אוזנן אלן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאוזנן אלן
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: עטלפים
תת־סדרה: דמויי נשפון
משפחה: נשפוניים
סוג: אוזנן אלן
מין: אוזנן אלן
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Idionycteris phyllotis
תחום תפוצה
Idionycteris phyllotis map.svg

אוזנן אלן (שם מדעי: Idionycteris phyllotis) הוא מין של עטלף קטן במשפחת הנשפוניים שחי באמריקה הצפונית ומהווה מין יחיד בסוגו. הוא תואר מדעית לראשונה בשנת 1916 על ידי הזואולוג האמריקני גלובר מוריל אלן וקרוי על שמו. במקור נחשב למין בסוג אוזנן או אוזנן אמריקני, עד שבשנת 1923 הוגדר כטקסון מונוטיפי. מין זה הוא אוכל-חרקים בעל אוזני ענק, חי ביערות מחטניים ומצוי בארצות הברית ומקסיקו. יש לו 2 תת-מינים והוא חופף בתפוצה עם קרובו הססגוני - האוזנן המנומר.

תיאור ואנטומיה

אוזנן אלן מתאפיין בגוף גוצי, ראש קטן ועגול וכנפיים ארוכות ורחבות. פניו קומפקטיות וחינניות, חוטמו קצר ורחב, עיניו בולטות ונחיריו קטנטנים. הלוע קטן ומעוגל עם טורי שיניים קצרים וחדים. אוזנן אלן הוא עטלף קטן למדי: אורך ראשו וגופו 50–70 מ״מ, אורך הזרוע 42–49 מ״מ, אורך האוזן 34–43 מ״מ ואורך הזנב 44–55 מ״מ; משקלו 8–16 גרם ומוטת כנפיו 30–34 ס״מ. הנקבות גדולות במקצת מן הזכרים.

אוזנן אלן על גזע עץ.

לאוזנן אלן אוזניים ענקיות ורחבות דמויות מפרש שמתעקלות לאחור בצורת קרני איל ואורכן מתקרב לאורך גופו. הן מתאפיינות בכ-13 רכסים רוחביים בולטים ובצפירים ארוכים. באזור החיבור בין האוזניים במרכז המצח, יש עיטור עור קטן דמוי עלה-תלתן או לב שייחודי למין זה ומהווה למעשה חלק מהאפרכסת על אף שהוא נראה נפרד ממנה. כנף הזנב של האוזנן גדולה ורחבה כמפרש, והיא עוטפת את הזנב הדקיק לחלוטין.

הפרווה של אוזנן אלן רכה וארוכה יחסית. צבעה הכללי נע בין חאקי לחום אפרורי, קש, אוכרה או שילוב של שחור וזהוב; הצד העליון כהה יותר עם כתמים שחורים באזור הכתף והצד התחתון נע בין בז׳ לשנהב או לבן בוהק שמעורב בשיער שחרחר. מכיוון שהשערות של האוזנן כהות בבסיס ובהירות או חיוורות בקצוות, נפוץ שלפרווה יש גוונים מרובים. הפנים שחרחרות והחוטם והלוע חומים-ורודים. אפרכסות האוזניים והצפירים בצבע ורוד, כתמתם או חום-ורוד, וקצה האפרכסות כהה יותר; על החלק האחורי של האוזניים יש כתמים לבנים. הכנפיים בצבע סגלגל או שחור-אפור חיוור, והזרועות, הרגליים והזנב ורודים או ערמוניים.

תפוצה ובית גידול

אוזנן אלן מצוי בדרום-מערב ארצות הברית ובחלקים נרחבים במקסיקו. בארצות הברית הוא מצוי ביוטה, נבדה, קולורדו, קליפורניה, ניו מקסיקו, אריזונה וקצה טקסס; במקסיקו, הוא מצוי בסונורה, צ'יוואווה, קואווילה, דורנגו, סקטקס, נואבו לאון, טמאוליפס, סן לואיס פוטוסי, אגואסקליינטס, חליסקו, גואנחואטו, אידלגו, קרטרו, טלקסקלה, מקסיקו, מורלוס, מיצ'ואקאן, וראקרוס ופואבלה.

בית הגידול של האוזנן מורכב מיערות מחטניים על מדרונות ההרים ברום 3,225-855 מטר מעל פני הים, כשהגובה הממוצע הוא 2,500-1,100 מטר. הצמחייה הדומיננטית בבית גידולו כוללת את אורן הזפת, אורן פיניון, ערער, אשוח ואלון. בנוסף, הוא מצוי גם ביערות טרופיים יבשים וסובטרופיים, ובבבתה מדברית צחיחה למחצה שמנוקדת בעצי ינבוט, אלון ושיחים יבשים. הגורם העיקרי המשפיע על בחירת בית הגידול הוא נוכחות של מקורות מים.

אקולוגיה

אוזנן אלן פעיל בלילה ומבלה את שעות היום במערות, מנהרות, מכרות נטושים, נקיקים או סדקים בסלעים. הוא חי בקבוצות קטנות של 5–30 פרטים ויוצא לפעילות כשעתיים עד שלוש לאחר השקיעה. האוזנן הוא אוכל-חרקים מובהק שמחפש את טרפו באוויר או על העלים באמצעות איכון-הד בתדר של 12–40 קילוהרץ, ומשתמש בשילוב מתוחכם של קריאות ותדרים בכדי למקסם את יירוט הטרף. האוזנן ידוע גם ביכולתו לטוס באיטיות, לטוס אנכית, לרחף במקום או לבצע תנועות חדות ומהירות תוך כדי תעופה. הוא ניזון מעשים, חיפושיות, תיקנאים ונמליים ומבקר במקורות מים לעיתים קרובות. אוזנן אלן הוא עטלף בעל מזג רגוע ונוח, וחוקרי טבע שלכדו וחקרו אוזננים בטבע ציינו שהם נושכים לעיתים נדירות.

אין מידע רב על הרבייה של המין. לפני תחילת ההמלטות, האוזנניות מתקבצות יחדיו במערות בקבוצות גדולות של עד 150 פרטים לצורך המלטה וגידול משותף של הצאצאים, בעוד שהזכרים חיים בבדידות בתקופה זאת. האוזננית ממליטה גור יחיד בדרך כלל ביוני או ביולי. תוחלת החיים המרבית שנרשמה בשבי היא 3 שנים וחודשיים.

מצב

אוזנן אלן מסווג על ידי הרשימה האדומה של IUCN במצב השימור ללא חשש (LC), בגלל תפוצתו הרחבה, אוכלוסייה גדולה ויציבה, נוכחות במספר רב של אזורים מוגנים, והעדר אינדיקציות לירידות משמעותיות המצדיקות סיווג בקטגוריה מאוימת יותר. עם זאת, המין רגיש לפגיעה באתרי הלינה שלו, ובכלל זה הפרעה אנושית במערות, מנהרות ומכרות נטושים, כרייה וחציבה ומיטוט מכרות. המין נפוץ בדלילות הן בארצות הברית והן במקסיקו והתפשטות עירונית מובילה במקומות מסוימים לצמצום התפוצה.

האוכלוסייה העולמית של אוזנן אלן גדולה ככל הנראה מ-10,000 פרטים בוגרים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אוזנן אלן בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0