אסיא (כתב עת)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לוגו המכלול לאתר.png
בערך זה חסרה אספקלריה תורנית. המידע בערך זה מוצג מנקודת מבט של חול ללא אספקלריה תורנית מספקת.
אנא אל תסירו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
בערך זה חסרה אספקלריה תורנית. המידע בערך זה מוצג מנקודת מבט של חול ללא אספקלריה תורנית מספקת.
אנא אל תסירו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

אסיא הוא כתב עת בנושא אתיקה רפואית יהודית היוצא לאור על ידי מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי התורה. המאמרים המתפרסמים בכתב העת מאוגדים אחר כך לספרים. נכון לשנת תשע"ו יצאו 15 ספרים בסדרת ספרי אסיא. עורך כתב העת הוא הרב ד"ר מרדכי הלפרין, מנהל המכון. בנוסף מוציא מכון שלזינגר לאור כתב עת מקביל בשפה האנגלית הנקרא גם הוא אסיא - Assia - Jewish Medical Ethics.

מקור השם

שם הביטאון "אסיא" משמעותו בשפה הארמית "רופא" או "רפואה". בראש כתב העת, בסמוך לשמו, מצוינות שלש מילים מספרות המדרש: "אסיא - אסי חיגרתך"[דרוש מקור] כלומר, "אדוני הרופא, הקדם ורפא את עצמך", כשהכוונה לא רק לריפוי מום פיזי אלא גם לריפוי פגם אתי-מוסרי.

תחילת הדרך

הגיליון הראשון של כתב העת "אסיא" יצא לאור בשלהי שנת תש"ל (1970). מטרת כתב העת, כפי שהוגדרה בהקדמה לגיליון זה, היא ”להביא לידיעת המעוניינים והנוגעים בדבר את הבעיות [הרפואיות הלכתיות], הפתרונות והלכי המחשבה של רבנים ורופאים שעסקו בבעיות אלו. הכוונה היא להביא נושאים אקטואליים וחדישים שנידונו לאחרונה, ואשר נכתבו במקורות מפוזרים ובלתי ספציפיים לרפואה והלכה”.

הגיליון הראשון יצא לאור תחת השם "פרסומים בענייני הלכה ורפואה", וכלל אחד עשר תקצירים, ללא מאמרים מקוריים. הגיליון השני שיצא לאור בשבט תשל"א (1971) היה למעשה הגיליון הראשון שנשא את השם "אסיא". גיליון זה הופיע במתכונת הגליונות הנוכחיים, הכוללת מאמרים מקוריים, תמציות וציונים ביבליוגרפיים למקורות נוספים בנושאים הקשורים לאתיקה רפואית יהודית.

המאמרים שפורסמו במרוצת השנים בכתב העת "אסיא", מאוגדים ונדפסים שוב בספרי "אסיא", היוצאים מדי פעם.

המאמרים המתפרסמים בכתב העת

גליונות אסיא, מכילים כבר למעלה מאלף מאמרים מקצועיים וביבליוגרפיות. מאמרים אלה עוסקים במגוון נושאים. ביניהם: היבטים מדעיים, משפטיים, מוסריים והלכתיים של שיבוט אנושי; קביעת זמן המוות והשתלות איברים; גילוי האמת לחולה המסוכן; היבטים רפואיים והלכתיים של מחלת האיידס; פסיכיאטריה והלכה; סחר באיברים; הפסקת טיפול רפואי והמתת חסד; ייעוץ ראשוני לצעיר בעל דחפים אסורים; עישון ותוחלת חיים; כפיית טיפול רפואי; רפואה בשבת; דילמות אתיות של אחיות בבתי החולים; ועוד עקרונות והלכות מעשיות הקשורות בחובה להציל חיי אדם.

אחד המפתחות הביבליוגרפים החשובים הרואים אור בחוברות "אסיא" הוא המפתח התמציתי המוער של הרב מאיר וונדר. כמעט בכל גיליון מופיע המפתח המוער המכסה שנה שלמה בספרות ההלכה והרפואה, החל משנת תשמ"א (1981). הביבליוגרפיה מחולקת לפי נושאים עם תמצית מקוצרת של הנדון במאמר. לכל ביבליוגרפיה חד שנתית מוערת כזו מצורפים מפתח נושאים ומפתח מחברים מפורט.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0