אם הפנינה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אם הפנינה או דַּר או צִדְפַּת הַפְּנִינִים היא חומר מרוכב אורגני ולא אורגני המיוצר על ידי מספר רכיכות.

אם פנינה ססגונית של קונכיית הנאוטילוס

אם הפנינה היא גמישה, חזקה וססגונית. פנינים והרבדים הפנימיים של קליפת הצדפות נעשות מחומר זה.

מבנה

אם הפנינה מורכבת ממשושי טַסִּיות של ארגוניט (סידן פחמתי (CaCO3) גבישי) 10-20 מיקרומטר רוחב ו-0.5 מיקרומטר עובי המסודרים ברצף של לוחיות מקבילות.

שכבות אלו מופרדות על ידי מטריצות אורגניות מחוברות העשויות מביו-פולימרים אלסטיים. (כמו כיטין, לאסטרין וחלבונים דמויי משי). התערובת של טסיות פריכות ושכבות דקות של ביו-פולימרים דקים יוצרת חומר חזק וגמיש. העיצוב של אורכים שונים נותן לחומר קשיחות שוות ערך לזו של הצורן.

הססגוניות של אם הפנינה נובעת מכך שעובי טסיות הארגוניט הוא בר השוואה לאורך הגל של האור הנראה. כתוצאה התאבכות בונה והתאבכות הורסת של אורכי גל שונים של אור משתקפת בצבעים שונים מזוויות שונות.

היווצרות

אם הפנינה נוצרת על ידי תאי אפיתל בכמה זנים של רכיכות. אם הפנינה שקועה בתוך גלימת הצדפה, כאשר חודר טפיל או גוף זר (כמו גרגר חול) אל תוך הצדפה, על מנת למנוע נזק לרכיכה, תאי האפיתל מצפים את הגוף בשכבות של אם הפנינה, התהליך מתמשך לאורך כל חיי הרכיכה, עד להיווצרות פנינה.

המקור העיקרי לפנינים הן צדפות (אויסטר) החיות במים חמים וטרופיים, בעיקר באסיה וכן צדפות של מים מתוקים החיות בנהרות בארצות הברית, אירופה ואסיה.

מיקומו של הגוף הזר בגוף הצדפה קובע את הצורה שתהיה לפנינה. פנינה הנוצרת בתוך רקמה שרירית תהיה בעלת צורה מעוגלת. פנינה הנוצרת קרוב לדפנות הקונכייה תהיה שטוחה או פחוסה.

שימושים

שיבוץ עם אם הפנינה, ארמון טופקאפי באיסטנבול

אם פנינה בצבעים שונים משמשת באדריכלות. אם הפנינה הטבעית מתאימה לכל צבע. ניתן לחתוך אותה בצורות שונות ולשלבה בבסיסים שונים על מנת ליצור פסיפס או תבניות. ניתן להדביק את אם הפנינה בעזרת סיבי פיברגלס, התוצר יהיה קל-משקל ומותקן ללא תפרים. כך לא תהיה ליצירה מגבלת גודל וניתן יהיה ליצור משטחים גדולים שישמשו לציפוי מרצפות, קירות פנימיים וחיצוניים, דלתות, עמודים ועוד.

אם הפנינה יכולה להשתלב גם במוצרי אופנה כמו בגדים ואבזרי לבוש. עיטורים על כלים מוזיקליים וכדומה.

קישורים חיצוניים