גיים בוי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Game Boy
Gameboy logo.svg
Gameboy in hand.jpg
יצרן נינטנדו
סוג קונסולת משחקים ניידת
דור תקופת הדור הרביעי
מדיה מחסניות
יחידות שנמכרו בכל העולם: 118.69 מיליון
המשחק הנמכר ביותר

טטריס 30.26 מיליון.

פוקימון אדום 23.64 מיליון (נכון ל-18 בינואר 2009)
מודל קודם Game & Watch

גיים בוי או גיימבויאנגלית: Game Boy) הוא שמה של סדרת קונסולות משחקים ניידות, מבית חברת נינטנדו היפנית. זוהי אחת ממערכות המשחק הנמכרות ביותר בכל הזמנים. נכון לספטמבר 2011, נמכרו ברחבי העולם למעלה מ-200 מיליון מכשירי גיים בוי, על דגמיו השונים (כולל מכשירי גיים בוי אדוונס). החל מהגיימבוי הצבעוני, קונסולת הגיימבוי הייתה אחד מהמכשירים הבודדים בעולם עם תצוגת LCD בצבע מלא שתלויה בתאורת הסביבה ליצירת התמונה (בניגוד לרוב צגי ה-LCD בצבע מלא שתלויים בתאורה אחורית מיוחדת לצורך זה). מכשירי הגיים בוי הוחלפו במכשירי ה-DS.

היסטוריה

מכשיר הגיים בוי הראשון יצא לשוק בשנת 1989. המכשיר היה פרי תכנונו של עובד חברת נינטנדו ביפן בשם גוּנְפֶּיי יוֹקוֹי. יוקוי סבר שעל מנת שהקונסולה תהיה מוצלחת, על המערכת להיות קטנה, קלה, זולה ויציבה.

מאז פותחו גרסאות שונות של הגיים בוי, כדוגמת Game Boy Color וגיים בוי אדוונס, וקונסולות הגיים בוי ממשיכות לשמור על פופולריות בקרב קהל הגיימרים.

לכבוד חגיגות יום השנה ה-15 לגיים בוי, בשנת 2004, הפיצה נינטנדו את סדרת המשחקים הקלאסיים של קונסולת המגאסון ומהדורת NES צבעונית ל-Game Boy Advance SP.

סדרת הגיים בוי. על פי סדר השיחרור משמאל לימין: Game Boy, Play It Loud!, Game Boy Pocket, Game Boy Light, Game Boy Color, גיים בוי אדוונס, Game Boy Advance SP, Game Boy Advance SP Mark II, Game Boy Micro.

גרסאות הגיים בוי

Game Boy

הגיים בוי המקורי

הגיים בוי המקורי יצא לשוק ב-21 באפריל 1989 ביפן ובאוגוסט של אותה שנה בארצות הברית. המכשיר מבוסס על מעבד Z80. הוא בעל מסך LCD רפלקטיבי בצבעים שחור וירוק, פד חצים בעל ארבעה כיוונים, שני כפתורי פעולה, המסומנים A ו-B, כפתור Start (התחלה) וכפתור Select (בחירה). המשחקים שיועדו למכשיר היו משחקים בעלי מדיה המבוססת ROM, שאוחסנו ביחידות פלסטיק קטנות בשם Cartridges (מחסניות), אשר ניקראות בקיצור GamePaks או Carts.

המשחק הראשון שתרם להצלחתו של הגיים בוי היה משחק הטטריס. המשחק היה פופולרי מאוד והגיים בוי אפשר לשחק בו בכל מקום. הטטריס הגיע במארז של הגיים בוי וכך הרחיב את טווח התפוצה שלו; ילדים ומבוגרים קנו את הגיים בוי במטרה לשחק טטריס.

הגיים בוי היא הקונסולה הראשונה המבוססת על מחסניות שתמכה ביותר מארבעה שחקנים בו זמנית. למעשה, נראה שהיא תמכה ב-16 שחקנים בו זמנית, אך האפשרות הזאת היית קיימת רק במשחק Faceball 2000.

Game Boy Pocket

בשנת 1996 יצא ה-Game Boy Pocket לשוק. זו הייתה גרסה ניידת הפועלת על סוללות המספיקות לכ-10 שעות משחק (לעומת 35 שעות של הגרסאות הגדולות). ניתן היה לחבר Game Boy Pocket לשאר סוגי הגיים בוי בעזרת מתאם מיוחד. לראשונה בסדרה, המסך הציג צבעי שחור-לבן, ולא שחור-ירוק. הגרסה הראשונה יצאה בצבע כסוף ולמכשיר לא הייתה מנורת LED אשר הציגה חיווי של רמת הסוללה אך בגרסאות הבאות של המכשיר, שהיו גם בצבעים שונים, היא נוספה.

