דאבסטפ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דאבסטפ
Dubsamplescore.jpg
מקורות סגנוניים גראז' בריטי
גריים
דאב
דראם נ' בייס
טכנו
מקורות תרבותיים אמצע-תחילת שנות ה-2000
דרום לונדון, אנגליה
כלים סקוונסר, טרנטייבל, סמפלר, מכונת תופים, סינתיסייזר, כלי מקלדת, מחשב אישי
פופולריות מיינסטרים נפוץ מאוד בסצנת האנדרגראונד, בעל פופולריות מסוימת במיינסטרים
נגזרות ברוסטפ
פוסט-דאבסטפ
דיפ-דאב

דאבסטפאנגלית: Dubstep) הוא ז'אנר במוזיקה אלקטרונית, אשר מקורו באנגליה. הסאונד שלו תואר כ"הפקה מלופפת היטב של באסים מכים ותבניות תופים מהדהדות, קטעי סימפולים ושירה אגבית".[1] מוזיקת דאבסטפ מאופיינת במספר תכונות שכיחות: הקצב של סגנון הדאבסטפ הוא לרוב בתחום 138-142 פעימות לדקה, ומאופיין במקצב ייחודי שמאופיין בשתי פעימות ונפילות סינקופטיות המלוות בליווי קבוע על פי רוב של תופי סנייר. מבחינת הסאונד האופייני, סגנון הדאבסטפ מאופיין בצלילי באס נמוכים ו"מבעבעים" (Wobble).

ההוצאה הראשונה של קטע דאבסטפ הייתה בשנת 1999, והיא הייתה קטע אינסטרומנטלי אפל וניסיוני של רמיקס דאב לקטעי 2-סטפ גראז' אשר ניסה לשלב את האלמנטים הפאנקיים של הברייקביט, או את האלמנטים האפלים של הדראם נ' בייס לתוך 2-סטפ. הקטעים הופיעו כחלק מבי-סייד בסינגל.

אחד ממקדמיו הראשונים של הדאבסטפ היה שדרן רדיו ה-BBC ג'ון פיל שהחל לנגן אותו משנת 2003 ואילך. ב-2004, שנתה האחרונה של תוכניתו, הוא הציב את האמנים דיסטנס, דיגיטל מיסטיקס ופלסקטישן (ידוע גם כפלסטיקמן) ברשימת "50 האמנים הטובים ביותר של השנה" אשר ערך.[2] הסגנון החל להתפשט אל מחוץ למועדונים קטנים בסוף 2005 ובתחילת 2006; אתרי אינטרנט רבים המוקדשים לז'אנר הופיעו באינטרנט ובכך סייעו לצמיחתה של סצנת ותרבות הדאבסטפ.[3] במקביל, קיבל הדאבסטפ סיקור תקשורתי נרחב למדי במגזיני מוזיקה בולטים כמו The Wire ופיצ'פורק. ההתעניינות בסגנון גדלה באופן משמעותי לאחר שרדיו ה-BBC השיק בינואר 2006 תוכנית קבועה המוקדשת אך ורק לדאבסטפ.[4][5][6]

ב-2010 הוציאה הזמרת קייטי בי את שיר הדאבסטפ "Katy On a Mission", השיר שהגיע למקום הראשון במצעדי הדאנס והאינדי בבריטניה ולמקום החמישי במצעד הכללי שם, קידם את התקרבות הדאבסטפ אל המיינסטרים. בעקבות כך, שיריהם של אומני דאבסטפ החלו להופיע בערוצי מוזיקה מסחריים כמו MTV האירופי.

אומן הדאבסטפ המושמע ביותר והנחשב ביותר נכון להיום הוא סקרילקס שזכה בשישה פרסי גראמי ופרס VMA.

עם תחילת העשור השני של המאה ה-21 תקופה החלו לחדור בהדרגה אלמנטים מוזיקליים של סגנון הדאבסטפ לשלל סגנונות מוזיקה כגון: מוזיקת פופ, מוזיקת רוק ומוזיקת טראנס. ניתן לאתרם ביצירותיהן של אמנים כגון: סקרילקס, אינפקטד מאשרום, קורן, בריטני ספירס, ריהאנה, קנייה ווסט, דייוויד גטה, זנדאיה קולמן, סלינה גומז והלהקה הישראלית סטארטאפ.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דאבסטפ בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Dubstep". allmusic.com. Retrieved 2010-04-25.
  2. ^ "Radio 1 - Keeping It Peel - Festive 50s - 2004". BBC. Retrieved 2009-11-11.
  3. ^ Wilson, Michael (1 November 2006). "Bubble and squeak: Michael Wilson on dubstep". Artforum International.
  4. ^ de Wilde, Gervase (2006-10-14). "Put a bit of dub in your step: a new form of dance music from Croydon is ready to conquer the world". The Daily Telegraph (London).
  5. ^ O'Connell, Sharon (4 October 2006). "Dubstep". Time Out London. Retrieved 21 June 2007.
  6. ^ Clark, Martin (16 November 2006). "The Month In: Grime/Dubstep". Pitchfork Media. Retrieved 21 June 2007.



P music.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מוזיקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0