התפראות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:עריכה

פרמטרי חובה [ נושא ] חסרים

Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: עברית בעייתית.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: עברית בעייתית.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
זוג מוסטנגים מתפראים באורגון. סוס המוסטנג הגיע עם המתיישבים האירופיים והתבסס בטבע בצפון אמריקה באופן נרחב.

התפראותאנגלית: Feral) היא המונח לבעלי חיים מבויתים או צמחים חקלאיים אשר חיים בחופשיות ללא שליטה ופיקוח אנושי בטבע ומנהלים אורח חיים שלעיתים אינו נבדל מזה של חיית בר. בדומה למין פולש, הכנסת בעלי חיים או צמחים מתפראים לאזורים חדשים עלולה לשבש מערכות אקולוגיות, ובמקרים מסוימים תרמה להכחדת מינים מקומיים.

הבדל גדול בין מינים פולשים למינים מתפראים הוא שמיני חיות בית שהתפראו עלול לפגוע גם במערכת בה המין הפראי חי בטבע, כתוצאה משינויים גנטיים והתנהגותיים הפוגעים בהסתגלות בעל החיים לסביבה הטבעית.

בעלי חיים

בעל חיים מתפרא הוא בעל חיים מבוית או מורגל לשבי שנמלט וחי פחות או יותר כחיית בר או צאצא של בעלי חיים כאלו.[1] הגדרות אחרות[2] כוללות בעלי חיים שהשתנו מחיות מבויתות לחיות פראיות, טבעיות או לא מאולפות. כמה דוגמאות נפוצות לבעלי חיים עם אוכלוסיות פראיות הם חתולים, כלבים, סוסים, גמלים, עזים וחזירים. זואולוגים בדרך כלל לא כוללים בקטגוריה זו מינים שהיו חיות בר לפני שנמלטו: אריות שנמלטו מגן החיות או עיטמים שהוכנסו לאחרונה לבריטניה לא נחשבים כמתפראים.[3]

צמחים

חוחן ממין Onopordum acanthium. זהו עשב שוטה מתפשט רעיל היכול לפגוע בבהמות האוכלות אותו.

צמחים מבויתים החוזרים לטבע מסווגים לרוב כפולשים, הציגו, התאזרחו או לפעמים כגידולים פראיים. המאפיינים האקולוגיים בצמחים התפראים דומים מאוד לאלה של בעלי חיים. אוכלוסיות מתפראות של צמחי יבול, יחד עם הכלאות בין צמחי יבול לקרובי משפחתיהם בבר, יוצרות סיכון שעשוי להעביר לעשבים שוטים מאפיינים מהונדסים גנטית כמו עמידות בפני חומרי הדברה.[4]

תכונות של מינים מתפראים

בעלי חיים מבויתים מסוימים מתפראים בקלות ובהצלחה, בעוד שאחרים נוטים פחות לשוטט ולרוב לא שורדים ברשות עצמם. מינים מסוימים יתנתקו בקלות מבני אדם וישרדו לבדם, אך לא ירחיקו לכת או יתפשטו בקלות. אחרים בורחים ומחפשים טריטוריה חדשה ופולשים למערכת האקולוגית באופן פעיל. כך או כך, הקריטריון האולטימטיבי להצלחה הוא אריכות ימים. יכולתם להתבסס ולהתרבות בצורה עקבית בבית הגידול החדשה תלויה בהתמדתם. אורך הזמן או האינטנסיביות של ביות המין, לא נמצאו כמשפיעים על פוטנציאל ההתפראות שלו.

