רבי מנחם מנדל קלויזנר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי מנחם מנדל קלויזנר
השתייכות יהדות אשכנז
תחומי עיסוק הלכה
בני דורו רבי שלום מנוישטאדט
חיבוריו הגהות והערות על קיצור פסקי הרא"ש, ועוד

רבי מנחם מנדל קלויזנר (מכונה גם רבי מנדל קלויזנר, רבי מעדלין קלוזנר, או בר"ת: "הרמ"ק") היה מגדולי יהדות אשכנז בסוף המאה ה-14 – תחילת המאה ה-15), בשלהי תקופת הראשונים.

ביוגרפיה

על חייו כמעט ואין מידע. התגורר ככל הנראה בשטחה של אוסטריה כיום (באזור אוסטריה תחתית). מוזכר על ידי רבי שלום מנוישטאדט, ששניהם עיינו יחד למצוא טעם לפסק הלכה של רבי יצחק מווינה (בעל הספר אור זרוע)[1]. כמו כן מוזכר בפסק הלכה שניתן לסופר שהעתיק את מנהגי רבי אברהם קלויזנר על ידו ועל ידי רבי יום טוב ליפמן מילהויזן[2].

חיבוריו

חיבר הגהות והערות על קיצור פסקי הרא"ש, מהם רק אלו שעל מסכת עירובין הודפסו בתוך הגהות אשרי על אותה המסכת, ומובאות בסיום המילה "מהרמ"ק". בחיבורו הוא מרבה להביא מראשוני אשכנז שקדמו לו, מהם: רבי ברוך בן יצחק – בעל ספר התרומה, רבי יצחק מווינה – בעל "אור זרוע", רבי חיים אור זרוע, רבי מאיר הכהן מרוטנבורג – בעל הגהות מיימוניות, הרא"ש, רבי משה מקוצי – בעל הסמ"ג (ספר מצוות גדול), ורבי יצחק מקורביל – בעל ספר מצוות קטן. פסקיו מצוטטים אצל חכמי אשכנז שבתקופת המעבר בין הראשונים לאחרונים[3] ונפוצים יותר בספרות מתחילת תקופת האחרונים. בתקופה מאוחרת יותר מופיע רק בציטוטים, שכן חיבורו נותר בכתב יד ולא נמצא.

פסקיו על מסכתות שבת, עבודה זרה וחולין הוצאו לאור על פי כתב יד מספריית אוניברסיטת אוקספורד, והודפסו בתוך ספר "שיטת הקדמונים", ניו יורק תשמ"ז-תשנ"א.

לקריאה נוספת

  • רבי נפתלי יעקב הכהן, אוצר הגדולים אלופי יעקב, אות מ', ערך ר"ט (מוהר"ר מנחם מענדל קלויזנער ז"ל), כרך ו', חיפה תשכ"ז-תש"ל, עמ' ר"ב-ר"ג.
  • אברהם מאיר וייס, שמות חכמים, ערך ק"י, הע' 229, בני ברק תשס"ט, עמ' שע"ה.
  • יוסף מיכאל יוסקוביץ, תולדות רבי מנחם מנדל קלויזנר, בתוך: מבוא לילקוט מפרשים – שבת, הוצאת עוז והדר, ירושלים תשפ"א.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ רבי שלום מנוישטאדט, הלכות ומנהגי מהר"ש, אות תע"ט, מכון ירושלים, ירושלים תשנ"ז, עמ' קמ"ה.
  2. ^ רבי אברהם קלויזנר, מנהגי מהרא"ק, אות קמ"ה.
  3. ^ ראה אצל רבי ישראל ברונא, שו"ת מהר"י ברונא, סימן י', סימן נ"ח וסימן ס"ו; רבי יוסף יוזפא אוסטרייכר (תלמידו של רבי ישראל איסרלן), לקט יושר, חלק א', עמ' מ"ב; חלק ב', עמ' כ"א ועמ' ע"ה.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0