטען כי האירוע המתועד בתצלום התרחש בהר הבית[3].

אביו של גרוסמן, ששהה בארצות הברית, זיהה את בנו בתצלום ומיהר לשלוח מכתב בדרישה לתיקון לניו יורק טיימס. העיתון פרסם התנצלות ותיקון כי מדובר ב"סטודנט אמריקאי בישראל, ולא בפלסטיני לא-מזוהה" והמיקום תוקן לעיר העתיקה[4]. שלושה ימים לאחר מכן פורסם מאמר מפורט, שבו הוסבר כי גרוסמן הוא יהודי שנפצע בהתפרעות פלסטינים וכי השוטר ניסה לגונן עליו, וכן תוארו הנסיבות שגרמו לפרסום השגוי.[5] באתר האינטרנט של "ניו יורק טיימס" הוצמדו הודעות על הטעות גם לידיעה המקורית, שבה הופיעה התמונה השגויה.[6]

לפי ארגון FAIR ‏(Fairness & Accuracy In Reporting), לעורך סוכנות הידיעות AP שנמצא בירושלים ניתן מידע מעורפל מהצלם שצילם את התמונה ובטעות זיהה את האדם הפצוע כפלסטיני שנפגע בהתפרעויות אותו היום[7]. לדברי סת אקרמן מ-FAIR, שבעה מתוך שמונה עיתונים בארצות הברית הציגו את התמונה יחד עם הכיתוב המטעה המקורי. סוכנות הידיעות AP הודתה בשגיאה ופעלה לתיקון הכיתוב המוטעה יחד עם רוב העיתונים שהדפיסו את התצלום.

תגובות בעקבות הסיקור

התמונה נתפסה על ידי פרשנים מסוימים כהוכחה לדיווחים המוטים נגד ישראל, או לחלופין בעד הפלסטינים, תוך כדי סילוף האמת ובניסיון להשפיע על דעת הקהל. בעקבות הפרסום והתיקונים פורסמו מאמרים ומכתבים למערכת בנושא.

בעקבות האירוע נוסד ארגון Honest Reporting, אחד הארגונים הבולטים בביקורת התקשורת ובדיווח על סילופים ודיווחים מוטעים ומוטים שנעשים כנגד ישראל.

באפריל 2002 הורה בית-המשפט המחוזי בפריז לעיתון הצרפתי "ליברסיון" ולסוכנות הידיעות AP לשלם 4,500 אירו לגרוסמן כפיצוי על הנזק שהתיאור השגוי גרם לו.

שימוש חוזר

על אף התיקונים לתיאור התמונה עדיין נעשה בה כמה פעמים שימוש חוזר תוך ציון הפרטים השגויים, קרי זיהויו של גרוסמן כפלסטיני. בין השאר עשו שימוש בתמונה אתרי אינטרנט מוסלמיים או ערביים, וכן נעשה בתמונה שימוש בקמפיין נגד חברת קוקה-קולה, בטענה כי זו תומכת בישראל[8].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ טוביה גרוסמן, קרבן של מלחמת התקשורת באש התורה
  2. ^ Five Years later, Tuvia Grossman makes Aliyah!‎, באתר nachumsegal.com,‏ 7 בספטמבר 2005
  3. ^ התמונה שהתחילה הכל באתר Honest Reporting
  4. ^ Corrections, NY Times, October 4, 2000
  5. ^ Robert D. McFadden, Abruptly, a U.S. Student In Mideast Turmoil's Grip, NY Times, October 7, 2000
  6. ^ Deborah Sontag, Battle at Jerusalem Holy Site Leaves 4 Dead and 200 Hurt, NY Times. September 30, 2000
  7. ^ אלו לא אבנים, אלה סלעים באתר ארגון FAIR
  8. ^ קוקה-קולה נמצאת במריבה באתר Snopes
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0