מוראביטון (התנועה האיסלאמית)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מוּרַאבִּיטוּןערבית المرابطون) ומוּרַאבִּיטַאתערבית المرابطات) הם שני ארגונים אסלאמיסטיים האחד של גברים (אָל-מוּראבּיטוּן) והשני של נשים (אָל-מוּראבּיטַאת), המגינים לטענתם על הר הבית והמבנים המוסלמים שעליו מפני לא מוסלמים, בעיקר יהודים.
מוראביט (ערבית) הוא מונח שמקורו בקוראן, המזמין את המאמינים לשמש כחיל חלוץ של נאמני האסלאם המגינים בגופם על מקומות קדושים מאימת הכופרים שמאיימים לבזותו[1]. הארגון מונה למעלה מ-1000 חברים וחברות[2]. פעילי שני הארגונים מתקבצים על הר הבית בכל יום ליד מסגד אל-אקצא. הם מתפללים, לומדים קוראן ותג'ויד (تجويد), שהיא אמנות הקריאה הנכונה בקוראן. כאשר נחשפת לדעתם נוכחות של קבוצות יהודיות בהר הבית או תפילת יהודית במקום, הם מסתופפים מסביב בקריאות "אל-אקצא בסכנה" ו"אללהו אכבר"[3].
ב-8 בספטמבר שנת 2015 הוכרזה על יד שר הפנים פעילותן של שתי עמותות אלו כבלתי חוקית[4].

רקע היסטורי

לאחר מלחמת ששת הימים גובש הסכם בין ממשלת ישראל לממשלת ירדן על סטטוס קוו בניהול מתחם הר הבית. הניהול של המתחם הופקד בידי הווקף שמשמש כשלוחה ומנגנון הביצוע של משרד ההקדשים הירדני. הווקף אחראי על ניהול פנימי של הסדר האזרחי והדתי, ולתשלום משכורות לעובדי המנגנון שלו. על פי החלטת הסטטוס קוו המקורי נמנעה תפילת יהודים בהר הבית, אולם הותר להם לבקר בו. משטרת ישראל קבלה לידיה את האחריות לביטחון במתחם ההר כולל בשטחו הפנימי וגם במעטפת החיצונית שלו כולל החומות והשערים. בהר הבית חלה הריבונות והחוק הישראלי כמו על שאר חלקי ירושלים. שער הכניסה היחיד שדרכו תותר כניסת יהודים להר הבית, יהיה שער המוגרבים, הקבוע במרכזו של הכותל המערבי, בעוד שהמוסלמים רשאים להיכנס אל ההר דרך כל השערים[5].
בשנת תשכ"ז אסרה החלטה של מועצת הרבנות הראשית לעלות להר הבית[6]. עם השנים עבר המצב תהפוכות רבות והסטטוס קוו השתנה במספר רב של מרכיבים חלק גדול מהן לטובת הצד המוסלמי[5] שטחי התפילה של המוסלמים התרחבו באופן ניכר, הוקמו שני מסגדים נוספים האחד: מסגד אל-מרוואני בחלל של אורוות שלמה והשני: מסגד אל-אקצא הקדום מתחת לזה הקיים[7]. גם ההשפעה הירדנית על הנעשה בהר הבית, התרחבה מאוד, וכוללת כיום גם את כתליו החיצוניים של המתחם ואף חלק מהשטחים העוטפים את מתחם הר הבית[8].
מהצד היהודי נקודת המבט אודות הכניסה להר הבית עברה שינויים רבים. בשנת תשע"ו חידשו הרבנים הראשיים לישראל את הוראת איסור העלייה[9], אולם מספר לא מועט של רבנים החלו לתמוך בכניסה להר[10]. כמו כן עלה באופן ניכר מספר היהודים העולים להר הבית[11]. קמה שדולה של חברי כנסת התומכים גם הם בעידוד העלייה[12],וכן בוועדות הכנסת[13]. בנוסף נתרבו התארגנות של יהודים כמו מנהיגות יהודית בהנהגת יהודה גליק, שדורשים ומקיימים עלייה להר הבית ותפילה במקום. שינויים אלו משני הצדדים מלווים כל העת גם בתהליכי עומק חברתיים, שמשפיעים על התמורות בהר ומנוצלים על ידי גורמים איסלמיים קיצוניים ללבות מהומות ותקריות אלימות מעת לעת.
בשנת 2015 הושג הסכם נוסף בקשר לתנאים על הר הבית, (המכונה בשם "הבנות קרי"), בו נכללת הסכמה עקרונית להצבת מצלמות ברחבת הר הבית, אולם לא בתוך המסגדים. מצלמות אלו תפקידן לשדר תמונות בשידור חי הן לירדן והן לישראל[5].

פעילות

הארגון פועל כנראה משנת 2012 באמצעות הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית שבראשות השייח' ראאד סלאח. מטרתו המוצהרת היא להגביר את נוכחותם של המוסלמים בהר הבית ולהפריע למבקרים יהודים במקום. ככל שהסלים המאבק בין שני הצדדים, גדל בעיני המוסלמים מה שהם מכנים "האיום הממשי על מסגד אל אקצא". התוצאה הייתה גידול במספר המתגייסים והמתגייסות לשני הארגונים. על פי הערכות גורמים בשירות הביטחון הכללי ובמשטרה, מונים הארגונים יותר מאלף נשים במוראביטאת ומאות גברים במוראביטן. הפעילים מקבלים שכר על עבודתם בסכומים שבין 1500 עד 4,000 שקל בחודש בהתאם למידת פעילותם והתמדתם במקום[1].

