דול מצוי

מתוך המכלול
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
דול
Cuon.alpinus-cut.jpg
מיון מדעי
ממלכה בעלי חיים
מערכה מיתרניים
מחלקה יונקים
סדרה טורפים
משפחה כלביים
סוג דול
מין דול מצוי
שם מדעי
Cuon alpinus
תחום תפוצה
Cuon-alpinus-map.png

דול מצוי (שם מדעי: Cuon alpinus) הוא מין יחיד בסוג דול שבמשפחת הכלביים.

פירוש שמו המדעי "כלב הרים" - פירוש Cuon הוא כלב ביוונית, ו-alpine הוא הר בלטינית. הדול שוכן ביערות מלזיה והודו וצד בלהקות. זנבו עבות ואורך גופו כ-90 ס"מ. צבעו אדמדם. ניתן להגיד שהוא "הזאב" או "הצבוע" של הודו. שמו השני ניתן לו בגלל נטייתו לשרוק.

הדול הוכרז כמין בסכנת הכחדה על ידי איגוד השימור הבינלאומי בעיקר עקב איבוד אזורי גידול טבעיים מתמשך, מיצוי אזורי הטרף שלו, תחרותיות עם חיות אחרות, רדיפה ומחלות מכלבים מקומיים.

הדול פעיל בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות ובערב, ולעיתים בלילה. אורך חייו של הדול עד 16 שנה בשבי, ואילו בטבע הוא חי בדרך כלל 10 שנים. לו 39 זוגות כרומוזומים.

אורך גופו וראשו 83 – 133 ס"מ, אף שבדרך כלל מגיע האורך ל-100 ס"מ. לאוכלוסיות צפוניות האורך גדול בכ-20%. אורך זנבו 28 - 50 ס"מ, גובהו עד למכתפיו 42 – 55 ס"מ. משקלן של הנקבות 10 - 16 ק"ג ואילו משקלם של הזכרים 14 - 20 ק"ג בממוצע.

תת מינים

לדול שבעה תת-מינים. שניים מהם מסווגים כתחת סכנת הכחדה על ידי איגוד השימור העולמי, כלומר הם ניצבים בפני סכנת הכחדה חמורה. שניים נוספים מצויים על גבול הכחדה.

  • Cuon alpinus javanicus, מצוי ביאווה, לו פרווה קצרה בצבע אדום בהיר, אם כי יש שוני בין פרטים מאזורים שונים.
  • Cuon alpinus sumatrensis, מצוי בסומטרה, לו פרווה קצרה בצבע אדום בהיר ושיער כהה בפניו.
  • Cuon alpinus infuscus, מצוי בדרום מיאנמר, מלזיה, תאילנד, וייטנאם, פרוותו חומה כהה ולו מאפייני גולגולת שונים.
  • Cuon alpinus adjustus, מצוי בצפון מיאנמר ובהודו-סין, פרוותו חומה אדמדמה.
  • Cuon alpinus dukhunensis, מצוי מדרום לנהר הגנגס בהודו, לו פרווה אדומה ועל כפות רגליו שיער קצר.
  • Cuon alpinus primaevus, מצוי באזורי ההימלאיה של נפאל, סיקים, ובהוטן, פרוותו אדומה וכהה יותר משל תת-המין dukhunensis, ולו שיער ארוך בכפות רגליו.
  • Cuon alpinus hesperius, מצוי במזרח טורקסטן, דרום סיביר ומערב סין, לו פרווה ארוכה בצבע צהוב בהיר ובחלקו התחתון צבעה לבן.
  • Cuon alpinus laniger, מצוי בקשמיר ודרום טיבט, פרוותו חומה-צהובה.
  • Cuon alpinus fumosus, מצוי במערב סצ'ואן, סין ומונגוליה, פרוותו אדומה צהבהבה הצבע בגבו כהה ובצווארו אפור.
  • Cuon alpinus lepturus, מצוי מדרום לנהר היאנגטסה בסין, לו פרווה אדומה.
  • Cuon alpinus alpinus, מצוי ברוסיה המזרחית (מזרחה מהסייאנים המזרחיים), לו פרווה עבה בצבע אדום-חום, צווארו אפרפר וחרטומו חום-צהוב.

תפוצת הדול הייתה נרחבת בכל רחבי יבשת אסיה, אולם כיום תפוצתו מקוטעת. במחקר[1] שנעשה באוכלוסיות הקיימות, נמצא כי למין שתי קבוצות פילו-גאוגרפיות: 1. מדרום, מרכז וצפון הודו (דרום מהגנגס) עד מיאנמר. 2. הודו (מצפון לגנגס, צפון מזרח הודו, מיאנמר, תאילנד וחצי האי המלאי.

גלריה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. Iyengar A, Babu N, Hedges S, Venkataraman A, Maclean N and Morin PA (2005) Phylogeography, genetic structure and diversity in the dhole (Cuon alpinus). Molecular Ecology 14, 2281-2297 .


סמל המכלול גמרא 2.PNG
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רישיון cc-by-sa 3.0