האוס (סגנון מוזיקלי)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מוזיקת האוס)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האוס
מקורות סגנוניים פאנק (Funk), פוסט-דיסקו, דיסקו, אלקטרו-פאנק, מוזיקת נשמה, סינתפופ
מקורות תרבותיים תחילת שנות ה-80 בניו יורק, ניו יורק ושיקגו, אילינוי, ארצות הברית; לונדון, מנצ'סטר, בריטניה
כלים סינתיסייזר, מכונת תופים, מקלדת אלקטרונית, סמפלר, סקוונסר
פופולריות מיינסטרים גדולה, בעיקר בסוף שנות ה-80 ותחילת ה-90 באירופה, ארצות הברית ואוסטרליה.
נגזרות יורו-פופ, רייב
תת-סוגות
גאראז', פרנצ'האוס, אסיד האוס, פרוגרסיב האוס, דיפ האוס, קליק האוס, מיקרו האוס, אלקטרו האוס, דרים האוס, הארד האוס, איטלו האוס, מינימל האוס, טריבאל האוס
סוגות היתוך
היפ-האוס, אמביינט האוס, טק האוס
נושאים קרובים
טכנו, פופ, דיסקו, אלקטרו, פיוצ'ר האוס.

האוס הוא שם כללי למוזיקת ריקודים אלקטרונית בעלת מקצב 4\4. ההאוס התחיל כסגנון קטן מאוד בארצות הברית וגדל לממדים אסטרונומיים וכיום המונח "האוס" מאגד תחתיו אין ספור סגנונות וגוונים. ההאוס כיום פופולרי מאוד ויש לו הדים בסגנונות מוזיקה שונים.

Multimedia-icon.svg רצועת האוס מודרני
לעזרה בהפעלת הקובץ

תחילתו של ההאוס

ההאוס נולד ברחבות הריקודים של ניו יורק, שיקגו ולונדון בשנות השמונים, בתקופה בה כלי הנגינה האלקטרוניים השתכללו (לדוגמה, המצאת ה-MIDI) ובארצות הברית נוצר ביקוש למוזיקת ריקודים חדשה. לאחר שהדיסקו נושל על ידי גל הרוק הכבד של תחילת שנות השמונים, החלו להתפתח סצנות שונות של מוזיקה אלקטרונית חדשה בערים שונות בארצות הברית. בעוד שבדטרויט ניכרה בעיקר השפעה של אלקטרו בסצנה של מה שנקרא לאחר מכן טכנו, בניו יורק ובשיקגו נוצרו סצנות של סינתפופ, אלקטרו-פאנק, איטלו דיסקו (הגרסה האלקטרונית והאירופית של הדיסקו), והתחילו ליצור בהשפעתם מוזיקה אלקטרונית פחות מתוכנתת ו"רובוטית" ויותר אנושית ועליזה.

ההאוס של שיקגו

השם "האוס" נטבע בשיקגו על שם מועדון ה-Warehouse בו לראשונה החל חלוץ הז'אנר, פרנקי נקלס (Frankie Knuckles), בשימוש בתמהיל בין סגנון הסינתפופ האירופי והדיסקו. לאחר זמן מה החלו נפוצים קטעים מוזיקליים שהושפעו מתמהיל זה והם למעשה קטעי ההאוס הראשונים. הקטע "Your Love" של פרנקי נקלס נחשב בעיני רבים ללהיט ההאוס הראשון (למרות שאחרים מחשיבים את "I Feel Love" של דונה סאמר בהפקת ג'ורג'ו מורודר ללהיט ההאוס הראשון). עד לאמצע שנות השמונים היה ההאוס למוזיקת הריקודים העיקרית של שיקגו ומועדוני האוס רבים נפתחו, כמו גם תחנות רדיו שהוקדשו להאוס. ההאוס מורכב בדרך כלל מסינקופות דומות בעלי מלודיות שונות.

בין המפיקים והדי-ג'יים החשובים מהסצנה של שיקגו נמנים Ron Hardy, Marshal Jefferson, Larry Heard, Farley Jackmaster Funk ו-(Cajmere (Green Velvet.

ההאוס של ניו יורק (גאראז')

מועדון הלילה פרדייז גאראז' בניו יורק, ניו יורק בו נולד סגנון הגאראז'.

