בורגול
בּוּרְגוּל (מערבית: بُرْغُل, תעתיק מדויק: בֻרְעֻ'ל; בלשון המקרא: רִיפוֹת) הוא מוצר מזון ים-תיכוני העשוי מגרגרי חיטה מבושלת, שיובשה ונגרסה.
השם העברי המקורי לבורגול הוא "ריפות", כנזכר בספר שמואל: ”וַתִּקַּח הָאִשָּׁה וַתִּפְרֹשׂ אֶת הַמָּסָךְ עַל פְּנֵי הַבְּאֵר וַתִּשְׁטַח עָלָיו הָרִפוֹת וְלֹא נוֹדַע דָּבָר” (שמואל ב יז יט).
מאכלים נפוצים העשויים מבורגול הם קובה מטוגנת (נבלוסיה), סוג של מג'דרה - בורגול מבושל עם עדשים ושמן וסלט הטאבולה הנעשה מבורגול מושרה ומרוכך בליווי ירקות ועשבי תיבול.
בהלכה
הבורגול כיון שעבר בישול הרי הוא חמץ גמור כמו לחם ודינו בפסח חמור יותר מקמח שעבר אך לתיתה, או גריסים רגילים. בורגול שהתבשל על ידי נכרים והתייבש התיר רבי יוסף קארו בשו"ת אבקת רוכל שאין איסור בישולי עכו"ם. היתר זה משמש להתיר את אבקות תפוחי האדמה במאפים וחטיפים.
ערך תזונתי ל-100 גרם | |
קלוריות | 83 קק"ל |
---|---|
חלבונים | 3.1 ג' |
פחמימות | 18.6 (מתוכם סוכר: 0.1) ג' |
שומן | 0.24 ג' |
ויטמינים | |
‑ ויטמין B3 | 1 מ"ג |
סידן | 10 מ"ג |
מגנזיום | 32 מ"ג |
אשלגן | 68 מ"ג |
נתרן | 5 מ"ג |
סיבים תזונתיים | 4.5 ג' |
מקור: משרד החקלאות האמריקני |
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: ברגול |
ערך מילוני בוויקימילון: ריפות |
ספר לימוד בוויקיספר: מתכון לקובה בורגול |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: בורגול |
- איך מכינים בורגול בדרך הנכונה, מאתר FoodisGood מתכונים
- סלט טאבולה עם בורגול, מהאתר הישראלי לרפואה הודית
- מג'דרה בורגול מאתר וואלה
- אתי שרון, קובה בורגול, מאתר ynet
- בורגול באתר חברת א-שמאל מידע על בורגול מאתר חברת א-שמאל מחלב, סוריה (באנגלית)
- רות אוליבר, בורגול, יא באבא: מתכונים ומדריך, באתר ynet, 21 באפריל 2013