גוש שלום

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לוגו "גוש שלום"

גוש שלום היא תנועת שמאל רדיקלי ישראלית. התנועה הוקמה ב-1993 על ידי אורי אבנרי, בעקבות אכזבתו מתנועות השמאל הוותיקות כגון שלום עכשיו, שלא היו רדיקליות מספיק לטעמו מול ממשלת רבין[1]. דובר התנועה הוא אדם קלר.

התנועה תומכת בסרבנות ומכירה באופן עקרוני בזכות השיבה של הפליטים הפלסטיניים, שיחזרו לתחומי מדינת ישראל במכסות שנתיות שייקבעו בהסכמה.

מטרות ועקרונות

המטרה העיקרית של התנועה היא להשפיע על דעת הקהל הישראלית ולהובילה לשלום ולפיוס עם הפלסטינים על בסיס העקרונות הבאים:

  • סיום השליטה של ישראל בשטחים.
  • הכרה בזכות העם הפלסטיני להקמת מדינה ריבונית בכל השטחים של ארץ ישראל המנדטורית שכבשה ישראל ב-1967, עם אפשרות לחילופי שטחים על פי הסכם בין הצדדים.
  • כינון ירושלים כבירת שתי המדינות, כשירושלים המזרחית (ובכללה רוב העיר העתיקה והר הבית) תשמש כבירת פלסטין וירושלים המערבית (ובכללה הרובע היהודי והכותל המערבי) תשמש כבירת ישראל.
  • "הכרה עקרונית" בזכות השיבה של הפליטים הפלסטינים ובזכות כל פליט לבחור בין פיצויים לבין שיבה לפלסטין וישראל. הגשמת הזכות בפועל, ובכלל זה מספר הפליטים שיוכלו לחזור לישראל במכסות שנתיות, תיקבע בהסכמה הדדית, מבלי לפגוע באושיות מדינת ישראל.
  • שמירת הביטחון של ישראל ופלסטין על פי הסכם הדדי וערובות הדדיות.
  • שאיפה לשלום כולל בין ישראל לכל המדינות הערביות ולכינון איחוד מרחבי.

התנועה סבורה כי מדינת ישראל מבצעת בשטחים פשעי מלחמה יומיומיים ותומכת בהקשר זה בסרבנות. התנועה מתנגדת לתוואי גדר ההפרדה, משום שהגדר נבנית מעבר לקו הירוק, וטוענת שהגדר אינה גדר ביטחונית אלא פוליטית.

פעולות

קובץ:Gushshalom2.jpg
מודעה שבועית אופיינית של "גוש שלום", 14.10.2005
תמונה זו מוצגת בהמכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.

במשך זמן רב מפרסמת "גוש שלום" מדי יום שישי מודעה בפורמט קבוע בעמוד השני של העיתון "הארץ", ובה הצהרה פוליטית מענייני השעה. דוגמה לכך היא מודעת האבל על מותו של יאסר ערפאת. באתר האינטרנט שלו מכריז גוש שלום כי היה הגוף הישראלי היחידי שפרסם הודעה על השתתפותו בצער העם הפלסטיני על מותו של "אבי האומה"[2]. במאמר שפרסם אבנרי הסביר את כי הערכתו ליאסר ערפאת נובעת בין היתר מהעובדה שערפאת הסכים לוותר על 78% ממה שנחשב בעיני הפלסטינים כפלסטין ההיסטורית, היה הראשון שהסכים להקמת מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל ומסיבות נוספות[3].

התנועה מפעילה אתר אינטרנט הכולל מאמרים והבעות עמדה, דיווחים ותמונות מהשטח, פרסומים שונים של התנועה ומסמכי הסברה בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני. אחד מהפרסומים הללו כולל את חוברת "אמת מול אמת"[4] המציגה את הנרטיב הישראלי ואת הנרטיב הפלסטיני של הסכסוך, זאת מתוך אמונה שעל שני הצדדים בסכסוך מוטלת החובה להכיר ולהבין את הנרטיב של משנהו.

פעילי גוש שלום מרבים לקחת חלק בהפגנות במקומות שבהן מוקמת גדר ההפרדה, באזורי בנייה בהתנחלויות וליד כפרים פלסטינים. התנועה מרבה לשתף פעולה עם תנועות שמאל רדיקלי אחרות, כגון: ISM, אנרכיסטים נגד הגדר, זוכרות ועוד. בין השאר הפגינו פעילי גוש שלום נגד הגדר ביחד עם פעילי חמאס, ואורי אבנרי ציין שהוא "...רואה בכך סימן נוסף לכך שניתן לכלול את תנועת חמאס במשא-ומתן לשלום עם ישראל ולהשיג את תמיכתה בהסכם-השלום שייחתם."[5]

אחת מפעולותיה השנויות במחלוקת היא תמיכה ויזום של חרמות על גופים ישראליים וקריאה לחרם על מוצרי ההתנחלויות.[6] בנוסף תמכה התנועה בהחרמת חברת קטרפילר המוכרת דחפורי D9 לישראל ואף הצדיקה את החרם האקדמי[7] (שבוטל לבסוף, ראו פרשת אילן פפה) נגד אוניברסיטת בר-אילן עקב תמיכתה באוניברסיטת אריאל בשומרון.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מטרות גוש שלום, באתר התנועה].
  2. ^ משלחת הגוש בהלוויית ערפאת, אתר תנועת "גוש שלום", 12 בנובמבר 2004
  3. ^ אורי אבנרי, אחד ודורו, אתר הגדה השמאלית
  4. ^ אורי אבנרי, אמת מול אמת, אתר תנועת "גוש שלום"
  5. ^ ערן ורד, דגל חמאס לצד דגל ישראל בבילעין, אתר תנועת "גוש שלום", 20 בינואר 2006 סמל וידיאו מחודש 5.svg
  6. ^ חרם על מוצרי ההתנחלויות, באתר גוש שלום, אורכב מן המקור, ‏22 ביולי 2006
  7. ^ אורי אבנרי במכתב לנשיא אוניברסיטת בר-אילן, פרופסור משה קווה, אתר תנועת "גוש שלום", 26 באפריל 2005
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0