סצנת ההאוס של ניו יורק היא המשך ישיר של סצנת הדיסקו בה ולכן, לפחות לגבי התקופה בה התגבש הסגנון, אי אפשר להפריד לחלוטין בין דיסקו והאוס. המונח גאראז' מציין את מגוון הסגנונות שנוגנו ב-"Paradise Garage" - המועדון הניו יורקי האגדי בו התבסס הסגנון. ההאוס שהתגבש בסצנה זו הוא יותר אקוסטי ויותר קרוב לדיסקו ולמוזיקת נשמה, ומאוחר יותר הושפע גם ממוזיקה לטינית ובעיקר מהסמבה (למשל ביצירותיהם של Masters at Work, Kerry Chandler ועוד).

בין המפיקים והדי-ג'יים החשובים באסכולה זו נמנים Joe Claussell, Tony Humphries, Cevin Fisher, François K, Todd Terry.

הגאראז' היה הטריגר העיקרי להתפתחות ההאוס בבריטניה מסוף שנות ה-80 והפיכתה למעוז של האוס, שם זכה להצלחה הגדולה ביותר שלו. בבריטניה התפתחו סגנונות האוס רבים אך הסגנון הבריטי שהכי מזוהה כיום עם ההאוס בבריטניה הוא ה- 2Step Garage (או UKG UK Garage), שעיקרו שימוש בסימפולי תופים מקוטעים ובמקצב מתוחכם. הסגנון התחיל כסגנון האוס וכיום עיקר ההתפתחות שלו היא לכיוון ראפ והיפ-הופ.

נקודות מפנה בהיסטוריית ההאוס

צמד ההאוס הצרפתי דאפט פאנק הפעיל מתחילת שנות התשעים.

בשנת 1987 הגיע הלהיט "Jack Your Body" של סטיב 'סילק' הארלי למקום הראשון בבריטניה ובכך היה להצלחה המסחרית הראשונה של קטע האוס.

בשנת 1988 הוציאו ה-Jungle Brothers, מהרכבי ההיפ-הופ החשובים והגדולים, את הסינגל "I'll House You", קטע אשר שילב ראפ על מקצב האוס (בהפקת הדי-ג'יי Todd Terry). הקטע היה הראשון לחבר בין שני הסגנונות, אשר עד אז לא היה קשר ביניהם משום שהאוס נחשב למוזיקה "עליזה". הסינגל היה ללהיט גדול ובכך קידם את סגנון הפיוז'ן היפ-האוס, והיווה תקדים ליצירת שילובים נוספים מסוג זה.

שנות התשעים הייתה תור הזהב של ההאוס, הדאנס, ושל הטכנו ובשנים אלה ההאוס היה בשיא הפופולריות שלו. בין הלהיטים הגדולים של התקופה:

  • Haddaway - What Is Love?
  • Snap! - Rhythm is a dancer
  • It's My Life - ד"ר אלבן
  • Show Me Love - ‏ .Robin S
  • Scatman's world - סקטמן ג'ון
  • Ace Of Base - All That She Wants
  • La Bouche - By My Lover
  • Unlimited - No limit
  • Culture Beat - Mr. Vain
  • Eiffel 65 - Blue
  • Gala - Free From Desire
  • Corona - The Rhythm Of The Night
  • Mr. President - Coco Jambo
  • Aqua - Barbie Girl
  • Los Del Rio - מאקארנה
  • Rednex - Cotton Eye Joe
  • Alice - Better Off Alone

בסוף שנות התשעים חלה עליה מטאורית בפופולריות ההאוס באירופה, בעיקר סביב היורופופ ותרבות המועדונים של איביזה. בנוסף בתקופה זו קמו להקות מהפכניות כגון Daft Punk, שהוציאה את הדיסק Homework ובכך יצרה את סגנון ההאוס הצרפתי המאופיין בלופים פאנקיים, ושינתה את סצנת ההאוס. להקה חשובה נוספת שקמה בסוף שנות התשעים היא Basement Jaxx שיצרה האוס בסגנון ייחודי, ואקלקטי במיוחד.

ההאוס היה מאז ומעולם פופולרי בעיקר באירופה, עם הבלחות קצרות למצעדים של ארצות הברית כמו "Rhythm is a dancer" כמו גם להיטים שונים של מדונה, שאימצה לעצמה את ההאוס באחד מגלגוליה הרבים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא האוס בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0