CRH

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:Infobox_gene בשורה 40: attempt to index field 'wikibase' (a nil value). הורמון משחרר קורטיקוטרופין (CRH - Corticotropin-Releasing Hormone) הוא הורמון בעל 41 חומצות אמינו המופרש על ידי ההיפותלמוס, כאשר איבר המטרה שלו הוא החלק הקדמי של בלוטת יותרת המוח (אדנוהיפופיזה). בתגובה לכך מפרישה האדנוהיפופיזה את ההורמון ACTH לזרם הדם, כך הוא מגיע לאיבר המטרה שלו, בלוטת יותרת הכליה (האדרנל).

על הפרשת ההורמון קיימת בקרה של משוב שלילי, זאת אומרת שההורמונים ACTH וקורטיזול מפחיתים את הפרשת CRH מההיפותלמוס.

זהו ההורמון הראשון אשר מפעיל את מערכת הסטרס בגוף, ואשר אחראי בסופו של דבר לייצור של קורטיזול (על ידי הפעלת ההורמון ACTH ומשם הפעלת בלוטת האדרנל לייצור קורטיזול).

ההורמון בנוי מ-41 חומצות אמינו, והוא נוצר מפרקורסור של 191 חומצות אמינו. ההורמון נוצר בהיפותלמוס, בגרעין הפרא-ונטריקולרי, בתאים הנקראים תאים פרבי-סלולריים, שהאקסונים שלהם מסתיימים בפלקסוס אשר נשפך למחזור הפורטלי ולהיפופיזה הקדמית. הורמון ה-CRH מסונתז גם בהיפופיזה הקדמית ולא רק בהיפותלמוס.

גירוי להפרשת CRH

ההפרשה של CRH מתבצעת עקב גירוי של מרכזים קורטיקלים גבוהים (בקורטקס שבמוח), בשני מצבים עיקריים

  • הפרשה במחזור של 24 שעות- בתוך יממה, מתרחשים אירועים הקשורים להפרשה בתבניות קבועות של ההורמון CRH.
  • סטרס- במהלך היממה, כתוצאה ממצבי סטרס שונים כפי שתוארו לעיל.

השפעה נוספת על הפרשה של CRH היא קיום של מנגנון פידבק שלילי מקורטיזול או מסטרואידים סינתטיים.

רצפטורים ל-CRH

הקולטנים ל-CRH נקראים קולטנים מסוג 1 והם נמצאים בהיפופיזה הקדמית. מאחר שמצבי דחק דורשים זמן תגובה מהיר, ניתן לראות כי תוך שניות מהרגע בו יש קישור של CRH לקולטן, יש הפרשה של ACTH ושל נגזרות חלבון ה-POMC, שהוא חלבון ממנו נגזר הורמון ה-ACTH וכן פפטידים נוספים.

למעשה, ההורמון CRH פועל בדרך של שפעול גנים, וגורם בדרך זו לקידוד של חלבונים כגון חלבון ה-POMC ממנו נגזר ההורמון ACTH המשוחרר מההיפופיזה.

תהליכים דלקתיים והשפעתם

ציטוקינים ספציפיים אשר מופרשים בתהליכים דלקתיים, כגון IL6, IL1, TNFa, גורמים להפעלת מערכת הסטרס בגוף היות שניתן למצוא בהם פעילות דמוית CRH- ציטוקינים אלו מפעילים למעשה את ציר ה- CRH ונקראים גם Tissue cortico tropin releasing factor. כך למשל אצל חולים בטראומה עם תהליך דלקתי, יש הגברה של ייצור ACTH ושל קורטיזול.

ראו גם

הערות שוליים