אדם (גבינה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־03:14, 31 באוגוסט 2019 מאת דויד (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – " מאוד " ב־" מאד ")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית:גבינה אֶדַםהולנדית: Edammer) היא גבינה הולנדית חצי קשה העשויה מחלב פרות שמקורה בעיירה אֶדָם שבצפון הולנד.

באופן מסורתי גבינת אדם מיוצרת בצורת כדור, צבעה הפנימי צהוב חיוור והיא עטופה בפרפין אדום אך גבינת אדם שיושנה לפחות 17 שבועות תצופה בשעווה שחורה. לאדם יש טעם עדין מאד מעט מלוח או אגוזי והיא כמעט נטולת ריח בהשוואה לגבינות אחרות. אחוז השומן שבה (28%) נמוך יחסית לגבינות מסוגה ולכן היא מעט רכה יותר לעומתן. בעבר יוצרה אדם מחלב מלא ואחוז השומן בה היה גבוה יותר.

גבינת אדם מתיישנת היטב, ואינה מתקלקלת בקלות. תכונות אלה הפכו אותה לגבינה הפופולרית ביותר בין המאה ה-14 למאה ה-18, בעיקר בקרב המלחים ובקולוניות המרוחקות. היא פופולרית עד היום בצפון אמריקה ובמדינות הנורדיות, בספרד ובאמריקה הלטינית שם היא נחשבת למעדן וכן בפיליפינים שם היא מהווה חלק בלתי נפרד מארוחת חג המולד המסורתית.

בישראל נפוצה גבינה צהובה של חברת תנובה בשם "עמק". היא מבוססת על גבינת אדם ומיוצרת מאז 1942[1]. הגבינה יוצרה במשך שנים רבות בדגם אחד, שבו 28% שומן, ובמאה ה-21 נוספו לה דגמים של 5%, 9% ו-15% שומן.

ערכים תזונתיים

אדם
ערך תזונתי ל-100 גרם
מים 41.56 ג'
קלוריות 357 קק"ל
חלבונים 24.99 ג'
פחמימות 1.43 ג'
שומן 27.80 ג'
כולסטרול 89 מ"ג
ויטמינים
 ‑ ויטמין A 243 מק"ג
 ‑ ויטמין B1 0.037 מ"ג
 ‑ ויטמין B2 0.389 מ"ג
 ‑ ויטמין B3 0.082 מ"ג
ברזל 0.44 מ"ג
סידן 731 מ"ג
מגנזיום 30 מ"ג
זרחן 536 מ"ג
אשלגן 188 מ"ג
נתרן 812 מ"ג
מקור: משרד החקלאות האמריקני

קישורים חיצוניים


שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה

פרמטרי חובה [ שם ] חסרים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אדם בוויקישיתוף

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0