זואי קרבונופסינה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
זואי קרבונופסינה
Ζωή Καρβωνοψίνα
זואי קרבונופסינה ובנה הקיסר קונסטנטינוס השביעי על מטבע מתקופת עוצרותה
זואי קרבונופסינה ובנה הקיסר קונסטנטינוס השביעי על מטבע מתקופת עוצרותה
מדינה האימפריה הביזנטית
בן זוג הקיסר ליאו הששי
שושלת מקדונית
צאצאים קונסטנטינוס השביעי
אשת הקיסר
9 בינואר 90611 במאי 912
(6 שנים ו־17 שבועות)
עוצרת
914919
(כ־5 שנים)

זואי קרבונופסינהיוונית: Ζωή Καρβωνοψίνα, שפירושו "בעלת העיניים השחורות כפחם") הייתה אשת הקיסר ועוצרת ביזנטית. אשתו הרביעית של הקיסר ליאו השישי ואמו של הקיסר קונסטנטינוס השביעי פורפירוגנטוס, ששימשה כעוצרת במקום בנה מ-914 עד 919.

ביוגרפיה

אין מידע על חייה של קרבונופסינה לפני שנת 905 ואחרי 919.

זואי קרבונופסינה הייתה אחיינית של האדמירל הימריאוס(אנ') והייתה לה קרבה להיסטוריון תאופנס המוודה.לימים הקיסר קונסטנטינוס השביעי, בסוף שנת 905. ליאו הששי שהיה נואש לבן יורש נשא את קרבונופסינה לאשה ב-9 בינואר 906. הפטריארך של קונסטנטינופול, ניקולס מיסטיקוס(אנ'), התנגד לנישואין, שהיו בניגוד לכללי הכנסייה האורתודוקסית. הקיסר נאלץ להדיח אותו, ולמנות פטריארך אחר שאישר את הנישואין.

ליאו נפטר ב-912. במקומו הוכתר אחיו הצעיר אלכסנדר(אנ'). זה החזיר את ניקולס מיסטיקוס לתפקיד הפטריארך ואת קרבונופסינה סילק מהארמון.

כעבור שנה, ב-913, מת אלכסנדר, ובנה של קרבונופסינה הוכתר במקומו, והיא הוחזרה לארמון, אולם הפטריארך מיסטיקוס המשיך לרדוף אותה. הוא קיבל את אישור הסנאט והכנסייה להדחתה, ואילץ אותה לעבור למנזר, ושימש כעוצר לקיסר הצעיר, אך כעבור שנה, ב-914, הצליחה קרבונופסינה להדיח את מיסטיקוס, וחזרה לארמון כעוצרת, כאשר היא נהנית מתמיכת המנגנון האימפריאלי, ובפרט מגיבויו של המפקד הצבאי הבכיר, לאו פוקס(אנ').

במהלך שנות עוצרותה נחלו הצבאות הביזנטיים כישלונות צורבים כנגד הבולגרים בצפון והערבים במזרח. כתוצאה מכך התחזקו יריביה מבית וב-919 הודחו קרבונופסינה וגם תומכה העיקרי לאו פוקס. את השלטון תפס מפקד הצי, האדמירל רומנוס לקפנוס(אנ') שלימים גם הוכתר כקיסר. קרבונופסינה אולצה לחזור למנזר.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא זואי קרבונופסינה בוויקישיתוף

הערות שוליים



P history.png ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה ובנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0