טוקן שחור-מקור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןטוקן שחור-מקור
המין Pteroglossus azara
תת-המין R. v. vitellinus (תת-המין השלט)

בפארק העופות של מטסוי, יפן

מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: נקראים
משפחה: טוקניים
סוג: טוקן
מין: טוקן כחול-פנים
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Ramphastos vitellinus
מרטין ליכטנשטיין, 1823
תחום תפוצה
מפת תפוצה
טוקן שחור-מקור מתת-המין השלט בגן חיות בדרום אפריקה

טוקן שחור-מקור (שם מדעי: Ramphastos vitellinus) הוא מין של טוקן, שמצוי בטרינידד והאזור הטרופי של אמריקה הדרומית, דרומה עד לדרום ברזיל ומרכז בוליביה.

תת-מינים וטקסונומיה

ישנם ארבעה תת-מינים, שאמנם נחשבו בעבר כמינים נפרדים, אך הם מתרבים בחופשיות אם מפגישים ביניהם. אלה הם תת-המין השלט (R. vitellinus vitellinus), טוקן לבן-גרון (R. vitellinus culminatus), טוקן זהוב-גרון (R. vitellinus citreolaemus) וטוקן אריאל (R. vitellinus ariel). למרות זאת, תת-המין R. v. ariel קרוב יותר ל-R. v. culminatus מאשר לתת-המין השלט, ושניהם כבר נחשבים כמין בהתהוות. ישנה אוכלוסייה בצפון ברזיל שהפרטים בה אמנם דומים ל-R. v. ariel, אך מחקר גנטי העלה שאוכלוסייה זו הופרדה משאר אוכלוסיית תת-המין במשך זמן רב, ועשויה להיות מין נפרד.

תיאור

בדומה לשאר מיני הטוקניים, גופו של הטוקן שחור-המקור צבעוני ומקורו גדול. אורך הטוקן כ-48 ס"מ בממוצע, בעוד אורך המקור כ-14 ס"מ. משקלו של פרט בוגר נע בין 285 ל-555 גרם[1], בעוד הנקבה קטנה מעט מהזכר. שמו האנגלי של הטוקן (מחורץ-מקור) הוא על שם שני החריצים בצדו העליון של המקור.

  • תת-המין השלט (R. vitellinus vitellinus) - הגב, הבטן, הזנב ורוב המקור שחורים. חלק מנוצות הזנב אדומות. העור מסביב לעין ובסיס המקור כחולים, הגרון לבן, רוב החלק המרכזי של הבטן צהוב-כתמתם שדוהה ללבן. בין הבטן התיכונה לבטן התחתונה, השחורה, חוצצת רצועה אדומה. הקשתית חומה כהה. תת-מין זה מצוי בחלק הצפון-המזרחי של תפוצת המין.
  • טוקן לבן-גרון (R. vitellinus culminatus) - מזכיר את תת-המין השלט, אך שונה ממנו במראהו בכמה פרטים: בסיס המקור העליון צהוב, ובסיס המקור התחתון כחול. קצהו העליון של המקור צהוב כולו; נוצות הכיסוי של הזנב צהובות-כתומות, הבטן לבנה (לעיתים יש בה חלקים בעלי גוון צהבהב). הפס האדום בולט פחות מאשר אצל תת-המין השלט. תת-מין זה מצוי במזרח ובמרכז-דרום תפוצתו של המין.
  • טוקן אריאל (R. vitellinus ariel) - מזכיר את תת-המין השלט, אך בסיס מקורו צהוב, העור מסביב לעיניו הכחולות אדום. הגרון והבטן העליונה צהובים. תת-מין זה מצוי בדרום-מזרח יער האמזונס; ישנה אוכלוסייה שנויה במחלוקת מיונית של תת-מין זה בחופי מזרח ברזיל.
  • טוקן זהוב-גרון (R. vitellinus citreolaemus) - מזכיר במראהו את תת-המין טוקן לבן-גרון, אך צבע גרונו צהוב, האזור הסמוך ללסת העליונה של המקור ירוק, והאזור הסמוך למקור כתום-צהבהב. הקשתית כחולה בהירה. תת-מין זה מצוי בצפון קולומביה וצפון-מערב ונצואלה.

באזורים בהם תפוצת תת-המינים חופפת, בני-כלאיים, שגופם נראה דומה לכל אחד מתת-המינים המקוריים, נפוצים יחסית. חלק מאוכלוסיות הכלאיים האלה הוגדרו כתת-מינים.

בית גידול

בתי הגידול המועדפים על הטוקן הם יערות וחורשות. הטוקן מעדיף אזורים לחים, אבל מצוי גם באזורים יבשים יחסית (כמו למשל גדות נהר). הטוקן נפוץ בעיקר באזורי שפלה, אך עשוי לחיות בגובה של עד 1,700 מטרים מעל גובה פני הים.

התנהגות

מין זה הוא פעיל יום ואוכל פירות, אך הוא עשוי גם לאכול חרקים, לטאות קטנות, ביצים וצפרדעים. הקריאה היא קרקור, "קרי-אופ קרי-אופ קרי-אופ".

שני ההורים מסייעים בגידול הגוזלים. שתי ביצים לבנות מוטלות בחור בעץ. שני ההורים דוגרים על הביצים לסירוגין במשך 15–16 ימים. למרות זאת, לעיתים ההורים לא דוגרים על הביצים, והן עשויות להיות חשופות לשמש במשך שעות. הגוזלים עיוורים וערומים, ונשארים בקן לאחר הבקיעה; עיניהם נפתחות כ-3 שבועות אחריה. מקורם קצר, וברגליהם ישנם "פדים" מיוחדים שמגנים על רגליהם מרצפת הקן. הנוצות לא מתחילות לגדול עד שהגוזלים הגיעו לגיל כ-4 שבועות. בגיל כ-8 שבועות, הגוזלים נעשים עצמאיים; כ-40 עד 50 ימים לאחר מכן, הם עוזבים את הקן.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טוקן שחור-מקור בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0