יוסטיניאנוס הראשון, קיסר האימפריה הביזנטית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יוסטיניאנוס הראשון, קיסר האימפריה הביזנטית
לידה 11 במאי 483 (גיל: 1540)
יוסטיניאנוס הראשון על גבי פסיפס בבזיליקת סן ויטאלה ברוונה
פסל יוסטיניאנוס הראשון בסקופיה

פלוויוס פטרוס סאבטיוס איוסטיניאנוס, (ביוונית: Ιουστινιανός), הידוע יותר בתור יוסטיניאנוס הראשון (11 במאי 483 - 14 בנובמבר 565), היה קיסר האימפריה הביזנטית החל מה-1 באוגוסט 527 ועד מותו. הוא היה אחד השליטים החשובים של האימפריה הביזנטית וידוע בעיקר בזכות הקורפוס יוריס קיוויליס, רפורמה שערך בקוד החוקים הביזנטי ובזכות ההתפשטות הביזנטית שהגיעה לשיאה תחת שלטונו. הוא נמנה עם קדושי הכנסייה האורתודוקסית ויומו הוא 14 בנובמבר.

ביוגרפיה

יוסטיניאנוס נולד בכפר בשם טאורסינה (טאור) באיליריה לסבטיוס ולויגלטייה, שהייתה אחותו של המצביא הידוע בשם יוסטיניוס הראשון, אשר עלה משורות הצבא והצליח, ברבות השנים, להפוך לקיסר. דודו אימץ אותו ודאג לחינוכו. יוסטיניאנוס סיים את מסלול הלימודים הרגיל, שכלל בעיקר משפט ופילוסופיה לצד אימונים גופניים. הוא התקדם במהירות בסולם הדרגות. משתפס דודו את השלטון בשנת 518, נפתחו הזדמנויות רבות בפני הצעיר השאפתן. בשנת 521 התמנה יוסטיניאנוס למשרת הקונסול ולאחר מכן מונה למפקד הכוחות המזוינים של האימפריה במזרח. הוא שימש כעוצר בפועל זמן רב לפני שיוסטיניוס חלק עמו את השלטון באפריל 527.

משנפטר יוסטיניוס ארבעה חודשים מאוחר יותר, הפך יוסטיניאנוס לשליט יחיד על האימפריה רחבת הידיים. שלטונו הותיר את חותמו בתולדות העולם, ומהווה תקופה נפרדת בהיסטוריה של האימפריה הביזנטית והכנסייה האורתודוקסית. הוא היה הקיסר האחרון שניסה לשקם את האימפריה הרומית וזאת בעיקר ב-4 מישורים:

  1. כיבושים - הוא הצליח לכבוש בחזרה חלקים נרחבים מהאימפריה, אך עם מותו אבדו החזקותיו החדשות, בעיקר עקב הנטל הכלכלי שגרמו ההוצאות הצבאיות.
  2. חיזוק מעמדה של האורתודוקסיה הנוצרית באימפריה, תוך התערבות רבה בענייני הכנסייה וכפיית עמדותיו על הפטריארכים והאפיפיור, לעיתים בהצלחה ולעיתים בכישלון.
  3. יוסטיניאנוס הקדיש תשומת לב רבה למפעלי בנייה ורווחה כלכלית ברחבי האימפריה. בנה מצודות לאורך הגבול, מצודות שהכתיבו כיוון ארכיטקטוני חדש ומכונות "לימס ביזנטי", מאופיינות על ידי מצודה מרובעת עם מגדלים בצורת חצי-עיגול (להבדיל מהמגדל הרומי המרובע). יוסטיניאנוס פעל לחיזוק התשתיות בקונסטנטינופוליס (איסטנבול של היום) ופיתוחה, ובנה את בור המים הגדול ביותר בה, הירבאטאן
  4. הרפורמות שביצע בקוד החוקים הרומי נושאות את חותמו עד היום. הוא איחד חוקים כתובים עם מנהגים מקומיים לקודפיקציה של החוק הרומי, הכוללת את החוק הימי ולהבדיל משפת השלטון היה החוק כתוב בלטינית.

בשנת 523 נישא יוסטיניאנוס לתאודורה, שחקנית תיאטרון לשעבר. באותה תקופה שחקני תיאטרון היו נתונים ללעג בציבור ורבים מהם היו עוסקים בפריצות נחותה

טרם תקופתו של יוסטיניאנוס נחשבו נישואים בין מעמדות לדבר לא ראוי אולם היות שיוסטיניוס העביר חוק המאפשר לזוגות אוהבים ממעמדות שונים להינשא התאפשרו הנישואים. תאודורה הפכה לדמות מפתח בפוליטיקה הביזנטית והייתה בעלת השפעה רבה על הקיסר. יורשיו הרבו לחקות את דוגמתו ולא אחת נישאו לבנות זוג שלא ממעמד האצולה.

בתקופתו הופסק מינוי הקונסולים ועקב כך מניין השנים הוחלף למניין השנים מבריאת העולם.

כתביו של פרוקופיוס הם מקור המידע העיקרי על יוסטיניאנוס, אך גם כתביו של יוחנן מאפסוס תורמים פרטים חשובים. לשני ההיסטוריונים יחס שלילי כלפי יוסטיניאנוס ואשתו. לצד הספר העיקרי, כתב פרוקופיוס ספר נוסף, שנקרא "ההיסטוריה הסודית" ובו ריכז את הרכילויות וסיפורי השערוריות שהיו בחצרו של יוסטיניאנוס.

תאודורה נפטרה ב-548, אך יוסטיניאנוס האריך ימים ונפטר כ-17 שנה לאחר מכן, בשנת 565.

את תפקיד הקיסר ירש אחיינו, יוסטינוס השני.

לקריאה נוספת

  • ספרי החוקים של יוסטיניאנוס קיסר (Corpus Juris Civilis). כרך א': האינסטיטוציות (Institutiones). מתורגמות מרומאית לעברית בצירוף מבוא, הערות, טבלאות ומפתחות מאת ד"ר שמואל אייזנשטדט. ירושלים, המשפט, תרפ"ט.

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0