בארית ההרים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןבארית ההרים
Petronia petronia, Giresun 2017-07-07 01-1.jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: ציפורי שיר
משפחה: דרוריים
סוג: בארית
מין: בארית ההרים

בארית ההרים (שם מדעי: Petronia petronia) היא ציפור שיר קטנה ממשפחת הדרוריים. אורכה 14–15 ס"מ, ומשקלה נע בין 33–35 גרם.

הבארית חיה במקומות הרריים, באזורים מצוקיים ומסולעים שבהם צמחייה פזורה.

תיאור כללי

אורכה של בארית ההרים 14–15 ס"מ, משקלה 26–39 גרם ואורך כנפיה נע בין 21 ס"מ לבין 23 ס"מ.[1][2]

הבארית דומה מאד לנקבת דרור הבית אולם גופה גדול ומגושם יותר, ונבדל מגופה של נקבת הדרור בשני פסי עין בהירים.[2]

המקור שלה עבה וחזק, ראשה גדול, וזנבה רבוע, כהה ובעל קצה לבנבן. היא בעלת פס גבה בהיר ועבה אשר תחום על ידי פסים כהים בצידי הכיפה. החלקים העליונים של גופה בעלי פספוס בולט, וחלקי גופה התחתונים לבנבנים ובעלי פספוס אורך בולט.[3] על החזה העליון כתם צהוב מובהק, המקיים תפקיד חשוב בבחירת בני הזוג ומעיד על מעמדם החברתי של פרטי בארית ההרים..[4]

סביבת מחיה, תפוצה ומגמת אוכלוסין

בארית ההרים חיה בהרים, במצוקים ובאזורים מסולעים בעלי צמחייה פזורה.[3] היא מקננת באזורי סלע בחצי האי האיברי, צפון אפריקה, לאורך דרום אירופה ועד מרכז אסיה. בארץ, הבארית נצפית לעיתים. היא דוגרת בעיקר במרכז וצפון הארץ, במקומות כגון: הר החרמון, הר הארבל, ודרומה יותר, בהר עמשא, חברון ואזורים הרריים נוספים במדבר יהודה. כמו כן, היא נצפית בגליל, באזור צפת ורמת דלתון.[5]

ברוב אזורי התפוצה שלה הבארית אינה נודדת, למעט אוכלוסיות אסיה, שבחודשי החורף נודדות לאזורים דרומיים יותר.[5]

במהלך שנות ה-90 באריות ההרים חוו ירידה מתונה באוכלוסייה. ככל הנראה הגורם לכך הוא פיתוח מדינות צפון אפריקה. אוכלוסיית הבאריות נתונה במגמת עלייה, וכמעט שאינה נפגעת. זאת, הודות לכך שאזורי המחיה של הבארית קשים לגישה, והשפעת האדם בהם מועטה.[5]

תזונה

בסתיו ובחורף, בארית ההרים ניזונה מזרעי מינים שונים של צמחי יער, מפירות ומפירות יער. במהלך האביב והקיץ, היא ניזונה בעיקר מחרקים, חגבים וזחלים, אבל גם מדובדבנים ומפירות אחרים.[2]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף ראו מדיה וקבצים בנושא זה בוויקישיתוף.

הערות שוליים

  1. ^ madeirabirds (1 ביוני 2005). "Rock Sparrow Petronia petronia petronia (Linnaeus, 1766)". Madeira Birdwatching News & Trip Reports 🐦 (באנגלית). בדיקה אחרונה ב-17 ביוני 2017. 
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 Rock Sparrow, www.oiseaux-birds.com
  3. ^ 3.0 3.1 בארית הרים, תצפית סיורי צפרות – מגדיר ציפורי ארץ ישראל
  4. ^ García-Navas, Vicente; García del Rincón, Amanda; Ferrer, Esperanza S.; Fathi, Hicham (2013). "Mating strategies, parental investment and mutual ornamentation in Iberian Rock Sparrows (Petronia petronia)". Behaviour 150 (14): 1641–1663. ISSN 0005-7959. doi:10.1163/1568539X-00003112. 
  5. ^ 5.0 5.1 5.2 בארית הרים, מגדיר הציפורים של ישראל, אתר הצפרות הישראלי
סמל המכלול גמרא 2.PNG
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0