יד חיים ויצמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הנשיא חיים ויצמן ברחובות
קברם של חיים וורה ויצמן

יד חיים ויצמן היא חברה לתועלת הציבור (חל"צ). יד חיים ויצמן מופקדת על גנזך ויצמן בו שמורים כל כתביו של ד"ר חיים ויצמן וכן עשרות אלפי מסמכים המתעדים את קשריו עם מדינאים ואנשי שם מכל העולם. בית ויצמן ואחוזת ויצמן, הכוללת קרוב ל-50 דונם של גנים המקיפים את הבית, את קבר בני הזוג ויצמן ואת כיכר הזיכרון בה מוצב פסלו של דני קרוון לזכר קרבנות השואה.

רקע היסטורי

יד חיים ויצמן הוקמה על ידי ממשלת ישראל וההנהלה הציונית כמוסד להנצחת זכרו ומורשתו של ד"ר חיים ויצמן, נשיא המדינה הראשון בתאריך: 15.6.1954. בשנת 1955 נרשמה יד חיים ויצמן כחברה מוגבלת בערבות שאין לה הון מניות.
במהלך העשורים הראשונים לקיומה התנהלה פעילות יד חיים ויצמן בחמישה מישורים:

  1. הפיכת בית ויצמן לאתר לאומי-מוזיאלי
  2. קיום עצרות ממלכתיות
  3. הקמת גנזך ויצמן
  4. פרסום כתביו של ד"ר חיים ויצמן
  5. תמיכה במחקר על תולדות הציונות

מייסדי יד חיים ויצמן

מאיר וייסגל כיהן כיו"ר יד חיים ויצמן עד מותו בשנת 1977. במשך שנים ארוכות הוא כיהן גם במקביל כיו"ר הוועד הפועל של מכון ויצמן למדע. יד חיים ויצמן שימשה באותה התקופה כזרוע כלכלית של מכון ויצמן למדע, בראש ובראשונה בזכות השילוב בין שמו וזכרו של ד"ר חיים ויצמן, שזכה להערצה רבה ברחבי העם היהודי, לבין יכולת גיוס הכספים של מאיר וייסגל. אחרי מותו של מאיר ויסגל התרכזה יד חיים ויצמן בתפקידיה כמוזיאון, ארכיון ומרכז מחקר, וחדלה לשמש כגוף כלכלי בשירותו של מכון ויצמן למדע.

יד חיים ויצמן מנוהלת על ידי מועצת מנהלים, אשר מכהנים בה אנשי ציבור ואקדמיה. הרכבה הנוכחי של המועצה כולל את ד"ר אורי כהן (אוניברסיטת תל אביב), פרופ' ישראל בר יוסף (מכון ויצמן), מר יחזקאל הרמלך ומר עדלי דולר (יו"ר). בתפקיד המנכ"ל מכהנת גב' נוית קופליס.

פעילות יד חיים ויצמן בימינו

א. פרויקט מיחשוב הגנזך: גנזך ויצמן מאכלס את כל כתביו של ד"ר חיים ויצמן שנכתבו בימי חייו, וכתבים הקשורים לנושא. הגנזך, מהמתקדמים בארץ, מכיל מאות אלפי מסמכים שנכתבו אל ומאת ד"ר חיים ויצמן. בסוף שנות התשעים החל פרויקט מיחשוב וקיטלוג הגנזך על מנת לקטלג ולתעד את כל אותם מאות אלפי מסמכים בעלי משמעות לסיפור טרום הקמת המדינה. בימינו נגיש החומר, תודות לשיטת הקיטלוג, לכל חוקר ומתעניין המבקש לגלות מידע על אותה תקופה.
ב. ארמון הנשיא - בית ויצמן: יד חיים ויצמן אחראית לשימור והפעלתו של בית ויצמן - מעונם הרשמי של ד"ר ורה וד"ר חיים ויצמן, נשיא המדינה הראשון ומייסד מכון ויצמן למדע. הבית עבר שימור בסוף שנות ה-90 ומשקף את מראה הבית כפי שהיה בימי חייהם של הזוג ויצמן. הבית פתוח לביקורים של הקהל הרחב. כמו כן מופעלות תוכניות הדרכה המיועדות לבית הספר היסודיים והתיכונים.
ג. אזכרה ממלכתית: מאז מותו של הד"ר חיים ויצמן ב-9 בנובמבר 1952 מתקיימת במתחם בית ויצמן אזכרה שנתית בתאריך העברי לפטירתו, כ"א בחשוון. לארגון האזכרה אחראי מרכז ההסברה במשרד ראש הממשלה. לאזכרה מוזמנים משפחת ויצמן המורחבת וכן אישי ציבור רבים.
ד. מחקר אקדמי: יד חיים ויצמן והמכון לחקר הציונות ע"ש חיים ויצמן באוניברסיטת תל אביב, חברו יחד להזמנת מחקרים על ידי כעשרים וחמישה חוקרים בכירים באוניברסיטאות השונות במדינה, לצורך כתיבת מאמרים על ד"ר חיים ויצמן בנושאי חתך שונים (שנהגו על ידי ועדה מייעצת בראשות פרופ' אניטה שפירא). הכוונה לפרסם את המאמרים בספר ולערוך כנס שיעסוק בד"ר חיים ויצמן במחקר ההיסטורי העכשווי. בנוסף, יד חיים ויצמן ממשיכה בפרויקט כתיבת הביוגרפיה של ד"ר חיים ויצמן בשיתוף עם פרופ' מוטי גולני מאוניברסיטת חיפה.

מקורות מימון

  1. שיקום ושיפוץ בית ויצמן לראשונה על מנת לפתחו כמוזיאון לקהל נתרם על ידי דיים ויויאן קלור דאפילד ע"ש אביה סר צ'ארלס קלור בשנת 1975.
  2. בשנת 1992 נחנכה גינה במתחם יד ויצמן ע"ש רות ולאונרד סיימון משיקגו.
  3. בשנת 1994 נחנך בניין גנזך ויצמן בתרומתה של הגב' אילה זקס אברמוב לזכר בעלה המנוח שמואל יעקב זקס מטורונטו.
  4. בשנת 1998 נחנכה גינת אולשטיין לזכר המו"ל הברלינאי לאופולד אולשטיין (1826-1899) ובניו. הגינה נוסדה על ידי קרן אקסל שפרינגר מעזבונם של אנה והיינץ אולשטיין.
  5. בשנת 1998 שוקם ושומר בית ויצמן בשיתוף קרן יד הנדיב ונפתח שוב לקהל הרחב ב-1999.
  6. בשנת 2000 נחנך אולם הקרנה ע"ש לואיס רסקין במבואת קבלת הקהל ביד חיים ויצמן.
  7. בשנת 2001 הוחלט לשקם את המכונית הנשיאותית מסוג לינקולן קוסמופוליטן, בתרומתם של חברת דלק מוטורס וחברת פורד העולמית. בשנת 2003 הוחזרה המכונית הנשיאותית ליד חיים ויצמן והוצגה בביתן מבוקר אקלימית, תרומתה של הגב' אילה זקס אברמוב.
  8. בשנת 2002 הוקמה גינת זיכרון לשואה ולגבורה על ידי מקסי ליברטי לכבוד סיימון וייל.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0