Game Boy Light

בשנת 1998 הוציאה נינטנדו את קונסולת ה-Game Boy Light אבל רק ביפן, אשר הייתה במקצת יותר גדולה מה-Game Boy Pocket. הקונסולה כללה 2 סוללות AA. בניגוד לקונסולות הקודמות, הקונסולה נמכרה רק בשני צבעים, זהב וכסף.

Game Boy Color

Game Boy Color

ה-Game Boy Color (בקיצור: GBC) יצא לשוק ב-21 באוקטובר 1998 ביפן. בנובמבר של אותה שנה יצא המכשיר לשוק בארצות הברית. הוא בעל מסך צבעוני וגדול במעט מה-Game Boy Pocket, אך עדיין קטן יותר מהגיים בוי המקורי. למעשה, מסכו של המכשיר קטן יותר מכל שאר הסדרה, מלבד ה-Game Boy Micro.

אף על פי שמהירות המעבד וכמות הזיכרון הוכפלו, השווה ה-Game Boy Color למשחקי קונסולת NES ישנים בעלי 8 סיביות. למכשיר אף הייתה היכולת להתממשק למכשירים אחרים בעזרת אינפרה אדום, אך היכולת הזו יושמה במספר מועט של משחקים.

המכשיר תמך בתאימות לאחור (כלומר הוא יכול לקרוא משחקים ישנים יותר בסדרה שלא יועדו לו) והשפיע גם על הבאים אחריו בסדרה. בכך נוצר הגיוון הרחב במשחקים. משחקי Game Boy שנקראו על שמו מופיעים בגווני צבע.

המשחק האחרון למכשיר יצא בנובמבר 2002 בארצות הברית (הארי פוטר וחדר הסודות), ובינואר 2003 באירופה. המשחק התבסס על הספר של ג'יי קיי רולינג, ועל סרטו של הבמאי הידוע כריס קולומבוס. המשחק הופץ על ידי בית-התוכנה המפורסם EA

גיים בוי אדוונס

גיים בוי אדוונס
Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – גיים בוי אדוונס

ב-11 ביוני 2001, הוציאה נינטנדו שדרוג לסדרת הגיים בוי בדמות המכשיר גיים בוי אדוונס. הוא כלל מעבד מסוג RAM בעל 32 סיביות שפעל במהירות של 16.8 מגה-הרץ (בניגוד לגרסה הקודמת שפעלה במהירות 8.4 מגה הרץ). המעבד החדש תמך בתאימות לאחור שאפשרה הפעלת משחקים ישנים יותר אך הוא היה בעל מסך רחב יותר ורזולוציה גבוהה יותר. למכשיר החדש הוספו שני כפתורים: R ו-L (ימין ושמאל). הוא קושר ל-SNES, והציג את כוחו בעזרת כותרים ל-SNES כמו Super Mario World ו-Yoshi's Island.

בעת פיתוחו, כונה מיזם פיתוח המכשיר "פרויקט אטלנטיס", והקונסולות שהוצגו למפתחים היו בעלי מסך בהיר יותר. בעקבות כך נוצרה בעיה חמורה במשחקים הראשונים בסדרה שהיו כהים יותר והקשו על המשתמשים במכשיר.

גיים בוי אדוונס SP

גיים בוי אדוונס SP

הגיים בוי אדוונס SP, יצא לשוק ב-2003 כשדרוג לגיים בוי אדוונס במחיר של 99$ ומאוחר יותר הוזל מספר פעמים.

הגיים בוי אדוונס אס-פי (ה-"SP" מציין "Special") כלל עיצוב חדש, נוח וקטן בעל מסך נפתח, תאורה פנימית הניתנת לכיבוי, וסוללה נטענת. בגרסה זו אמנם בוטל החיבור הרגיל לאוזניות, אך ניתן להשתמש באוזניות מיוחדות שיצאו למכשיר ושצריך לקנות בנפרד. בכמה אזורים בעולם ניתן היה להחליף דרך חברת נינטנדו בהצעה מיוחדת ומוגבלת את מכשרי הגיים בוי אדוונס לקבל מכשיר גיים בוי אדוונס SP, בתוספת הפרש המחיר. בספטמבר 2005, שחררה נינטנדו בצפון אמריקה גרסה חדשה של המכשיר בעלת תאורה פנימית משופרת: במכשיר החדש הייתה תאורה "אחורית", בעוד שבקודמו היית תאורה "חזיתית". בנוסף על קופסת הגיים בוי כתוב "Now with a BRIGHTER backlit screen!" ("עכשיו עם מסך בהיר יותר!").

על פי הערכות נמכרו כ-76 מיליון יחידות של הגיים בוי אדוונס ועל פי חברת נינטנדו, כ-40 מיליון יחידות של המכשיר נמכרו עד ל-30 בספטמבר 2006.