הכסף לפעילות היומית של הארגונים מגיע מעזה דרך ארגונים שונים. שר הביטחון הכריז על שורה של ארגונים כאלו כהתארגונויות בלתי חוקיות במסגרת המאבק נגד המואביטון. ב-12 באוגוסט 2014 הוכרזה "אימעאר אלקאצא ואלמוקאדסאת" כהתארגנות בלתי חוקית. ב-29 בדצמבר 2014 הוכרזו "אלפג'ר לאומנות וספרות בע"מ" וחברת "המוסלמיות למען אלאקצא", כהתארגונויות בלתי חוקיות. ב-8 בספטמבר 2015 הכריז שר הביטחון על מוראביטון, ושורה נוספת של ארגונים כהתארגנויות בלתי חוקיות. בנובמבר 2015 הוכרזה התנועה האיסלמית כהתארגנות בלתי חוקית[14].

במערכת הביטחון זיהו כי העמותה הישראלית "עמארה אל אקצא", משמשת כמתווכת להעברת הכספים מהחמאס לפעילים בהר הבית[15]. בחודש ינואר שנת 2016 הוכרזה העמותה "עמארה אל אקצא" כהתארגנות בלתי חוקית.

בריאיון לעיתונאי שלומי אלדר מתארת אחת מנשות המוראביטת את אופן פעולתן:

” נשות המוראביטת נמצאות בחדרי הלימוד בתוך מסגד אל אקצא ובבתי התפילה סביבו ומקיימות שיעורי קוראן וחדית'. במקביל המוראביטון [הגברים] מתפרסים במתחם במשמרות קבועות. כאשר נצפים יהודים מגיעים להר, מסמנים הגברים למשקיף הניצב סמוך לכיתת הלימוד של הנשים, והן נקראות על ידו לפעולה. המוראביטות, לבושות שחור ופניהן מכוסות, קוראות ביחד קריאות "אללה אכבר" במטרה להפחיד את עולי הרגל היהודים”[1]

בחודש אפריל שנת 2016 הגישה עו"ד יפעת פנחסי מפרקליטות מחוז ירושלים כתב אישום נגד שלושה נאשמים: מוחמד ג'אברין מאום אל-פחם, נג'יב קוואסמה ג'דע וחליל עבאסי שניהם מסילואן. הם הואשמו על פי ה"חוק לאיסור הלבנת הון ואיסור מימון ארגוני טרור" שנחקק בשנת 2003[16] שלושת המועמדים לדין, נאשמים בתשלום כספים לפעילי הארגונים "מוראביטון" ו"מוראביטאת", כן נחקרו עשרות פעילי שטח של התנועות הללו, ורבים מהם הפלילו את שולחיהם. תיאור כתב האשמה נותן מושג מה על צורות המימון של העמותות הנזכרות. על פי כתב האישום העבירו הנאשמים, במהלך כל שנת 2014, תשלומים לחשבון הבנק שברשות כל אחד מפעילי המוראביטון והמוראביטאת, עבור תפקודם בהר הבית. לאחר הוצאת הארגונים אל מחוק לחוק, הוסוותה העברת כספי המשכורות. מוחמד ג'אברין מואשם שקבל והעביר כרטיסים של בנק הדואר ונג'יב קוואסמה ג'דע היה אחראי על חלוקת הכסף ישירות לפעילים בשטח[16].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 נשים בשחור: שומרות הסף של אל אקצא
  2. ^ אתר למנויים בלבד עמוס הראל, אהרונוביץ' מקדם חוק לפירוק משמרות הפלסטינים בהר הבית, באתר הארץ, 26 בנובמבר 2014
  3. ^ הצצה לארגון שמבעיר את הר הבית
  4. ^ עמותות אל-מוראביטון ואל-מוראביטאת הוכרזו התאגדויות לא-מותרות
  5. ^ 5.0 5.1 5.2 הסטטוס קוו בהר הבית
  6. ^ עיטורי כהנים גיליון 103
  7. ^ 7 גבריאל ברקאי / תמורות בהר הבית בעשור האחרון עמ' 47 עורך/כים: גבריאל ברקאי ואלי שילר כתב עת לידיעת ארץ ישראל - אור חדש על הר הבית
  8. ^ בסעיף 9/2 בהסכם השלום בין שתי המדינות מאוקטובר 1994
  9. ^ 100 רבנים חתמו: אסור לעלות להר הבית
  10. ^ איחוד רבני מפתיע במכתב לראש הממשלה: אשר בניית בית כנסת במתחם הר הבית
  11. ^ עליה להר 2009–2015: התיירים נוטשים
  12. ^ ח"כ סטרוק: "להבהיר שהריבונות על ירושלים היא בידינו"
  13. ^ א) הצגת סיכום ועדת המשנה לנושא עליית יהודים להר הבית ב) התייחסות משרד המשפטים לעניין אפליה בין יהודים וערבים בהר הבית
  14. ^ בש"פ 1465/17 חכמת נעאמנה נ' מדינת ישראל, ניתן ב-26 במרץ 2017
  15. ^ הצצה לארגון שמבעיר את הר הבית
  16. ^ 16.0 16.1 ארגון מוראביטון מימן פעילות אלימה נגד מבקרים יהודים בהר הבית
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0