ברוך קטינסקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תמונה חופשית

ברוך בּנדֶט קָטִינסקי (כ"ה באדר א' תרל"ה, מרץ 1875, רדזילוב, פלך לומז'ה, פוליןכ"ז בתמוז תשט"ו, 17 במאי 1955, תל אביב) היה סוחר, מאנשי העלייה השנייה ומראשוני תל אביב.

ביוגרפיה

ברוך בנדט קטינסקי נולד ברדזילוב, שבפלך לומז'ה בפולין, ליהודה מרדכי לֶייבּ קטינסקי ולצפורה בת משה צבי קרולבצקי. משפחת קטינסקי היא מצאצאי מנשה בן ישראל. דודנו הוא המהנדס ברוך קטינקא.

קיבל חינוך תורני ולמד בישיבות לומז'ה, וולוז'ין וסלובודקה. לאחר סיום לימודיו התורניים, למד במשך שלוש שנים בלודז' את תעשיית האריגה. לאחר מכן עסק במסחר עצים באזור פינסק. במקביל עסק בפעילות ציונית בפינסק.

בשנת 1904 (תרס"ד) נישא לגוּטה (טובה) שרתוק, בתו של יהודה לייב שרתוק (אחותם הצעירה של יעקב וזאב שרתוק; נפטרה ב-1967). כעבור שנתיים, בשנת 1906 (תרס"ו), עלה לארץ ישראל יחד עם רעייתו ובתם דבורה, שני אחיה יעקב וזאב שרתוק ומשפחותיהם. עם הגיעם לארץ התגוררו בשכונת עג'מי ביפו. כעבור זמן התיישבו שלוש המשפחות לבית שרתוק בכפר עין סיניא הסמוך לרמאללה. מטרתן הייתה לייסד התיישבות עברית חקלאית, אך הן נותרו מתיישבים יהודים בודדים באזור. כדי שיהיה בשר כשר לשלוש המשפחות, למד קטינסקי הלכות שחיטה וקיבל סמיכה על ידי הרב קוק. בתקופת התיישבותם בעין סיניא נולדה בתו צפירה.

בשנת 1908 עזבו שלוש המשפחות את עין סיניא אל ירושלים, וכעבור זמן קצר עברו לתל אביב והן נמנו עם המשתכנים הראשונים בשכונת אחוזת בית. קטינסקי הקים את ביתו ברחוב שינקין. היה ממייסדי שכונת "נחלת בנימין" וחבר הנהלתה. לפרנסתו עסק במסחר בעצים וחומרי בניין והקים יחד עם גיסו זאב שרתוק ויחזקאל דנין את חברת "השחר" לקבלנות בניין, שפעלה עד שנת 1926. כמו כן עסק בתעשיית האריגים.

קטינסקי נפטר בתל אביב בשנת 1955, ונקבר בבית הקברות טרומפלדור.

משפחתו

לברוך ולגוטה קטינסקי ארבע בנות:

  • דבורה - נולדה ברוסיה, נפטרה בילדותה, בגיל 9.5.
  • ציונה רבאו-קטינסקי (1907 – 1995) - נולדה בכפר עין סיניא, בעת שמשפחת שרתוק התיישבה בו. אשת פרופ' ארוין רבאו. הייתה מורה, תזונאית ופעילת ציבור. פרסמה את הספרים: "בתל אביב על החולות", "בחזרה לתל אביב" ו"אני תל אביבית". ילדיה הם: פרופ' נורית כנען-קדר, ד"ר יעל קציר ופרופ' מיכה רבאו.
  • ידידה מילשטיין - מורה למוזיקה. אשת אריה מילשטיין ואמם של אילון, וחגי ועמרם, שהמשיכו את העיסוק המשפחתי בחומרי בנייה ויסדו את חברת "מילשטיין תשלובות".
  • ד"ר צפירה קטינסקי-עוגן - מוזיקולוגית, סופרת ומחנכת, אשת המשורר והמחנך העברי יצחק עוגן. התגוררה בבית שבנה אביה ברחוב שיינקין בתל אביב.
יהודה לייב
 
יהודית קוסובסקי
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ברוך קטינסקי
 
גוטה
 
זאב שרתוק
 
יעקב שרתוק
 
פניה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
שאול אביגור
 
צפורה
 
משה שרת
 
גאולה
 
עדה
 
אליהו גולומב
 
רבקה
 
דב הוז
 
יהודה שרת
 
צביה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
רנה שרת
 
יעקב שרתהרי גולומבדליה גולומב
 
דוד גולומבתמר
 
משה גדרון
 
 


לקריאה נוספת

  • ציונה רבאו קטינסקי, בתל אביב על החולות, רמת גן: מסדה, 1973.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0