זרעי צ'יה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תמונה של זרעי צ'יה מקרוב.

זרעי צ'יה הם זרעים של מרווה היספאנית[1] או של צ'יה זהובה המשמשים למאכל.

תיאור

זרע צ'יה בגודל 2 מ"מ
זרעי צ'יה

בדרך כלל, זרעי צ'יה הם בצורת אליפסה קטנה פחוסה, בגודל ממוצע של 1.3-2.1 מילימטרים.[2] צבעם חום, אפור, שחור ולבן. הזרעים היגרוסקופיים, וסופגים נוזלים בהשרייתם עד פי 12 ממשקלם. הם מפתחים ציפוי רירי המעניק להם מרקם ג'ל.

תפוקת הזרעים משתנה בהתאם לזנים, אופן ותנאי גידולם והאזור הגיאוגרפי בו הם גדלים.

ערך תזונתי

זרעי צ'יה מיובשים מכילים 6% מים, 42% פחמימות (כולל כמות גבוהה של סיבים תזונתיים ), 16% חלבון ו-31% שומן. הזרעים עשירים בכמה מינרלים, כסידן, ברזל, מגנזיום, מנגן, זרחן ואבץ.

חומצות השומן של שמן הצ'יה הן בעיקר בלתי-רוויות, כאשר השומנים העיקריים בו הם חומצה לינולאית (17-26% מסך השומן) וחומצה אלפא-לינולנית (50-57%).[3][4]

היסטוריה

זרעי צ'יה שימשו כמזון עיקרי לתרבויות הנאוואטל. הקודקס "מנדוזה" מהמאה ה-16 מעיד על כך שזרעי הצ'יה עובדו על ידי האצטקים בתקופה הפרה-קולומביאנית. כרוניקנים ישועים מתייחסים לצ'יה כגידול השלישי בחשיבותו בתרבות האצטקית, אחרי תירס ושעועית בלבד, ולפני הירבוז.

הזרעים היו ניתנים על ידי העם לשליטים כמנחה שנתית ברבות ממדינות המחוז האצטקי[5], וכן כמנחות לכוהני הדת האצטקים.

כיום, צ'יה מעובדת בקנה מידה קטן בארץ מוצאה במרכז מקסיקו וגואטמלה, ובאופן מסחרי בארגנטינה, בוליביה, אקוודור, גואטמלה ומקסיקו, והחל מהמאה ה-21 גם בניקרגואה ואוסטרליה[6]. ומשמשת להכנת משקאות ומזון.[7][8].

בקנטקי פותחו זני צ'יה חדשים המוגנים בפטנט, המיועדים לגידול בחלקיה הצפוניים של ארצות הברית.[9]

כמזון

משקה מקסיקני עשוי מזרעי צ'יה

ניתן להפוך את זרעי הצ'יה לחומר דמוי ג'לטין, לצרוך אותם גולמיים או להוסיפם למזונות אחרים כלחם, יוגורט, שייקים, דגני בוקר, חטיפי אנרגיה, גרנולה וטורטיות.[10][11]

ניתן להשתמש בג'ל מזרעים טחונים בעוגות כתחליף לביצים באפייה טבעונית וללא אלרגנים.[12]

בשונה מזרעי פשתן, אין צורך לטחון זרעי צ'יה שלמים מכיוון שקליפת הזרעים עדינה ומתעכלת בקלות, מה שעשוי לשפר את הזמינות הביולוגית התזונתית.[13]

שימוש כמזון אירופאי

צ'יה נחשבת למזון חדש באירופה מכיוון שאין לה "היסטוריה משמעותית של צריכה באיחוד האירופי לפני 15 במאי 1997", על פי הוועדה המייעצת למזונות חדשים.[14] לפי כלל זה, זרעי צ'יה עשויים להיות 5% מסך החומר במוצרי לחם. זרעי צ'יה ארוזים מראש יישאו סימון נוסף כדי ליידע את הצרכן כי הצריכה היומית היא לא יותר מ-15 גרם ליום ושמן צ'יה טהור רק 2 גרם ליום.[14]

זרעי צ'יה הנמכרים באיחוד האירופי מיובאים בעיקר ממדינות דרום אמריקה ומרכז אמריקה, ודורשים בדיקות לגבי רמות חומרי הדברה, מזהמים וקריטריונים מיקרוביולוגיים.[15]

מחקר בריאותי ראשוני

המחקר המקדים נותר לא חד-משמעי.[16] בסקר שיטתי משנת 2015, רוב המחקרים לא הראו השפעה של צריכת זרעי צ'יה על מחלות קרדיווסקולריות בבני אדם.[17]

