מטחנה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מטחנת שקדים ידנית
מטחנה חשמלית
פעולת מטחנת הכדור
מטחנת בשר ידנית
מבחר מטחנות לקפה ולתבלינים

מטחנה היא מכשיר המשמש לשבירת חומר מוצק לחתיכות קטנות. ישנם סוגים רבים של מטחנות המעבדות חומרים שונים. מטחנות שונות משתמשות באמצעים שונים להפעלתן. קיימות מטחנות המופעלות ידנית (עלי ומכתש), מטחנות המונעות על ידי בעלי חיים, בעיקר סוסים וחמורים. מטחנות המשתמשות בכוח הנוצר מהרוח, ומטחנות המונעות מזרימת המים. כיום הן מופעלות בעיקר על ידי חשמל.

פעולת המטחנה

טחינה של חומרים מוצקים מתרחשת בעזרת חשיפתם לכוחות מכניים בתוך מבנה של תעלה ושחיקתם אל מול הכוחות הפנימיים בה. לאחר השחיקה מצב המוצק משתנה הן מבחינת גודל הגרגר והן מבחינת צורתו.

גריסה עשויה לשרת את המטרות הבאות בהנדסה:

  • הגדלת פני השטח של חומר מוצק
  • ייצור חומר מוצק בגודל רצוי
  • מעיכה של חומר או הפיכתו לאבקה

מכשירי טחינה

מכשירי טחינה לגריסה ועיבוד הם מכשירים המייצרים חלקיקים מופחתים בגודלם, באמצעות כוחות דחיסה הפועלים ברמת גודל הגרגר. מכיוון שתהליך השחיקה שהם מייצרים מצריך מידה רבה של אנרגיה, לאחרונה הוצעה שיטה למדידת האנרגיה הנדרשת למכונות הכרסום[1].

מטחנת כדור

מטחנת כדור מורכבת מגליל מסתובב (נוטה מעט או אופקי) ומלא חלקית בכדורים, בדרך כלל הם עשויים אבן או מתכת. המטחנה טוחנת את החומר למידת הדיוק הנדרשת על ידי חיכוך עם הכדורים המתגלגלים. מטחנות כדור משמשות לבדיקת שחיקה במעבדות אבטחת איכות, לשחיקת מינרלים או יצירת צמנט פורטלנד.

מטחנת קליפה קשה

מטחנת קליפה קשה משמשת לטחינת מוצרי מזון קטנים בין שני משטחים שוחקים מסתובבים, המופרדים על ידי מרחק מוגדר. בדרך כלל, המכשיר כולל בורג מסתבובב הדוחף את המזון דרכו. והוא יכול להיות מופעל חשמלית או ידנית. ברוב המקרים המטחנות מיוצרות עבור מטרה אחת למשל: מטחנות קפה, פלפל, מלח גס, תבלינים, פרג. בעוד שמטחנות הקפה הן חשמליות, מטחנות הפלפל והתבלינים ידניות ברובן, ומשמשות כאמצעי לפיזור אחיד של תבלין על מאכלים שונים.

מטחנת פטיש

מטחנת פטיש היא מכונה שמטרתה לגרוס או לכתוש חומר לחתיכות קטנות. קיימים יישומים רבים בתעשייה למטחנות אלה. הם משמשות לטחינת חומרים כגון: צמח אתנול (תירס), טחינת דגן לקמח המשמש מאכל לחיות החווה, מיץ פירות, ניסור עצים במנסרה, גריסת נייר ועוד.

מטחנת בשר

מטחנת בשר היא מכשיר המשמש לטחינה עדינה או ערבוב של בשר חי או מבושל, דגים, ירקות או מזון כלשהו מקבוצה זו. הוא מחליף במידת הדיוק ועדינות הטחינה את הסכין ומשמש בעיקר לייצור בשר טחון, מילויים שונים המופקים מהעברת המזון הטחון לתוך משפך אשר ממוקם בחלקה העליון של המטחנה. משם החומר ממשיך לנוע דרך מסוע בורג אופקי שניתן להפעילו על ידי גלגל יד או מנוע חשמלי, המועך את תערובת המזון. בסוף המסוע ממוקמת סכין המותקנת אל מול פתחי חורים קבועים. גודל הבשר תלוי בגודלם של החורים מהם הוא יוצא.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Baron, M.; Chamayou, A.; Marchioro, L.; Raffi, J. (2005). "Radicalar probes to measure the action of energy on granular materials". Advanced Powder Technology 16: 199.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0