Game Boy Micro

Game Boy Micro

המכשיר השלישי המבוסס על גיים בוי אדוונס הוא הגיים בוי מיקרו. המכשיר הוא בגובה 5 סנטימטר (כשני אינץ' וברוחב עשרה סנטימטר (כארבעה אינץ'). משקלו היה רק כ-86 גרם (2.8 אונקיות). זהו מכשיר הגיים בוי בעל הממדים הקטנים ביותר שנוצר וגודלו הוא בערך כגודלו של פד השליטה של המגאסון. מסכו היה קטן במעט ממסכיהם של הגיים בוי אדוונס והגיים בוי אדוונס SP, אך היה בעל חדות ותאורה פנימית משופרת הניתנת לבחירה מבין כמה סוגים. ה-Game Boy Micro לא תמך בתאימות לאחור והוא יכל להפעיל רק משחקים שנכתבו לגיים בוי אדוונס.

אביזרים נלווים

לגיים בוי, כמו להרבה קונסולות, קיימים אביזרים נלווים, חלקם רשמיים וחלקם של צד- שלישי.

מחסניות

מחסנית מתקדמת לעומת מחסנית ישנה יותר.

משחקי ה-Game Boy לדורותיו מאוחסנים בתוך מחסנית (אשר נקראת רשמית "Game Pak"). כל המחסניות, מלבד זו של הגיים בוי אדוונס והנינטנדו DS, הן בעלות רוחב של 5.8 סנטימטר וגובה של 6.5 סנטימטר. כדי לטעון משחק לקונסולה, מוכנסת המחסנית לתוך תא המחסניות במכשיר והדלקתו מאפשרת את טעינת המשחק. בחלק מהמחסניות קיימת סוללה קטנה או זיכרון הבזק, אשר מאפשרים לשמור נתונים גם לאחר כיבוי המכשיר. כעקרון, לא ניתן להסיר את המחסנית בזמן שהמכשיר דלוק ועל כן, בגיים בוי המקורי עוצב מתג הכיבוי כך שלא ניתן להסירה כל עוד המכשיר דלוק.

המחסניות המיועדות ל-Game Boy Color (כלומר לא מיועדות לגיים בוי המקורי) הן בעלות צד עליון רחב יותר על מנת לא לאפשר להכניסם לגיים בוי המקורי.

קיימות ארבעה סוגי מחסניות בסיסיות (הסוגים לא כוללים גרסאות מיוחדות):

  • מחסנית אפורה מתאימה לכל סוגי הגיים בוי, מלבד ה-Game Boy Micro. כל מחסניות משחק הגיים בוי המקורי הן בעלות צבע זה. מחסניות הגיים בוי המקורי מציגות את משחקיהן בגוון צבעים שנקבע מראש (בדרך כלל שחור ולבן או שחור וירוק כמו במכשיר המקורי), אך כשמציגים אותן עם Game Boy Color או גרסאות מאוחרות יותר, ניתן לבחור את גוון הצבעים על ידי שילוב מקשים מיוחד במסך הפתיחה.
  • Up: חום
  • Up & A: אדום
  • Up & B: חום כהה
 
  • Down: ערבוב ושל סגול וכחול
  • Down & A: כתום
  • Down & B: צהוב
 
  • Left: כחול
  • Left & A: כחול כהה
  • Left & B: אפור
 
  • Right: ירוק
  • Right & A: ירוק כהה
  • Right & B: צבעים הפוכים
  • מחסניות שחורות מתאימות לכל סוגי הגיים בוי מלבד ה-Game Boy Micro. המשחקים במחסניות אלו תוכנתו בצבעים וכשמשתמשים בהם בגיים בוי המקורי, ב-Game Boy Pocket או ב-Game Boy Light, הגרפיקה מופיעה בשחור ולבן. חלק מהמשחקים שוחררו מחדש בגרסה צבעונית למחסניות האפורות עם תוכן נוסף. רבע ממשחקי ה-Game Boy Color היו במחסניות שחורות.
  • מחסניות בהירות מתאימות לכל מכשירי הגיים בוי ששוחררו מאז הגיים בוי קולור מלבד הגיים בוי מיקרו. רוב משחקי הגיים בוי קולור הם בעלי מחסניות בהירות. המחסניות המיועדות לגיים בוי קולור (כלומר לא מיועדות לגיים בוי המקורי) הן בעלות צד עליון רחב יותר על מנת לא לאפשר להכניסם לגיים בוי המקורי.
  • מחסניות מתקדמות הן מחסניות הקטנות בערך בחצי מהגודל המקורי, ומתאימות לגרסאות הגיים בוי אדוונס. חלק מהמחסניות צבעוניות על מנת לסמל את המשחק (בדרך כלל סדרת משחקי פוקימון). המחסניות גם מתאימות ל-Nintendo DS.

ראו גם

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0