תמרהינדי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־18:08, 7 באפריל 2019 מאת משתמש ישן (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןתמרינדי
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: קטניתאים
משפחה: קטניות
תת־משפחה: קסאלפיניים
סוג: Tamarindus
מין: תמרינדי
שם מדעי
Tamarindus indica

תמרהינדי (שם מדעי: Tamarindus indica; מערבית: تمر هندي - "תמר הודי") הוא עץ במשפחת הקטניות. הסוג Tamarindus כולל רק מין זה. זהו עץ טרופי, אשר מקורו באפריקה, כולל סודאן וחלקים מיערות מדגסקר. הוא הגיע להודו לפני זמן כה רב עד כי בטעות נוטים לשייך את מוצאו לשם. דרך הודו הוא הגיע אל הפרסים והערבים שקראו לו "תמר הינדי", שם שאומץ לאחר מכן בשאר העולם. הפרי היה ידוע היטב למצרים וליוונים העתיקים במאה ה-4 לפנה"ס.

תיאור

העץ התאקלם לפני זמן רב בדרום מזרח אסיה ובאיי האוקיינוס השקט. התמרהינדי הוצג כמו כן במקסיקו, בברמודה, ובאיי בהאמה. באזורים טרופיים, כולל דרום פלורידה, מגדלים אותו לצורך הצללה, כעץ פרי, בצידי הדרכים, בחצרות הבתים ובפארקים. ניתן למצוא גידולים מסחריים רבים במקסיקו, בליז, בארצות נוספות במרכז אמריקה ובצפון ברזיל ובהיקפים גדולים במיוחד בהודו.

העץ גדל עד גובה של 20 מטר, ונשאר ירוק עד באזורים ללא עונה יבשה. העץ מכיל ליבה בצבע אדום כהה ומעליה שכבה רכה יותר וצהבהבה. העלים כוללים 10 עד 40 עלעלים והפרחים צומחים באשכול. הפרי חום, בצורת תרמיל, ומכיל ציפה חומצית והרבה זרעים קשים.

שימושים

עלי התמרינדי והפרי

בבישול

ציפת הפרי אכילה ופופולרית. משתמשים בה כתבלין במטבחים האסיאתים ובמטבחי אמריקה הלטינית. הוא גם מרכיב חשוב ברוטב ווסטרשייר וברוטב HP ומשמש כרוטב למאכל התאילנדי פאד תאי.

הציפה הירוקה של הפרי הטרי מרירה מאד וחומצית. מוסיפים אותה לרוב, למאכלים מלוחים ומתובלים. הפרי הבשל מתוק יותר, אך עדיין חמוץ במיוחד. משתמשים בו לקינוחים ולמשקאות ממותקים או כחטיף. בתאילנד ניתן למצוא מינים מתורבתים, כמעט ללא מרירות, אותם מגדלים במיוחד לאכילה כפרי טרי.

ברפואה העממית

לציפה, לעלים, ולקליפת העץ יש שימושים רפואיים. לדוגמה, בפיליפינים משתמשים בעלים בתה צמחים כדי להלחם במלריה. גם באיור ודה משתמשים בתמרהינדי לטיפול בבעיות עיכול ובעיות בקיבה.

בגינון

עצי תמרינדי נפוצים מאד בדרום הודו, במיוחד בטאמיל נאדו ואנדרה פרדש. משתמשים בהם כעצי נוי ולהצללה בצידי הדרכים והכבישים. במטבחים של שתי המדינות התמרהינדי נפוץ במיוחד בבישול. עץ התמרהינדי נהיה פופולרי בבונסאי, במיוחד בארצות אסיאתיות כמו אינדונזיה, טאיוון והפיליפינים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
תמרינדי23837438