יענקל'ה הכונס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:סינגל

'סוג: בלדה' אינו ערך חוקי

יענקל'ה הכונס
סינגל בביצוע מוטי שטיינמץ
סוגה בלדה

יענקל'ה הכונס הוא שיר סיפורי[1] שנכתב על ידי חיים גרליץ לרגל סיום הש"ס במסגרת הדף היומי במחזור ה-13 שנערך על ידי אגודת ישראל בחורף ה'תש"פ. לשיר נערך סרטון והוא הוקרן במעמד סיום הש"ס בארנה בירושלים. השיר בוצע על ידי מוטי שטיינמץ.

עלילה

העלילה נפתחת בחודש ניסן תשי"ג זמן קצר לפני סיום הש"ס במחזור הרביעי[2] של הדף היומי, כאשר יהודי שבור שואל את המגיד שיעור האם הוא יכול לסיים את הש"ס, כשהמגיד שיעור שואל אותו מדוע לא, הוא מתחיל לספר את סיפור חייו.

הוא נולד בעיירה שאדיק (לודז', פולין) וכילד לא הצליח ללמוד גמרא, עד שאביו הבטיח לו מטבע זהב אם ילמד בעל פה דף שלם, וכשהוא הצליח במשימה, בדיוק התחילה מלחמת העולם השנייה, הוא נשלח למחנה בוכנוואלד שם הוא נפרד ממשפחתו ונשאר בודד בעולם, במחנה הוא חוזר ומשנן כל הזמן את הדף הראשון בפרק 'הכונס' וכולם במחנה קוראים לו 'יענקל'ה הכונס', הוא ניצל מהמלחמה ועלה לירושלים, הוא ניסה ללמוד דפים נוספים אך נתקל בקושי רב, לכן הוא המשיך לחזור על הדף היחיד שהוא ידע, כאשר התקרב סיום הש"ס במחזור הרביעי של הדף היומי (ניסן תשי"ג), הוא ניגש למגיד שיעור ושאל אותו האם ניתן לעשות סיום הש"ס על לימוד של דף אחד 2,700 פעמים (שווה בערך לכמות הדפים בש"ס[3]).

המגיד שיעור התרגש וביקש ממנו להתחלף ב'סיומים' כיון שמעלת הסיום של 'יענקל'ה הכונס' גדולה יותר, משום שבלימודו הוא מסיים את הגלות.

ביצוע

הסרטון הופק על ידי אפרים זילברברג, אפקט הפקות, עבור 'קרן התרבות דגל ירושלים' והועד להפצת הדף היומי. שירת הבלדה בוצעה על ידי הזמר מוטי שטיינמץ[4] בליווי מקהלת 'נרננה'. התסריט נכתב על ידי חיים גרליץ (בנו של הסופר מרדכי גרליץ), הבימוי והעריכה נעשו על ידי אלחנן נוסבוים ועל ההפקה המוזיקאלית היה אחראי מיכאל צי[5]. השחקנים בסרטון הם אסף פניאל, ברוך פייגין, מיכאל וייגל והילד שניאור וייגל. נגינת הכינור בפתיחת הסרטון היא של עקיבא וקס.

שותפים נוספים ליצירה הזו הם: לייבי שצ’רנסקי (הפקת ימי צילום), אוהד דומב (ניהול לוקיישנים), אודי דמארי (עיבוד), שמוליק ויינרייך (עיבוד 'כי קרוב'), דיויד טויב (עיבוד קולי), אבי לביא (קריינות).

מילות השיר רובן בעברית, חלקן נהגות בהגייה גליציאנית המשפיעה על משקל השיר והחריזה, תוך שילוב מילים וביטויים רבים ביידיש. בסיום הש"ס בארצות הברית נערך השיר מחדש כשכל מילות השיר ביידיש.

בשיר משולבים קטעי מלודיה של מלחינים שונים. הפתיח הוא השיר "על אלה אני בוכיה" של שלמה קרליבך. גוף השיר מושר בלחן של ליפא שמלצר. לסיום מושר שיר במשקל ובמנגינת "כי קרוב אליך הדבר מאד" של מרדכי בן דוד בלחן של יוסי גרין ובשילוב מילים מהשיר המקורי.

הסרטון נערך בחסות אושר עד, ונראים בו עובדי אחד הסניפים מפסיקים את עבודתם בשעה מסוימת כדי לשמוע שיעור בדף היומי ממגיד שיעור בבית הכנסת של החנות.

הקליפ הועלה ליוטיוב ונכון לאלול ה'תשפ"ג זכה ללמעלה מ-578 אלף צפיות.

בקיץ של אותה שנה, במסגרת מופעי 'קיץ חם' של רדיו קול חי, ביצע שטיינמץ את השיר בהופעה חיה[6].

קטעים בולטים בשיר

ומאז כל לילה, כשאני חוזר מהחיידר טאטע ומאמע
מחכים לי, מיט שבת'דיגע קליידר
לשמוע עוד כמה ווערטער גמרא גישמעאק
ואני חוזר כל יום עם צוויי שורות 'הכונס'
שמירה פחותה ושמירה מאונס
חולם על גאלדענע רענדליך, א גאנצע זאק
עד שלילה אחד לא אשכח
כבר ידעתי דף שלם טוב כל כך
עצמתי את העיניים והתחלתי להגיד בקול רם...

הכונס צאן לדיר ונעל בפניה כראוי...
ארבעה דברים שפטור בדיני אדם ואינו רשאי...[7]


ועכשיו אמור לי ר' חיים
האם אוכל בעוד יומיים
להשתתף בסיום, כאטשיק ועל אף
כי אלפים שבע מאות פעמים
אמרתי את הדף בתמים
למרות שלמעשה 'איז עס נאר איין דף'...


בוא ר' יענקל נכנס לבית מדרש פנימה
לעילוי נשמת השטעטעלע שאדיק, אבא ואמא
הושענא למען קדושים מושלכים באש הושענא
הדרן עלך והדרך עלן כל הש"ס כולו
כי עליך הורגנו כל היום, יהי רצון שיחשב כאילו
ובמקום רמי בר פפא נגיד מוישלה וחיימל ואברהמל וחנה...

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בדומה לבלדה ולרומנסה אך ללא כל המאפיינים שלהן.
  2. ^ בקליפ הארוע תוארך בטעות לסיום הש"ס השלישי.
  3. ^ בתלמוד בבלי ישנם 2,711 דפים
  4. ^ אשר מיוצג על ידי בנט הפקות
  5. ^ שלמה זינגר, מוטי שטיינמץ שר את סיפורו של 'יענקלה הכונס', ז' בטבת ה'תש"פ (4 בינואר 2020) באתר JDN
  6. ^ שלמה זינגר, ‏בנט הפקות מגישים: שנה לסיומי הש"ס. מוטי שטיינמץ בביצוע מצמרר ל'יענקל'ה הכונס', באתר JDN‏, י"ד בכסלו ה'תשפ"א (30 בנובמבר 2020).
  7. ^ תלמוד בבלי, מסכת בבא קמא, דף נ"ה עמוד ב'.