מינים מתפראים של בעלי חיים

כלבים משוטטים בבוקרשט
יונת הבית: בעלי חיים מתפראים אשר בכל זאת חיים בסמיכות לבני אדם
Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – חתול הבית כטורף

החתול חוזר בקלות למצב פראי אם הוא לא הורגל לבני אדם בצעירותו. חתולים אלו, במיוחד אם הם מתרבים ללא הפרעה, נחשבים לעיתים קרובות למזיקים באזורים כפריים ועירוניים כאחד, ומיוחסת להם השמדת אוכלוסיית העופות, זוחלים ויונקים באזורים רבים. מאחר שחתולים משוטטים מתרבים במהירות, קשה לשלוט על אוכלוסיותיהם. מקלטים לבעלי חיים מנסים לאמץ חתולי רחוב, בעיקר גורים, אך לעיתים קרובות הם מוצפים במספרים עצומים ונאלצים להמית חתולים. באזורים טבעיים ברחבי העולם מומתים חתולים משוטטים בירי, אך בארץ הדבר אסור על פי חוק מתוקף תקנות משרד החקלאות. לאחרונה, לכידת חתולים לצורך עיקור ולאחריה שחרור החתולים חזרה למקום בו נמצאו היא השיטה היחידה בה מתמודדות הרשויות בישראל עם התופעה, באופן חלקי מאוד.

גם הגמל החד-דבשתי, אשר בויות כבר לפני למעלה מ-3,000 שנה, מתפרא בקלות. אוכלוסייה לא מבוטלת של גמלים פראיים, צאצאים של גמלים חד-דבשתיים (ובכמות מעטה יותר גם גמלי דבשתיים) שנמלטו במאה ה-19 ובתחילת המאה העשרים, משגשגת כיום בפנים היבשת אוסטרליה (אנ'). גם בנגב ניתן למצוא גמלים משוטטים רבים.

תאואי מים מתפראים נפוצים מאוד בצפון אוסטרליה. ממשלת אוסטרליה מעודדת ציד תאו מים פראיים בגלל מספרם הגדול. אוכלוסיית תאו המים הקיימת בשמורת החולה גם הם צאצאי פרטים מבויתים. באוסטרליה התפראו גם ארנבונים רבים אשר גרמו לבצורות קשות באזורים מסוימים וכן חזירים פראיים.

יונת הבית, הנפוצה בכל רחבי העולם, מקורה לרוב ביונים שגודלו לצורכי בשר, דואר או פנאי.

השפעות ההתפראות

השפעה אקולוגית

אוכלוסייה פראית יכולה להשפיע משמעותית על מערכת אקולוגית על ידי טריפת צמחים או בעלי חיים פגיעים, או על ידי תחרות עם מינים מקומיים. צמחים ובעלי חיים פראיים מהווים נתח משמעותי מתוך כלל המינים הפולשים, ויכולים להוות איום על מינים בסכנת הכחדה. עם זאת, ישנן השערות שהם עשויים גם להחליף מינים שאבדו ממערכת אקולוגית עם הגעתם הראשונית של האדם לאזור, או להגדיל את המגוון הביולוגי של אזור בעל שינויים אנושיים על ידי היכולת לשרוד בו בדרכים שמינים מקומיים אינם יכולים.

זיהום גנטי

בעלי חיים ממקור מבוית לפעמים יכולים להעמיד צאצאים פוריים עם חיות בר, מה שמוביל לזיהום גנטי (לא מונח ברור בפני עצמו) במאגר הגנים הטבעי באוכלוסיית ומאיימים פעמים רבות על מינים נדירים עם הכחדתם. המקרים כוללים את הברכייה, חזיר הבר, יונת הסלע דוגמאות נוספות לזיהום גנטי הן חדירה של גנטיקה של כלבי בית לאוכלוסיות זאבים, ומחקרים בסקוטלנד אשר הצביעו על תופעה דומה של תערובת גנטית של חתולי בית משוטטים וחתולי בר.[5]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא התפראות בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Merriam-Webster On-line Dictionary". נבדק ב-23 באוקטובר 2013. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "Mother Nature Network". נבדק ב-23 באוקטובר 2013. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Lever, Christopher (1996). "Naturalized birds: feral, exotic, introduced or alien?". British Birds. 89 (8): 367–368.
  4. ^ Food Safety at FAO: Working Definitions (PDF)
  5. ^ Daniels, Mike J.; Laurie Corbett (2003). "Redefining introgressed protected mammals: when is a wildcat a wild cat and a dingo a wild dog?". Wildlife Research. CSIRO Publishing. 30 (3): 213. doi:10.1071/wr02045.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0