בריטון (כלי נגינה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בריטון
Baritonesaxhorn.jpg
סיווג אירופוניים
קבוצה כלי נשיפה
מנעד
Euphoniumrange.png

בריטון הוא כלי נשיפה ממתכת הדומה לטובה. סוג הבריטון הנפוץ מנוגן בסי במול ‎(B♭), כמו טרומבון טנור. מנעדו נמוך באוקטבה אחת ממנעד החצוצרה.

לבריטון תפקיד בתזמורות וכמו כן הוא מהווה חלק בתזמורות צועדות.

בריטון צעדות

מבנה הבריטון

הבריטון מיוצר מפליז (סגסוגת מהמתכות נחושת ואבץ), הוא מעוקל בצורה של ספירלה כאשר הפייה בנויה במאונך לפעמון (למעט בריטון צעדות, אשר בנויה במישור אחד לפעמון).

חלקי הבריטון

הבריטון מחולק למספר חלקים מרכזיים:

  • פייה - החלק שדרכו נושפים לתוך הבריטון. הפייה לא מחוברת בדרך כלל לבריטון באופן קבוע. זאת לצורך שמירה על הפייה פן תיפול ולצורך ניקוי. פיית הבריטון זהה לפית טרומבון בגלל המנעד הזהה.
  • פעמון - האחראי על התהודה. הפעמון ממוקם במקביל לפייה (למעט בבריטון צעדות, אשר ממוקם בקצה הבריטון מטעמי נוחות). לפעמון הבריטון צורת חרוט, בשונה מצורת פעמון הטרומבון הגלילי.
  • שסתומים - על השסתומים לוחצים לקבלת צלילים בגבהים שונים. לבריטון שלושה שסתומים הנמצאים במרכז הכלי. לבריטונים מסוימים שסתום רביעי שתפקידו הורדת הצליל באוקטבה אחת. שילובים מסוימים של לחיצות מובילים לתוים שונים. כאשר לוחצים על אחד השסתומים כיוון האוויר שזורם בצינורות של הבריטון מווסת, וגורם לשינוי האורך הכללי של הצינור, ככל שהאוויר עובר דרך ארוכה יותר מהפייה עד לפעמון - כך הצליל יהיה נמוך יותר ולהפך. הנגן עצמו משפיע גם על גובה הצליל באמצעות הכנסת אוויר על ידי כיווץ שפתיו כנגד הפייה. שילוב של נשיפה ולחיצה על השסתומים קובעת את גובה וטון הצליל המופק.
  • צינורות הכיוון - מחוברים במעגל הצינורות של הבריטון, ניתן להוציא ולהכניס אותם בדומה לחליק (סלייד) של טרומבון וכך לכוון את גובה הצליל. השימוש המרכזי של צינורות אילו הוא לכיוון הבריטון לשם יצירת הרמוניה.

לעיתים נוצר בלבול בין הבריטון לאופוניום מפאת צורתם החיצונית. אולם, הראשונה דומה יותר לקרן והסיבה לכך נעוצה במבנה הפעמון.

הבריטון במוזיקה

הבריטון משמש בסגנונות והרכבים מוזיקליים מגוונים: מוזיקה קלאסית תזמורתית וקאמרית, ג'אז, מוזיקה עממית, מארש, ואף בפאנק (Funk) ורוק.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בריטון בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0