דאל באט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דאל באט

דאל באט (הינדית: दालभात; אורדו: دال بھات; בנגלית: ডাল ভাত; גוג'ראטית: દાળ ભાત; מראטהית: डाळ भात; אסאמית: দাইল ভাত dail bhat / ডালি ভাত dali bhat) היא ארוחה מסורתית מתת היבשת ההודית, הפופולרית באזורים רבים של נפאל, הודו ופקיסטן, בנגלדש. היא מורכבת מאורז מאודה ותבשיל עדשים מבושלות, או תבשיל קטניות אחר ששמו דאל. זהו מזון בסיסי במדינות אלו. בטט או צ'וואל פירושו "אורז מבושל" במספר שפות הודו-אריות .

באזורים הגבוהים יותר בנפאל (מעל 2,000 מטרים מעל גובה פני הים), האורז אינו גדל היטב, ניתן להחליפו בדגנים אחרים כגון תירס, כוסמת, שעורה או דוחן, בתבשיל הנקרא דהינדו (dhindo, אנ') או אתו בנפאל. בנפאל לפעמים גם מוסיפים לבאט רוטי.

ניתן לבשל דאל עם בצל, שום, ג'ינג'ר, צ'ילי, עגבניות או תמרהינדי, בנוסף לעדשים או שעועית. הדאל מכיל עשבי תיבול ותבלינים דוגמת כוסברה, גראם מסאלה, כמון וכורכום. המתכונים משתנים לפי עונה, מיקום, קבוצה אתנית, ואף עשוי להשתנות בין משפחות.

דאל באט מוגש לעיתים קרובות עם טארקארי (Tarkari, אנ'), तरकारी בהינדית, তরকারি בבנגלית - שילוב של ירקות עונתיים. נקרא גם דאל באט טארקארי (दाल भात तरकारी) בנפאלית, וכן בבנגלית (ডাল ভাত তরকিরর). חלק קטן של מלפפון חמוץ (הנקרא achar או loncha ) נכלל לפעמים. בבנגל (מערב בנגל ובנגלדש) דאל באט עשוי להתלוות ל-machh bhaja (মাছ ভাজা - דג מטוגן).

ראו גם

הפניות

  • "Dal Bhat". 25 באפריל 2012. {{cite web}}: (עזרה)

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0