אינטראקציות בין תרופות

עד כה אין ראיות המצביעות על כך שלצריכת זרעי צ'יה יש השפעות שליליות על תרופות מרשם או אינטראקציה עם תרופות מרשם.[16]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא זרעי צ'יה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Salvia hispanica". Germplasm Resources Information Network (GRIN). Agricultural Research Service (ARS), United States Department of Agriculture (USDA). Retrieved 21 March 2012.
  2. ^ Ixtaina, Vanesa Y.; Nolasco, Susana M.; Tomás, Mabel C. (בנובמבר 2008). "Physical properties of chia (Salvia hispanica L.) seeds". Industrial Crops and Products. 28 (3): 286–293. doi:10.1016/j.indcrop.2008.03.009. ISSN 0926-6690. {{cite journal}}: (עזרה)
  3. ^ (h), Ricardo Ayerza (1 בספטמבר 1995). "Oil content and fatty acid composition of chia (Salvia hispanica L.) from five northwestern locations in Argentina". Journal of the American Oil Chemists' Society (באנגלית). 72 (9): 1079–1081. doi:10.1007/BF02660727. ISSN 0003-021X. {{cite journal}}: (עזרה)
  4. ^ USDA SR-21 Nutrient Data (2010). "Nutrition facts for dried chia seeds, one ounce". Conde Nast, Nutrition Data.
  5. ^ Cahill, Joseph P. (2003). "Ethnobotany of Chia, Salvia hispanica L. (Lamiaceae)". Economic Botany. 57 (4): 604–618. doi:10.1663/0013-0001(2003)057[0604:EOCSHL]2.0.CO;2.
  6. ^ Dunn C (25 במאי 2015). "Is chia the next quinoa?". The Sydney Morning Herald. נבדק ב-13 בפברואר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ Kintzios, Spiridon E. (2000). Sage: The Genus Salvia. CRC Press. p. 17. ISBN 978-90-5823-005-8.
  8. ^ Stephanie Strom (23 בנובמבר 2012). "30 Years After Chia Pets, Seeds Hit Food Aisles". The New York Times. נבדק ב-26 בנובמבר 2012. Whole and ground chia seeds are being added to fruit drinks, snack foods and cereals and sold on their own to be baked into cookies and sprinkled on yogurt. ... {{cite news}}: (עזרה)
  9. ^ Cheryl Kaiser, Matt Ernst (בפברואר 2016). "Chia" (PDF). University of Kentucky, College of Agriculture, Food and Environment, Center for Crop Diversification Crop Profile. נבדק ב-13 בפברואר 2016. {{cite web}}: (עזרה)תחזוקה - ציטוט: שימוש בפרמטר authors (link)
  10. ^ "Chewing Chia Packs A Super Punch". NPR. נבדק ב-18 באוקטובר 2012. {{cite web}}: (עזרה)
  11. ^ Costantini, Lara; Lea Lukšič; Romina Molinari; Ivan Kreft; Giovanni Bonafaccia; Laura Manzi; Nicolò Merendino (2014). "Development of gluten-free bread using tartary buckwheat and chia flour rich in flavonoids and omega-3 fatty acids as ingredients". Food Chemistry. 165: 232–240. doi:10.1016/j.foodchem.2014.05.095. ISSN 0308-8146. PMID 25038671.
  12. ^ Borneo R, Aguirre A, León AE (2010). "Chia (Salvia hispanica L) gel can be used as egg or oil replacer in cake formulations". J Am Diet Assoc. 110 (6): 946–9. doi:10.1016/j.jada.2010.03.011. PMID 20497788.{{cite journal}}: תחזוקה - ציטוט: multiple names: authors list (link)
  13. ^ "Chia Seeds". The Nutrition Source (באנגלית אמריקאית). Harvard T.H. Chan School of Public Health. 19 במרץ 2018. נבדק ב-10 בנובמבר 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  14. ^ 14.0 14.1 "Commission Implementing Regulation (EU) 2017/2470 of 20 December 2017 establishing the Union list of novel foods in accordance with Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council on Novel Foods". Eur-Lex. 20 בדצמבר 2017. נבדק ב-16 באוגוסט 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  15. ^ "Entering the European market for chia seeds". Centre for the Promotion of Imports, Ministry of Foreign Affairs, The Netherlands. 18 בינואר 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  16. ^ 16.0 16.1 Ulbricht C, et al. (2009). "Chia (Salvia hispanica): a systematic review by the natural standard research collaboration". Rev Recent Clin Trials. 4 (3): 168–74. doi:10.2174/157488709789957709. PMID 20028328.
  17. ^ de Souza Ferreira C, et al. (2015). "Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review". Nutr Hosp. 32 (5): 1909–18. doi:10.3305/nh.2015.32.5.9394. PMID 26545644.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0