תולדות המוזיקה
![]() |
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. | ||
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם. |
אבי המנגנים על כינור ועל עוגב היה אדם בשם יובל, כפי שנאמר בבראשית ד כא: ״ושם אחיו יובל, הוא היה אבי כל תפש כנור ועוגב.״ אם כי לא ברור מן הפסוק אם הוא היה בונה הכינורות הראשון או רק שכלל את השימוש בכלי שכבר היה מוכר. כמו שגליליאו לא המציא את הטלסקופ אלא רק שכלל אותו ואת השימוש בו. תולדות המוזיקה וההיסטוריה שלה היא דלה מאד עקב בעיה בהנצחתה, עד לקראת סוף ימי הביניים אז הומצא שיטת התיווי ע"י המוזיקולוג גווידו ד'ארצו ולכן כמעט כל ההיסטוריה של המוזיקה מתחילה מתקופה זו. אמנם עדויות לכלי נשיפה עתיקים מאד נמצאו גם כן. בכל אופן, מוזיקה הייתה קיימת כמעט מברית העולם.
תוכן עניינים
מוזיקה עתיקה
השלב הבא בהתפתחות המוזיקה הוא זה שבו היה קיים כבר כתב, ומצוין כ"מוזיקה עתיקה". ה"שיר" הכי עתיק בעולם הוא לטענת אן דראפקורן-קילמר שחקרה את הנושא, נכתב בכתב יתדות ומקורו באור לפני כ-4,000 שנים. דראפקורן-קילמר מצאה מקצב משולש (שנמצא גם בשירה מצרית עתיקה) שנכתב בסולם דיאטוני. יש מספר עדויות מן העת העתיקה המצביעות על שימוש בכלי נגינה שונים - ציורים על כדים ותיאורים כתובים של מוזיקה מצביעים על שימוש בכלי נגינה כמו צינורות כפולים, שהם כמו חמת חלילים פרימיטיבית, ועל פוליפוניה. תיאורים של התפתחויות דומות מופיעים גם בתרבות עמק האינדוס וגם בכתבי אריסטו.
מוזיקה מערבית (קלאסית)
ערך מורחב – מוזיקה קלאסית
ההיסטוריה המתועדת של המוזיקה המערבית מתחילה במאה ה-8. יצירות מוזיקליות מועברות ומובנות באופן הטוב ביותר כאשר הן נמצאות בקונטקסט המתאים ובמקום המתאים להן בהיסטוריה של המוזיקה. החלוקה לתקופות נעשית כך:
- מוזיקת ימי הביניים - באופן כללי מוזיקה שהולחנה לפני שנת 1450, הסגנון הבולט ביותר בתקופה זו הוא המזמור הגרגוריאני.
- מוזיקת רנסאנס - 1450-1600, מוזיקת הרנסאנס מאופיינת בשימוש ביותר כלים ובקווים מלודיים מרובים יותר.
- מוזיקת בארוק - 1600-1750, בתקופת הבארוק המוזיקה הייתה מאופיינת בשימוש בקונטרפונקט, כמו כן גדל השימוש בכלי מקלדת ובתזמורות.
- מוזיקה בתקופה הקלאסית - 1750-1820, תקופה קצרה אך חשובה ודומיננטית.
- מוזיקה רומנטית - 1820-1920.
- מוזיקה בתקופה המודרנית - מונח המשמש לתיאור של מוזיקה פוסט-רומנטית שהולחנה ומולחנת עד היום ומוזיקה עכשווית - מוזיקה קלאסית שהולחנה מסוף המאה ה-20 ועד ימינו.
השנים שמצוינות למעלה הן כלליות ואינן מדויקות משתי סיבות: הראשונה, חלק מן הסגנונות היו פעילים במקביל. השנייה, קשה לקבוע מתי דועך לחלוטין סגנון אחד ונעשה פופולרי סגנון אחר.
מוזיקה מערבית (ג'אז וקלה)
קשה לסווג את המוזיקה המערבית הקלה, המבוססת על ג'אז ובלוז כמוזיקה מערבית טהורה. יש שיאמרו שלמעשה שורשיה של המוזיקה הקלה הם בבלוז ובג'אז - ואין ספק שהשורשים של אלו הם במוזיקה האפריקאית. בכל אופן, גם את תולדות המוזיקה הקלה והג'אז אפשר לחלק לתקופות (הרשימה על פי סדר כרונולוגי):
- ג'אז ובלוז: שורשי הבלוז, בלוז, דיקסילנד, סווינג, בופ, פיוז'ן.
- מוזיקה שחורה
- רוק: רוקנרול, רוק פסיכדלי, רוק מתקדם, רוק כבד (הבי מטאל, הארד רוק), פאנק רוק, מטאל, גראנג', נו-מטאל.
- מוזיקה אלקטרונית
- מוזיקה פופולרית
- מוזיקה לטינית
ראו גם
לקריאה נוספת
- מוזיקה בכל הזמנים, ג'יימס גולוויי וויליאם מאן, תרגמה מאנגלית: צילה אלעזר, תל אביב: ספרית מעריב, 1985
- נפתלי וגנר, מוזיקה אז ועכשיו, הוצאת מפה, 2004
קישורים חיצוניים
הערות שוליים