בורגול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בורגול בחנות מזון טורקית בגרמניה
בורגול מבושל. הצבע האדום הוא תוצאה של תבלינים וירקות שהוספו לתבשיל.

בּוּרְגוּלערבית: بُرْغُل, תעתיק מדויק: בֻרְעֻ'ל; בלשון המקרא: רִיפוֹת) הוא מוצר מזון ים-תיכוני העשוי מגרגרי חיטה מבושלת, שיובשה ונגרסה.

השם העברי המקורי לבורגול הוא "ריפות", כנזכר בספר שמואל: ”וַתִּקַּח הָאִשָּׁה וַתִּפְרֹשׂ אֶת הַמָּסָךְ עַל פְּנֵי הַבְּאֵר וַתִּשְׁטַח עָלָיו הָרִפוֹת וְלֹא נוֹדַע דָּבָר” (שמואל ב יז יט).

מאכלים נפוצים העשויים מבורגול הם קובה מטוגנת (נבלוסיה), סוג של מג'דרה - בורגול מבושל עם עדשים ושמן וסלט הטאבולה הנעשה מבורגול מושרה ומרוכך בליווי ירקות ועשבי תיבול.

בהלכה

הבורגול כיון שעבר בישול הרי הוא חמץ גמור כמו לחם ודינו בפסח חמור יותר מקמח שעבר אך לתיתה, או גריסים רגילים. בורגול שהתבשל על ידי נכרים והתייבש התיר רבי יוסף קארו בשו"ת אבקת רוכל שאין איסור בישולי עכו"ם. היתר זה משמש להתיר את אבקות תפוחי האדמה במאפים וחטיפים.

בורגול מבושל
ערך תזונתי ל-100 גרם
קלוריות 83 קק"ל
חלבונים 3.1 ג'
פחמימות 18.6 (מתוכם סוכר: 0.1) ג'
שומן 0.24 ג'
ויטמינים
 ‑ ויטמין B3 1 מ"ג
סידן 10 מ"ג
מגנזיום 32 מ"ג
אשלגן 68 מ"ג
נתרן 5 מ"ג
סיבים תזונתיים 4.5 ג'
מקור: משרד החקלאות האמריקני

קישורים חיצוניים

Foodlogo.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.