אולוף פלמה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אולוף פלמה
Sven Olof Joachim Palme
אולוף פלמה, 1984
אולוף פלמה, 1984
לידה 30 בינואר 1927
פטירה 28 בפברואר 1986 (בגיל 59)
מדינה שוודיהשוודיה שוודיה
מקום קבורה כנסיית אדולף פרדריק, סטוקהולם
מפלגה מפלגת הפועלים הסוציאל-דמוקרטית של שוודיה
בת זוג ליסבת פלמה
www.palmecenter.se/en
ראש ממשלת שוודיה ה־26
14 באוקטובר 19698 באוקטובר 1976
(7 שנים)
מונרך בתקופה גוסטב השישי אדולף, קרל השישה עשר גוסטב
8 באוקטובר 198224 בפברואר 1986
(3 שנים ו־20 שבועות)
מונרך בתקופה קרל השישה עשר גוסטב

סוון אולוף יואכים פלמהשוודית: Olof Palme (מידעעזרה), 30 בינואר 192728 בפברואר 1986) היה ראש ממשלת שוודיה בשתי תקופות כהונה בשנות ה-70 וה-80 של המאה ה-20. נרצח במהלך כהונתו.

ביוגרפיה

פלמה נולד בסטוקהולם בשנת 1927. הוא למד בארצות הברית, ולאחר מכן למד משפטים באוניברסיטת סטוקהולם. נבחר לפרלמנט השוודי מטעם מפלגת הפועלים הסוציאל-דמוקרטית של שוודיה, שירת כשר התקשורת ואחר כך כשר החינוך. הוא זכה בראשות מפלגתו ומונה לראש הממשלה ב-1969. בשנת 1976 הוא הובס בבחירות, וב-1982 נבחר שוב לראשות הממשלה.

בשנות כהונתו הנהיג מדיניות רווחה, במודל של תעסוקה מלאה, הנהגת הסכמות בין ארגוני עובדים ומעסיקים, וחיזוק הלאומיות השוודית. עם זאת נתפס פלמה כאישיות שנויה במחלוקת בקרב חברי המפלגה השמאלית, על רקע מוצאו הבינוני-גבוה. את עמדותיו הסוציאליסטיות רכש במסעותיו להודו ולארצות הברית לאחר לימודיו[1].

מדיניותו השמאלית על רקע המשבר הכלכלי שפקד את שוודיה, עוררה ביקורת ציבורית. פלמה הוביל לחקיקת חוק בשם "קרנות השקעה של מרוויחי המשכורת" במטרה למנוע פיטורים נרחבים במשק, באמצעות שחיקת שכר השכירים. החוק הקים קרנות בשליטת איגודי העובדים, שכספיהם יושקעו חזרה למשק השוודי במטרה להבטיח את המשך הצמיחה ולמנוע פיטורין. במסגרת חוק זה נקבע כי לכל חבר במשק השוודי יהיה סף עליון של רווחים, אשר כל רווח נוסף לו ייכנס אף הוא לקרן. על חוק זה נמתחה על פלמה ביקורת חריפה מצד תעשיינים[1].

כמו כן נקט פלמה במדיניות של מעורבות רבה בסוגיות חוץ, תוך מתיחת ביקורת חריפה על מה שראה כעוולות. כך למשל מתח ביקורת על מלחמת וייטנאם והשווה את הפצצת הירושימה ונגסאקי לפשעי הנאצים. בעקבות דבריו קראה ארצות הברית לשגרירה לעזוב את שוודיה[1].

ב-28 בפברואר 1986, בעודו מכהן בכהונתו השנייה כראש ממשלה, צעד פלמה עם אשתו ליסבת פלמה ברחוב בלב סטוקהולם בשעת ערב מאוחרת, לאחר צפייה בסרט קולנוע, ללא ליווי שומרי ראש. הוא נרצח ביריות אקדח על ידי מתנקש אלמוני, שנעלם מן המקום.

בשנת 1992 נאסר כריסטר פטרסון כחשוד ברצח. הוא הועמד לדין, הורשע ונדון למאסר עולם, אך ערעורו התקבל בבית המשפט לערעורים והוא זוכה ושוחרר. מאז, במשך שנים רבות, לא התגלה כל חשוד נוסף והועלו השערות שונות לגבי מניעי הרוצח. עלתה השערה על מעורבות איראנית ברצח, בסיוע המחתרת הכורדית (PKK), על רקע התבטאויותיו של פלמה כנגד משטר האייתוללות, וכן על מעורבות של משטר האפרטהייד בדרום אפריקה בארגון הרצח על רקע הביקורת החריפה שהפנה פלמה כלפי משטר זה, וקשריו עם מנהיג מפלגת ה-ANC אוליבר טמבו[1]. ביוני 2020 הודיעה התביעה בשבדיה על זיהוי הרוצח, סטיג אנגסטרום, מעצב גרפי ששנא את ראש הממשלה והיה חובב כלי נשק. אנגסטרום התאבד בשנת 2000 ובני משפחתו מכחישים שהוא הרוצח[2].

משפחתו של פאלמה והמפלגה הסוציאל-דמוקרטית הקימו קרן לזכרו. הקרן מעניקה בכל שנה את "פרס אולוף פאלמה" לאישים הפעילים בעידוד השלום, בטיפוח הסובלנות ונגד גזענות. בכל שנה אירועי אחד במאי בסטוקהולם מתחילים בהנחת זרים על קברו הנמצא בכנסיית אדולף פרדריק[1].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אולוף פלמה בוויקישיתוף

הערות שוליים


הקודמת:
טאגה ארלנדר
יושב ראש מפלגת הפועלים הסוציאל-דמוקרטית של שוודיה
(19691986)
הבא:
ינגוואר קרלסון


P vip.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0