אנדרטת חטיבת גולני בחרמון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנדרטה לזכר לוחמי גולני שנפלו בחרמון במלחמת יום הכיפורים
אנדרטה לזכר לוחמי גולני שנפלו בחרמון במלחמת יום הכיפורים
אנדרטה לזכר לוחמי גולני שנפלו בחרמון במלחמת יום הכיפורים
מידע כללי
על שם לוחמי גולני שנפלו בחרמון במלחמת יום הכיפורים
מיקום סמוך לחניון התחתון של אתר ההחלקה בחרמון, ממזרח לכביש 98
נגישות מדרגות
מידע על ההקמה
אדריכל גרשון קליינמן
קואורדינטות 33°17′19″N 35°45′37″E / 33.28868°N 35.760403°E / 33.28868; 35.760403

אנדרטת חטיבת גולני בחרמון היא אנדרטה הנמצאת ברמת הגולן, בשולי הר החרמון, סמוך לחניון התחתון של אתר החרמון, ממזרח לכביש 98. האנדרטה מציינת את קרבות חטיבת גולני בחרמון במלחמת יום הכיפורים. באנדרטה מונצחים 80 לוחמי חטיבת גולני שנפלו בקרבות על החרמון במלחמת יום הכיפורים. האנדרטה נחנכה בתשרי תשל"ח, ארבע שנים אחרי המלחמה.

חטיבת גולני בחרמון במלחמת יום הכיפורים

מוצב החרמון נפל לידי הסורים ביום הראשון למלחמה, י' בתשרי תשל"ד (6.10.1973). כעבור יומיים, במסגרת הניסיון הישראלי הראשון לכיבוש החרמון במלחמת יום הכיפורים, תקפה חטיבת גולני את החרמון אך נבלמה על ידי הסורים.

רק לקראת סיום המלחמה, בליל 21.10.1973, תקף צה"ל בשנית, במסגרת מבצע קינוח: כוח צנחנים הגיע במסוקים למוצב החרמון הסורי וצר על הסורים ממזרח, כוח מחטיבת גולני עלה מכיוון מערב לאחר שמיעת תדריך מפקד החטיבה, אמיר דרורי: "הפסקת האש קרובה ויש לפעול במהירות. החרמון הוא העיניים של המדינה." לאחר שעות של לחימה כבש צה"ל את החרמון בצהרי כ"ו בתשרי תשל"ד, 22.10.1973. בקרב הראשון נפלו 25 לוחמי גולני, בקרב השני נפלו 4 צנחנים ו-55 לוחמי חטיבת גולני.

האנדרטה

האנדרטה נמצאת על גבעה קטנה של עפר וסלעים, למרגלות החרמון, בשטח בו לחמה החטיבה.

האנדרטה כוללת קיר זיכרון מעוגל, השוכן בלב רחבת חצץ שחור, שלפניו מעמד ללפיד יזכור. צידו האחד של הקיר הוא בטון חשוף ובו ציטוט מתוך המקאמה הידועה של חיים חפר "החרמון של גולני": "כאן הולכים לאט/ כאן יש אבנים שעליהן לא דורכים/ כאן מצבות מלחמה כואבות בין סלע ושיח". הצד השני של הקיר בנוי אבני גיר מקומיות שסותתו והותאמו זו לזו, ובמרכז חלקו הימני סמל צה"ל. בחלק השמאלי של הקיר, מעל למילה "יזכור" באותיות מתכת אדומות, לוח ארד הנושא את שמות הנופלים. בראש הלוח נכתב: "לזכר בנינו שנפלו בחרמון".

הקיר מבטא עוצמה וכוח, לצד מסרים של מוות ונצחיות הטמונים באבן. השמות הרקועים בנחושת ארד כאילו יהיו חקוקים בלב הזוכרים לנצח. האנדרטה משקיפה על נוף רמת הגולן, בו נלחמה היחידה.

ההנצחה ביוזמת משפחות הנופלים. בוצעה על ידי האדריכל גרשון קליינמן.

בקרבת האנדרטה ניצבת אנדרטה לחללי גדוד 17 של החטיבה בקרבות החרמון.

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0