חמישה שקלים חדשים (מטבע)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף 5 שקלים חדשים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מטבע 5 שקלים חדשים. המטבע העליון הוא הטבעה מיוחדת עם דיוקנו של ראש הממשלה לוי אשכול

חמישה שקלים חדשים הוא המטבע בעל הערך השלישי בשוויו בסדרת השקל החדש. המטבע הונפק לראשונה בישראל בשנת ה'תש"ן (1990), לאחר ששטר בשווי זה הונפק משנת ה'תשמ"ה (1985), עם כניסתו למחזור של השקל החדש.

שטר

השטר מסדרה א' של השקל החדש, בעיצובו של יעקב צים, נושא את דיוקנו של ראש הממשלה השלישי של מדינת ישראל, לוי אשכול, על רקע ירושלים המאוחדת. אשכול היה ראש הממשלה בתקופת איחוד העיר ירושלים. בגבו השטר נושא את המוביל הארצי, פרי טיפוחיו של אשכול, על רקע שדות ואדמה צחיחה. הצבע השליט בשטר הוא כחול ומידותיו הן 13.8 ס"מ אורך על 7.6 ס"מ רוחב. ריבוע בצד הפנים מימין למעלה מופיע כסימן ללקויי ראייה. השטר זהה בעיצובו ובשוויו לשטר 5,000 השקלים, אשר יצא מן המחזור לאחר המעבר מן השקל לשקל החדש לפי יחס המרה של 1000 שקלים ל-1 שקל חדש. בשנת 1990 הוחלט כי השטר יצא מן המחזור ובמקומו יוטבע מטבע.

מטבע

לאחר יציאת השטר מן המחזור הונפק מטבע בשווי חמישה שקלים חדשים העשוי מסגסוגת של נחושת וניקל – כ-75% נחושת ו-25% ניקל – בצורת מצולע בעל 12 צלעות. מסתו של המטבע 8.2 גרם, עוביו 2.4 מ"מ וקוטרו 24 מ"מ.

בצד הנושא של המטבע, אשר עוצב על ידי דב ליפ, מוטבעת כותרת פרוטו-איולית, שהייתה בשימוש בבנייה המלכותית של ממלכת ישראל וממלכת יהודה מהמאה ה-10 עד המאה ה-7 לפנה"ס. מעל העמוד מופיע סמל מדינת ישראל ובהיקף המטבע פנינים. בצד הערך, אשר עוצב על ידי גבי נוימן, מוטבע ערך המטבע – "5 שקלים חדשים". מתחת לערך בעברית, בהיקף המטבע, מופיע עריך המטבע בערבית ובאנגלית. מעל הערך, בהיקף המטבע, מופיע שם המדינה בעברית, בערבית ובאנגלית, וכן שנת ההטבעה העברית. סביב היקף המטבע מופיעות פנינים.

בשנת 1990 הוטבע דיוקנו של ראש הממשלה לוי אשכול על צד הנושא. בסוף אותה שנה, ולמשך שלוש שנים נוספות, הוטבעה הטבעה מיוחדת בצד הערך לכבוד חג החנוכה. בהנפקה זו הוטבעה חנוכייה והמילה חנוכה בעברית ובאנגלית מתחת לערך המטבע. החל משנת 1994 מונפקת גרסה זו של המטבע בסטים של החברה הישראלית למדליות ולמטבעות בלבד. בשנת 1992 הוטבע בצד הנושא דיוקנו של הנשיא חיים ויצמן, אשר הופיע בעבר על השטר של 5 שקלים.

בחודש יולי 2021 הודיע בנק ישראל על ההחלטה להנפיק מהדורה חדשה של המטבע, שתכלול מיליוני מטבעות בעיצוב מיוחד עם הקדשה לצוותי הרפואה, כאות הוקרה על תרומתם ומאבקם למען חייהם ובריאותם של אזרחי ישראל במהלך מגפת הקורונה. העיצוב החדש, אשר עוצב על ידי איתן אלון, נבחר במסגרת תחרות בהשתתפות 15 מעצבים גרפיים בישראל[1].

ניסיונות זיוף

במרץ 2019 נתפס זייפן מטבעות אשר יצר 2270 מטבעות של 5 שקלים, ברמת זהות שמכשירי הבדיקה של המשטרה לא יכלו להפריד אותן מהמקור. הזייפן ריצה 22 חודשי מאסר, אך בנק ישראל החליט במאי 2019 לתבוע אותו גם בתביעה אזרחית, בטענה ל'הפרת זכויות היוצרים'. מנכ"ל הבנק טען כי "התביעה נועדה לשלוח מסר מרתיע מאין כמותו לכל מי שמזייף מטבע או שטר וצפויה להגן על הציבור ולצמצם את תופעת הזיופים בעתיד"[2].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0